ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И СКАЙРЪНИНГ Безапелационна победа на Антония Григорова в

...
ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И СКАЙРЪНИНГ Безапелационна победа на Антония Григорова в
Коментари Харесай

Екстремните спортове 26.08-1.09



ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И СКАЙРЪНИНГ

Безапелационна победа на Антония Григорова в Adventure Sky Run - най-високият планински маратон на Балканите. Григорова, която е първата жена, минала маршрута Ком-Емине, измина 55-километровото трасе на Adventure Sky Run (с над 3600 метра денивелация) за 8 часа и 22 мин. През цялото време тя се движеше със междинна преднина от 20-30 минути пред втората - Денка Абрашева - победител и финалист в редица ултрамаратон. Във финалния сектор обаче Абрашева остана четвърта, а второто място зае Силвия Младенова. 

Близо 120 бегачи стартираха рано сутринта по Мусаленската пътека в Боровец, през първенеца на Балканите - Мусала, до ЦПШ “Мальовица ” - по техничното и картинно трасе с величествени гледки.

Очакванията обичайно мъж да победи в общото класиране не се оправдаха. Първи в общото класиране от самото начало се движеше бегачът-веган Тони Петков. Във финалния сектор, обаче Григорова сервира огромната изненада. Така първи измежду мъжете на финала при ЦПШ “Мальовица ” стигна Тони Петков, с време 8 часа и 34 минути. А Борис Алексиев и новият рекордьор по Ком-Емине Божидар Антонов си оспорваха второто и третото място. В последна сметка, втори се класира Божидар Антонов, а трети - Момчил Найденов.

Ултрамаратонът “Монблан ”

7 българи се сървеновават с най-хубавите бегачи в света в ултрамаратона “Монблан ”, най-престижното съревнование по планинско тичане на свръхдълги дистанции в Европа. Трасето е с дължина 170 км и денивелация близо 10,000 м. Преминава през три страни - Франция, Италия и Швейцария, като прави обиколка на планинския масив Монблан.

С най-хубаво време измежду българите се движи Мария Николова - тазгодишният победител при дамите в ултрамаратона “Обиколката на Витоша ”. Миналата година тя зае влиятелното 9-о място в “обиколката на Монблан ” и беше оповестена за бегач на годината. Очаква се да финишира по-късно довечера (1 септември).

Победител в ултрамаратона е 30-годишният французин Ксавие Тевенар (Xavier Thevenard). Той измина 170-километрвото трасе за 20 часа и 44 мин. 

Нов връх на Килиан Жорнет

Уникалният бегач Килиан Жорнет сложи нов връх по време на KIMA - петото съревнование от Световните серии по скайрънинг (Migu Run Skyrunner® World Series) в дисциплината Sky Extra. В края на предходната седмица 30-годишният испанец измина предизвикателното трасе в централните Италиански Алпи от 52 км с 4200м денивелация за 6 часа и 9 минути. При дамите първа стана Hillary Gerardi, с време 7 часа и 37 мин. Миналия месец 32-годишната американка сложи връх при успеха си в Tromso Skyrace, Норвегия - едно от най-предизвикателните надпревари от Световните серии.

В щата Монтана се организира скайрънинг надпреварата The Rut - едно от най-трудните в календара на Световната купа по скайрънинг, с 28-километрово трасе, с отвесно нанагорнище от близо 2400 метра. В него взе участие и нашият планински бегач Кирил Николов-Дизела.

Нов връх по Пътеката на Апалачите

Нов скоростен връх по Пътеката на Апалачите в Северна Америка. Белгийският зъбилекар и ултрабегач Карел Сабе измина дистанцията от близо 3500 километра за 41 дни, 7 часа и 39 минути. Това е с 4 дни по-бързо от досегашния връх. Карел Сабе е прекосявал приблизително по 85 км дневно. През 2016 година той реализира най-бързо време и по Тихоокеанския хребетен път. С новото си достижение белгиецът се трансформира в първия човек, който държи по едно и също време два върха по два емблематични маршрута.

Междувременно, българинът Петър Ванев към този момент е към края на Пътеката на Апалачите. Той потегли по нея през юни. Миналата година Ванев измина Тихоокеанския Хребетен път. Целта на 32-годишния русенец е Тройната корона - отличие, което получават хората, създали трите най-дълги прехода в Съединени американски щати: Тихоокеанския хребетен път (4240 км), Апалачите (3500 км) и Континенталния преход (почти 5000 км).

Александър Спасов и Мая Недялкова са спечелилите в надпреварата по планинско тичане " Витоша рън " (18 километра), което се организира предходната неделя. По-рано това лято 25-годишният Александър Спасов завоюва ултрамаратона " Обиколката на Витоша ", както и високопланинското съревнование " Мальовица скайрън ".

КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ

Ивайло Радков-Фазата направи първо българско прекосяване на тур " Kanal im Rücken " в Германия, който е 10-та категория (8б) в катеренето. Първи минава тази магическа граница Волфганг Гюлих, през 1984 година В момента Фазата е от дребното родни катерачи, катерещи на това равнище.

Над 300 катерачи от целия свят мерят сили на Европейското състезание по боулдър за юноши и девойки в Брюксел. Сред тях са българите Петър Иванов (при 18-19-годишните), Стоян Петров, Матей Мицев и Ерика Велев (при 16-17-годишните). А при 14-15-годишните страната ни е показана от Петър Атанасов, Христо Урумов, Димитър Русев, Иван Бончев и Йоанна Недялкова. Европейското състезание в Брюксел е последната конкуренция за младите катерачи преди огромния дебют на спортното катерене на Младежките олимпийски игри през октомври в Аржентина.

Българска експедиция се насочи към връх Дарамсура (6420м.) в Индия. Никола Леваков, Дамян Чолпанов, Наталия Николова и Петьо Савов имаха в началото за цел сложната южна стена на връх Талай Сагар, по която има единствено едно сполучливо нанагорнище. В последния миг, обаче, от Индийската алпийска организация са забранили всевъзможни изкачвания в региона. Затова българите са избрали връх Дарамсура. Те възнамеряват да правят изкачването в чист алпийски жанр, без междинни лагери и парапети, а също по този начин и по нов маршрут.

Две от легендите в международния алпинизъм починаха предходната седмица - американците Джеф Лоу (на 67 години) и Том Фрост (на 81 години). Джеф Лоу е един от пионерите в лекия алпийски жанр, с над 1000 премиерни изкачвания по целия свят. Едно от най-забележителните му достижения " Metanoia " по северната стена на Айгер в Швейцарските Алпи. Той минава самичък маршрута по най-трудната част на стената, през зимата, за 9 дни. През 2017 година получи най-голямото предопределение в алпинизма - премията Златен пикел, за цялостна кариера. Том Фрост е пък е родоначалниците на актуалното катерене по огромни стени, с едни от най-значимите изкачвания, измежду които в Йосемити, Калифорния.

Руският планинар Александър Гуков беше изписан от болница, откакто в края на юли беше избавен от стена под седемхилядния връх Латок 1 в Пакистан, където оцеля самичък в продължение на 7 дни. Междувременно, бяха разкрити нови детайлности към съветската експедиция на Латок 1, при която почина 26-годишният Сергей Глазунов, сътрудникът на Гуков.

Преди да загине при рухване Глазунов е вярвал, че двамата са изкачили върха по северния му борд - нещо, което никой до момента не е реализирал, макар десетителните опити на топ алпинсти от целия свят. Гуков счита, че двамата са приключили Северния борд, без, обаче да е сигурен, че са били и на върха, заради неприятната видимост. По-късно върхът беше изкачен от британеца Том Ливингстън и словенците Алеш Чесен и Лука Страджар. Те, обаче, минаха 3/4 от Северния борд и стигнаха до върха от Юг.

През миналата седмица комплицираните британско-руски връзки в политиката се придвижиха в региона на алпинизма, посредством профилираните издания. Британецът Том Ливингстън изрази подозрения, че руснаците са били на върха и даже, че са приключили северния борд, защото са се движили постепенно, както е изглеждало от Базовия лагер. Нещо повече, британецът подлага на критика - изтъквам - “руския жанр ”, като укори руснаците, че са желали да реализират задачата си “на всяка цена ”. Евгений Глазунов - брат на починалия Сергей Глазунов, укори Ливингстън, че изявлението му е преднамерено, и подсети, че в алпинизма би трябвало да се има вяра на честната дума на алпинистите, тъй като достиженията са мъчно доказуеми. Евгений Глазунов стигна и по-далеч, като укори съветските противници в това, че са стигнали до върха по по-лесния южен борд в последната част от изкачването си, а фотосите им са неразбираеми и не потвърждават даже, че върхът е бил изкачен.

ПАРАШУТИЗЪМ И ПАРАПЛАНЕРИЗЪМ

Над 370 състезатели от 35 страни участваха в Свтовното първнство по парашутизъм край монтанското село Ерден.

“Успяхме да приключим сполучливо и безаварийно с изпълнени над 2500 скока и 100% изпълнена стратегия на всички дисциплини. Всички участници са удовлетворени и щастливи ” - сподели пред БНР Весела Джорова от уредниците. При мъжете новият международен първенец на цел е руснакът Димитри Максимов, а при дамите - Дебора Феранд от Франция.

Глеб Сукхотнски от Крим завоюва Световната купа по парапланеризъм в дисциплината крос кънтри. Състезанието се организира над Сопот. От дамите първа се класира Мерил Делфериер от Франция. Световната купа беше третата, последна конкуренция от поредност интернационалните надпревари над Сопот - първо, Чешкото Отворено състезание, по-късно Българо-Полското състезание, и най-после Световната купа. И трите бяха придружени от извънредно положително време, водачите показаха удовлетворение от летенето, тъй че в бъдеще се обрисува да има още повече надпревари у нас, както и повече водачи от чужбина.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР