Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева.

...
Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева.
Коментари Харесай

Планира се догодина минималната работна заплата да стане 610 лева

Планира се минималната работна заплата следващата година да стане 610 лв..

Това заяви Теменужка Златанова - шеф на отдел "Жизнено ниво и демографска политика " в Министерството на труда и обществената политика по време на семинар в Царево, представена от Канал 3. Сега тя е 560 лв., напомни тя. Докато с повишаването на минималната работна заплата вървим добре, то растежът на междинното месечно заплащане у нас е с най-нисък растеж в страните от Европейския съюз. Към момента тя е 1208 лева и нараства по отношение на четвъртото тримесечие на 2018 година с 3.2%, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване, са "Операции с недвижими парцели " - с 11.4%, „ Други действия “ - със 7.8%, и "Административни и спомагателни действия "- с 6.4 на 100, демонстрира статистиката на института.

Въпреки това коефициентът на Джини, който се употребява за характерност на разпределянето на богатствата в едно общество, у нас е 7,9%, до момента в който в Европейския съюз е 4,5 на 100. Той съставлява разликата сред най-високото и най-ниското месечно заплащане в една страна.

Преговорите за образуване на механизма за установяване на минималната работна заплата не са завършили и той евентуално няма да бъде подготвен до края на годината, сподели още Златанова. Бизнесът още не е декларирал минималните осигуровки по сектори, специалности и личен състав, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР