Планира се многоцелевият изследователски реактор на бързи неутрони (МБИР), който

...
Планира се многоцелевият изследователски реактор на бързи неутрони (МБИР), който
Коментари Харесай

Пускането на многоцелеви изследователски реактор на бързи неутрони е предвидено за 2024 г.


Планира се многоцелевият проучвателен реактор на бързи неутрони (МБИР), който се намира въз основата на Научно-изследователския институт за нуклеарни реактори (ГНЦ НИИАР) в Димитровград, да бъде пуснат през 2024 година Пълноценните проучвания ще стартират през 2025 година, съобщи министърът за цифрова стопанска система и конкуренция на Уляновска област Рустем Давлятшин.

„ През 2019 година машиностроителното поделение на „ Росатом “ ще изпрати на Научно-изследователския институт за нуклеарни реактори детайли за корпуса на изследователския реактор. В рамките на тази година на площадката на МБИР ще се организират главните действия по сборката на детайлите на корпуса на реактора “, се споделя в доклада на Давлятшин.

В рамките на федералната целева стратегия „ Ядрени енергийни технологии от ново потомство “, през 2019 година - 2020 година за построяването на МБИР ще бъдат отделени над 5,5 милиарда рубли. Като цяло разноските за строителството на изследователския комплекс с реактора ще доближат 48 милиарда рубли, а като се добави и научното съоръжение – 60 милиарда рубли (810 милиона евро).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР