Планира се отваряне на две мерки по програмата за развитие

...
Планира се отваряне на две мерки по програмата за развитие
Коментари Харесай

Всяко животно да е под ветеринарен контрол, иска Танева

Планира се отваряне на две ограничения по програмата за развиване на селските региони (ПРСР), които плануват поддръжка за биосигурността в животновъдните ферми. В това увери земеделският министър Десислава Танева по време на присъединяване си в отрасловата парламентарна комисия в отговор на въпрос ще има ли подкрепяне на биосигурността на ферми, свързани с чумата по свинете.

По думите й всичко, обвързвано с африканската чума по свинете (АЧС), се прави по този начин, както е било обявено през лятото. Двете ограничения, които се планува да бъдат отворени, би трябвало да извършват обновените условия във връзка с биосигурността във фермите.

Танева се надява през декември или януари месец да стартира разглеждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ветеринарно-медицинската активност. Законът има за цел поддръжка на Агенцията по храните, измененията във ветеринарно-медицинската активност и предугаждане на ограничения за обезпечаване на биосигурност в животновъдните ферми.

Земеделският министър приканва в добър период да приключат дебатите за този законопроект.

Освен това стана ясно, че Министерството на земеделието готви промени в структурата на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) във връзка с ветеринарните експерти. По думите на Танева би трябвало друго равнище на предварителна защита, профилактика, контрол и надзор.

Според нея всичко, което се отглежда, и всеки тип животно - без значение дали за персонални цели или с комерсиална цел, би трябвало да бъде записано и да бъде под ветеринарно обслужване.

По отношение на сегашните ограничения и надзор от Министерството на земеделието, храните и горите във връзка със засилващите се подправени биопродукти на пазара Танева означи, че след юни-юли месец се работи по екшън проект по отношение на осъществяването на рекомендацията на разнообразни органи, касаещи биопроизводството в България. Една от ограниченията е повишен надзор на надзорните лица и операторите.

Предстои да бъде изработен одит от Европейската комисия на тематика биологично произвеждане. Резултатът от този одит предопределя по какъв начин Министерството на земеделието ще поддържа биологичното произвеждане през идната година. " На финала сме на осъществяване на всички рекомендации, изпълняваме екшън проекта и се надяваме на положителни резултати ", сподели Танева. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР