Планинският туризъм в Латинска Америка е преживяване като никое друго.

...
Планинският туризъм в Латинска Америка е преживяване като никое друго.
Коментари Харесай

Вулканът с най-невероятния изгрев

Планинският туризъм в Латинска Америка е прекарване като никое друго. Има толкоз доста разнообразни естествени забележителности в тази част на света, че е мъчно да се дефинира кое тъкмо е най-хубавото. Независимо дали се приготвяме за Патагония или се насочваме към Мачу Пикчу, несъмнено е, че ще се заредим с такива мемоари, които в никакъв случай няма да забравим.

Един от обичаните ни преходи в Латинска Америка обаче, е доста по-далеч на север в Гватемала. Няма по какъв начин да минем през тази част на света, без да се изумим от невероятната вулканична дъга и да изкачим най-малко един от вулканите на Гватемала.

Приключението за подчинение на един от най-високите вулкани в Гватемала Акатенанго стартира от региона на остарялата столица на страната Антигуа, или по-точно наоколо до нея - от село Ла Соледад.
 Снимка 413274

Вулканът Акатенанго е спящият колос и близнакът на един от най-активните вулкани в Гватемала - Фуего. Нощувката в базовия лагер на Акатенанго и изкачването на най-високия му връх от 3.976 м по изгрев е едно неповторимо прекарване, само че сигурно би трябвало да имаме няколко неща поради преди да предприемем този преход.

Топли облекла
 Снимка 413271

Може и да е доста топло в Антигуа, само че връх Акатенанго е студено място. Повечето планинари прекарваме една нощ в палатка покрай върха, а температурите внезапно спадат незабавно откакто се скрие слънцето. Макар и да изкачваме върха леко облечени, би трябвало да сме сигурни, че имаме задоволително дебели облекла за през нощта, тъй като другояче няма да се усещаме по никакъв начин удобно.

Гидовете
 Снимка 413276

Ако не разполагаме с подобаваща екипировка, би трябвало да се уверим, че ще резервираме гидове от реномирана компания, която може да ни подсигури всичко. Това постоянно значи да изберем малко по-скъп вид на компания, която нормално обезпечава положително съоръжение - от облекла, шапки, шалове и ръкавици до спален чувал и палатка. А и по този начин си подсигуряваме по-голяма сигурност.

Надморската височина

Макар 3.976 м да ни се костват една не чак толкоз огромна височина, не е извънредно да се появят някои признаци на височинна болест. Препоръчително е да прекараме няколко дни в Антигуа, която се намира на 1533 м, което ще ни помогне да се аклиматизираме по-бързо и по-лесно. Можем да вземем и няколко таблетки аспирин за облекчение на признаците.

Подготовката
 Снимка 413269

Не е нужно да сме супер готови, с цел да покорим Акатенанго, само че ще се насладим на огромното катерене, в случай че въпреки всичко преди да отидем създадем някои минимални мерки и тренировки. Така ще имаме повече време да гледаме пейзажа, а не личните си крайници.

Храната

Много от фирмите, които можем да наемем за изкачването на Акатенанго, дават храна, само че не постоянно е най-подходящата за случая. Препоръчително е да си вземем ядки, сушени плодове и черен шоколад за здравословен енергиен подтик, когато стартираме изкачването.

Туристическите обувки
 Снимка 413275

Ако има едно само наложително нещо, без което не трябва да подхващаме изкачването на Акатенанго, то това са положителните туристически обувки. Независимо дали разполагаме със наши лични, или си вземем втора употреба от големия пазар на Антигуа, краката ни ще ни бъдат признателни. Вулканичния ровък и прашен терен и същински смут за катерене без подобаващите обувки.

Раницата

Няколко фактора са от голямо значение за раницата, която носим. Първият е да бъде оптимално комфортна, както и да знаем по какъв начин тъкмо да я нагласим на гърба си, с цел да ни пасне идеално. Второто нещо е да носим единствено най-важното.
 Снимка 413273

Може да наподобява добра концепция да си вземем книга или още една тениска, само че скоро откакто стартираме изкачването ще съжаляваме за спомагателното тегло, което е на гърба ни. Затова единствено и само най-необходимото.

Допълнителните джаджи

Макар гидовете да не предизвестяват, има още няколко джаджи, които би трябвало да носим със себе си при изкачването на Акатенанго. Едната е маска или тъничък шал, който да увием пред лицето си, тъй като по време на изкачването и изключително при слизането, се подвига ужасно доста прахуляк, който попада в гърлото и носа ни. И повярвайте, по никакъв начин не е готино.
 Снимка 413270

Другата наложителна джаджа е челникът, който ще ни помогне освен да се ориентираме в тъмното, с цел да отидем до тоалетна, само че и ще направи покоряването на върха измежду нощ доста по-лесна задача.

По изгрев слънце

След като на предния ден сме създали изтощителното нанагорнище до базовия лагер, наподобява цялостна полуда да си нагласим алармата в 4 сутринта, с цел да стигнем върха Акатенанго и да сме горе по изгрев слънце, само че несъмнено си коства, тъй като премията е спираща дъха панорама. Ако имаме шанс (както беше нашият случай), прилежащият вулкан Фуего ще изригва понякога и ще следим по какъв начин лавата се търкаля по неговите скатове.
 Снимка 413272

От върха на Акатенанго се откриват и прелестни гледки към други прилежащи вулкани, измежду които Пакая и Агуа, както и към най-близките села. Ако пък небето е задоволително ясно, даже можем да забележим езерото Атитлан и Тихия океан.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР