Планинското спасяване към момента не влиза в системата за спешна

...
Планинското спасяване към момента не влиза в системата за спешна
Коментари Харесай

От май част от планинската дейност ще може да се изпълнява в системата HEMS

„ Планинското избавяне все още не влиза в системата за незабавна здравна помощ HEMS. С смяна на европейския правилник от месец май част от планинската активност и избавителните интервенции отвън интервенциите за търсене и избавяне ще могат да се извършват в системата HEMS.

„ България Хели Мед Сървиз “ има подготвеност за осъществяване на тези интервенции “.

Това съобщи шефът на „ България Хели Мед Сървиз “ Димчо Добрев в „ Тази неделя “.

Първият хеликоптер, който дойде у нас, не може да се употребява за планинско избавяне поради неналичието на лебедка.

„ Вторият и третият обаче ще бъдат оборудвани с лебедка. Опцията при закупуване на седма и осма машина е такава, че те също ще имат лебедка. Преди идването на втория и третия хеликоптер, от „ България Хели Мед Сървиз “ ще преминат образование по трима оператори, общо шест, за работа с лебедка. Това е профилиран тип подготовка и ще може да се оказва помощ по въздуха с стартирането на лебедка със избавител или повдигането на потърпевш от мястото на събитието “, сподели шефът на „ България Хели Мед Сървиз “.

По думите му сега в планински избавителни интервенции могат да бъдат употребявани три летателни апарата на Военновъздушните сили – „ Кугър “ от летище „ Крумово “, от авиобаза „ Чайка “ и „ Спартан “.

Медицинският хеликоптер щe разрешава реакция в границите на златния час за оказване на помощ на нуждаещите се и превозването им до болница.

„ Случаите, в които ще бъде вдиган хеликоптерът, ще бъдат избрани според медицинските стандарти за незабавна помощ. След като те вземат решение по съответния протокол, протича информацията до оператора „ България Хели Мед Сървиз “, който подвига хеликоптера, транспортира медицинския екип на място, става известно помощ на пациента, той се натоварва, транспортира се в болница и хеликоптерът се връща в базата “, добави Димчо Добрев.

Не всякога полетите ще бъдат изпълнявани за превозване на пациенти.

„ Полетите могат да бъдат употребявани за транспорт на медицински лица, може да се наложи незабавно снабдяване на медицински консумативи, лекарства. Когато летим до така наречен експлоатационни площадки за HEMS, командирът отива на място и би трябвало да оцени мястото по специфични критерии, с цел да се извърши кацане. Вертолетът е оборудван със ски, а не с прибираем колесник и може да кацне на неподготвени повърхности. Той е извънредно мощен, с доста съвременни мотори и има отлични характерности на висене “, сподели Велин Андреев.

Той е един от водачите, които минаха образование за незабавна здравна помощ по въздуха в Италия.

„ То включваше теоретична част, изпит и летателно образование. Беше към месец и нещо, като преминахме през огромна част от спешните процедури, защото ще летим в най-вече градска среда и там условията към характерностите и профилите са разнообразни. Обучението е строго регламентирано и се минава по тъкмо избрана стратегия за отработване на естествени и спешни процедури. Полетите, които предстоят оттук насетне са след узаконяването на оператора и са вътрешни образования “, описа Велин Андреев.

Хеликоптерът стартира да взе участие в задачи, откакто завърши процесът по лицензиране на оператора, както и всички образования. Полет в условия на обледенение или гръмотевици е неразрешен.

Очаква се до края на 2026 година да имаме всички 8 машини, които според контракта идват през шест месеца.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР