Планираме изграждането на 10 стратегически обекта за транспортната инфраструктура на

...
Планираме изграждането на 10 стратегически обекта за транспортната инфраструктура на
Коментари Харесай

София ще тегли заем от €60 млн. за 10 транспортни проекта

Планираме построяването на 10 стратегически обекта за транспортната инфраструктура на града. Това оповестява кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Facebook.

Сред обектите, които се планува да бъдат осъществени, са дотъкмяване на ремонта на бул. " Тодор Каблешков " и бул. " Филип Кутев " . Те са основна част от третия градски кръг, свързващ бул. " България " и бул. " Симеоновско шосе ", и ще разтоварят сензитивно трафика през центъра.

Планира се създаване на бул. " Копенхаген " , което ще понижи трафика по бул. " Ал. Малинов " и ще даде нова връзка на " Младост " с бул. " Цариградско шосе ", както и създаване на бул. " Източна дъга " , който свързва бул. " Ботевградско шосе ", бул. " Владимир Вазов " и Северната скоростна дъга.

Столичната община възнамерява още разширение на бул. " Ломско шосе " , реорганизация на бул. " Скобелев " с отдалечаване на трамвайното трасе от околните здания и реконструиране на транспортния тунел под НДК, който се нуждае от цялостна рехабилитация, както и рехабилитация на тунела към " Люлин " (бул. " Царица Йоана " ) дружно с пътните платна и трамвайния път.

Кметът на София показва още, че се планува възобновяване на трамвайното трасе по бул. " Стамболийски " , което е в неприятно положение, дружно с ремонт на пътните платна, създаване на Зеления кръг на София - от " Слатина " до Борисовата градина, което включва велоалея, места за спорт и отмора по трасето на остарялата жп линия.

По думите на кмета Фандъкова, с цел да бъдат приключени тези стратегически обекти за период до пет години , Столичната община предлага взимането на капиталов заем от 60 млн. евро от Европейската капиталова банка.

Целта на външното финансиране е за къс интервал от време да бъде построена инфраструктура, която е основна за развиването на града за десетилетия напред.

За част от обектите към този момент имаме работни планове, за други работното планиране е на финала и вървят отчуждителните процедури, показва Фандъкова. Тя отбелязва, че с помощта на финансовата непоклатимост на София и капиталовия й рейтинг, градът има късмет да получи доста положителни условия - 0,35 % рента, без такси и комисионни за период от 20 години.

Столичната община е подготвила лист с пет аварийни обекта, които да могат да заместят главен план, в случай че има закъснение. Резервните обекти са: създаване на ул. " Войводина могила " в " Овча купел ", която ще обезпечи обходен маршрут по време на построяването на Околовръстния път, рехабилитация на бул. " Рожен " от надлеза при жп линията до надлез " Надежда ", рехабилитация на бул. " Джеймс Баучер " дружно с трамвайното трасе, създаване на Западната дъга и възобновяване от бордюр до бордюр на улиците, по които в идващите години ще бъде изграждана канализация по програмата " Околна среда ".



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР