Планинска и отдалечена, гръцко-българската граница някога е представлявала южния ъгъл

...
Планинска и отдалечена, гръцко-българската граница някога е представлявала южния ъгъл
Коментари Харесай

Нов газопровод засилва стремежа на Европа да намали зависимостта си от руския газ

Планинска и отдалечена, гръцко-българската граница в миналото е представлявала южния ъгъл на Желязната завеса, алегорично, идеологически и физически разделяща Европа на две. Днес Европейският съюз преначертава енергийната карта на района, с цел да понижи мощната си взаимозависимост от съветския природен газ.

Нов водопровод, построен по време на пандемията от Ковид, който сега се тества и който би трябвало да стартира комерсиална употреба през юни, ще подсигурява, че огромни размери газ ще протичат сред двете страни в двете направления за зареждане на стопанската система и семействата.

Енергийната връзка придобива по-голямо значение след решението на Москва тази седмица да приключи доставките на природен газ за Полша и България поради изискването на Москва газът да се заплаща в рубли - мярка в отговор на наложените западни наказания поради войната с Украйна, написа в. Катимерини в собствен разбор.

Проектът от 180 километра е първият от няколко планувани интерконектора, които ще разрешат на страните от Източна Европа, и на кандидатките за участие, достъп до международния пазар на газ.

В кратковременен проект това е аварийният вид за България.

Тръбопроводната връзка ще даде на страната достъп до пристанища в прилежаща Гърция, които внасят полутечен природен газ, само че и ще помогне за доставка на газ от Азербайджан през нова тръбопроводна система, която приключва в Италия.

Това е част от напъните на държавите-членки на Европейски Съюз да понижат своята взаимозависимост от Русия - някои се връщат към въглища с тежки нездравословни излъчвания, като в същото време възнамеряват разширено прилагане на възобновими източници. Германия, най-големият покупател на съветска сила в света, се стреми да построи терминали за импорт на полутечен природен газ, което ще отнеме години, а Италия - различен главен вносител на съветски газ, контракти покупко-продажби с Алжир, Азербайджан, Ангола и Конго за доставки на газ.

Европейският съюз желае да понижи зависимостта си от съветския петрол и газ с две трети тази година, и изцяло в идващите пет години посредством различни източници, вятърна и слънчева сила.

Нахлуването на Русия в Украйна евентуално ще форсира измененията в дълготрайната тактика на Европейски Съюз, като се приспособява към силата, която е по-скъпа, само че и по-интегрирана сред държавите-членки, сподели Симоне Талиапиетра, енергиен специалист и теоретичен помощник в основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel.

„ Това е нов свят, и в него е ясно, че Русия не желае да бъде част от интернационалния ред, както ние си представяме. Стратегията – изключително на Германия – през последните 50 години постоянно е била да се ангажираме с Русия в региона на енергетиката. Но като се има поради това, което виждаме в Украйна и поради възгледа на Русия за интернационалните връзки, това не е страната, с която бихме желали да вършим бизнес ", добавя специалистът.

Политиците в Европейски Съюз настояват, че до момента в който източноевропейските членове са едни от най-зависимите от съветския газ, размерът на техните пазари прави казуса управляем. България внася 90% от газа си от Русия, само че употребява единствено 3 милиарда кубически метра всяка година – тридесет пъти по-малко от водещата консуматорка Германия, съгласно данни на Евростат.

Официално наименуван Газов интерконектор Гърция-България, новият газопровод ще добави съществуващата европейска мрежа. Голяма част от нея е построена по руско време за превоз на газ от големи енергийни източници в Русия на запад. Тогава Москва търсеше извънредно нужни западни средства за построяването на своите тръбопроводи.

Връзката ще върви сред североизточния гръцки град Комотини и Стара Загора, в централна България, и ще даде на страната и съседите с нови мрежови връзки достъп до разширяващия се световен пазар на газ. Това включва връзка с новопостроения Трансадриатически газопровод, пренасящ газ от Азербайджан, както и снабдители на полутечен природен газ с кораби от Катар, Алжир и Съединените щати.

До осем спомагателни интерконектора могат да бъдат построени в Източна Европа, достигайки чак до Украйна и Австрия.

Газопроводът на стойност 240 милиона евро ще придвижва 3 милиарда кубически метра газ годишно, с алтернатива за разширение до 5 милиарда. Той получи финансиране от България, Гърция и Европейски Съюз и има мощна политическа поддръжка от Брюксел и Съединени американски щати.

На място планът се сблъска с голям брой пречки заради усложнения във веригата за доставки по време на пандемията от Ковид.

Тя направи приемането на профилирани елементи за строителството и релокацията на чиновници след старта на построяването на плана при започване на 2020 година стана все по-трудно, сподели Андонис Мицалис, началник на гръцката AVAX, която управлява плана.

Строителството завърши при започване на април, а работата и тестването на две измервателни станции и инсталирането на програмен продукт са на крайна фаза.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис пропусна обиколка на обекта предишния месец, откакто се болести с Ковид. В сряда, обаче, той беседва с българския си сътрудник Кирил Петков, с цел да даде уверения за цялостната си поддръжка.

България и Гърция ще продължат да работят дружно за енергийна сигурност и диверсификация – от стратегическо значение както за двете страни, по този начин и за района “, написа по-късно Петков в Туитър. „ И двамата сме уверени за сполучливото довеждане докрай на IGB в точния момент ", добави министър председателят на България./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР