Планинските спасители осъществиха няколко спасителни акции в рамките на последните

...
Планинските спасители осъществиха няколко спасителни акции в рамките на последните
Коментари Харесай

Колко може да струва една спасителна акция в планината?

Планинските спасители реализираха няколко избавителни акции в границите на последните дни.

Две възрастни туристки от Пловдив бяха открити невредими след 3-дневно търсене от спасители в манастир в местността Гонда вода. Млад мъж получи помощ, откакто си счупи крайници в региона на Златните мостове във Витоша. Жена с засегнат гален пък беше избавена край хижа " Безбог " в Пирин, като за избавителната интервенция бяха ангажирани 20 спасители.

При последната интервенция се оказало, че бедстващата жена съумяла да стигне до Самодивските езера над хижа " Безбог ", само че поради контузия в глезена не можела да продължи. Жената нямала застраховка и ще трябвало сама да заплати разноските по избавителната интервенция.

Оказва се, че една избавителна интервенция може да коства много средства. По думите на планинския избавител Ивайло Валелов една интервенция излиза към 1 000 лв.. Цената обаче не е закрепена, тъй като зависи от разнообразни условия. Следователно оказването на помощ на закъсал екскурзиант в планината може да коства и повече на бедстващите.

На уеб страницата на Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) има лист с цените на другите типове помощ, които се оказват от спасителите при случай. Пише, че планинските спасители ще продължат да оказват помощ в точния момент и дейно, само че ще изискват полагащите се суми за покриването на разноските по спасяването.

В случай, че потърпевшият човек няма застраховка за оказването на помощ при трагичен случай в планината ПСС към БЧК изисква 557 лв.. За трагичен случай на ски писта се изискват 400 лв..

Акция за издирването на изчезнали хора в планината стартира от 724 лв.. Ако акцията продължи повече от 24 часа, сумата става почасова - по 40 лв. на час. Самата поръчка за търсене коства 90 лв..

Спасителната акция при лавинно злощастие коства минимум 955 лв.. Спасителна акция с присъединяване на хеликоптер пък коства 3 000 лв. на час.

Транспортиране на потърпевш със специфични избавителни средства на ПСС коства 160 лв.. Оказването на първична здравна помощ в избавителен пост или база на ПСС също коства пари - 30 лв..

За това спасителите предлагат туристите да си вършат застраховка преди да тръгнат на поход. Една общоприета планинска застраховка коства към 30 лв.. Ако жителите нямат такава застраховка и се нуждаят от помощта на планинските спасители, това може да се окаже много солено, тъй като в хода на избавителни акции може да е належащо осъществяването на няколко от горепосочените услуги. На уеб страницата на ПСС написа, че застраховката е добра опция на директното заплащане - " застраховка на стойност към 30 лева на година би покрила разноски до 1 000 лева, като за съпоставяне, при трагичен случай на ски-писта, за избавителната работа (400 лв) и превоза (160 лв) се заплаща общо 560 лева " Трябва да се има поради, че тази сума може и да е по-голяма.

" Все още няма просвета туристите да подписват планинска застраховка ", съобщи пред Нова спасителят Ивайло Валелов. Той поучава туристите да бъдат добре екипирани и телефоните им да бъдат добре заредени като са в планината.

" Планинската избавителна работа в никакъв случай не отхвърля помощ. Ние продължаваме да спасяваме хората, само че тези средства са нужни за покриването на разноските по спасяването. " Това съобщи пред news.bg дежурният представител на ПСС Тервел Тотев. По думите му въпреки и сумите на пръв взор да наподобяват високи, разноските в хода на една избавителна акция са тежки. Пример - за спасяването на екскурзиант без застраховка, който е счупил глезена си, е належащо активизирането на минимум 8 души - 4 души, които да носят носилката с потърпевшия, и други 4, които да бъдат тяхна запаса. За избавителна интервенция при лавинно злощастие сумата може и да наподобява висока, само че като се има поради, че за акцията са нужни 30 души, профилирана техника и други, сумата в действителност става ниска съгласно спасителя.

" Тук не приказваме за печеленето на при, а за покриването на разноските и закупуване на консумативи. Много избавителни интервенции не се заплащат ", разяснява Тотев. Той даде образец с една от огромните избавителни акции в България над Стара планина, в която участваха 3 хеликоптера. По думите му дейностите на планинските спасители към този момент втора година остават незаплатени.

" ПСС няма други приходи, бюджет. Тези пари са нужни за закупуването на материалите - когато пристигна някой потърпевш, би трябвало да имаме бинт, с цел да му го сложим и да му помогнем ", приключи Тотев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР