Планината Воттоваара привлича пътешествениците със своите странни каменни структури и

...
Планината Воттоваара привлича пътешествениците със своите странни каменни структури и
Коментари Харесай

Руският Стоунхендж – загадката на планината Воттоваара

Планината Воттоваара притегля пътешествениците със своите странни каменни структури и замайващ пейзаж. Тази мистериозна планина, която е наричана още „ съветски Стоунхендж “, е една от най-високите точки на Република Карелия. Местното население постоянно назовава Воттоваара „ Планината на гибелта “, тъй като измежду такава панорама, цялостна с естествени аномалии, не е мъчно да повярваш, че тук някъде има преход към различен свят. Навсякъде се виждат над 100 годишни  борове с височина най-вече два метра, необичайно и чудовищно изглеждащи брези, като че ли усукани причудливо от някой злобен исполин.

Ако се нуждаете от фон за приказки за Баба Яга, кикимори и гоблини, то сте намерили точното място.

Още на прохода към планината се схваща, че има нещо извънредно. Навсякъде е осеяно с камъни, които като че ли са разрязани от нещо свръх остро и колкото повече се изкачва човек по ската, толкоз растителността е по-малко зелена, а сухите дървета и цветните мъховете са на всички места. Те наподобяват толкоз антични, колкото самата планина. Гледката от върха превзема със своята мрачност и мъчителна хубост.

На върха на Воттоваара, на повърхност от шест квадратни километра, са ситуирани в някакъв тайнствен ред, близо 1600 камъка. Именно тези камъни-сеиди притеглят учени и откриватели. Някои от сеидите са с големи размери, тежащи по няколко тона и в това време са сложени върху по-малки, като че ли са върху крайници.

Повечето от камъните лежат по крайбрежията на дребни езера. Най-плътна е концентрацията им в най-високата точка на билото. Камъните са ситуирани в групи от два до шест.

Смята се, че сеидите са основани от античните северни нации за паметни цели. 



Booking.com

Предполага се, че в древността тук са се принасяли жертви, отправяли са се молебствия, правили са се разнообразни религиозни ритуали. Дали Воттоаара е било светилище, не е известно сигурно, само че тя от наскоро е паметно „ място за мощ “, което притегля доста фенове на езотериката, мистицизма, хора търсещи астрална сила или просто фенове на необикновени места. Много екстрасенси настояват, че мощната сила на това място ги зарежда с особена мощ. Възможно е в тези думи да има известна истина, тъй като не на вятъра античните саами, които от незапомнени времена са обитавали тези места, са имали специфична система от забрани за посещаване на такива обекти. Например дамите и децата са нямали право да посещават тези места, а за някои камъни с изключително мощна сила е било неразрешено освен да се допират, само че даже и да се приближават.

Друг знак са странността на Воттоваара е, че има доста дървета с необикновена форма . До несъмнено равнище се вижда, че дърветата порастват изцяло обикновено и внезапно като че ли някаква непозната мощ ги е усукала и безусловно ги е завързала на възли и по този метод те получават особен и злокобен тип.

Като допълнение към античните истории на планината, съществуват и модерни загадки и секрети. Над планината Воттоваара неведнъж са забелязвани неидентифицирани обекти . През 1987 година локалните поданици виждат светещ обект, който липсващ в тъмното, а по-късно ненадейно се появил още веднъж под формата на огнен пръстен. Една година по- късно са видени няколко сходни обекта, движещи се с доста висока скорост и изменящи взаимното си състояние във въздуха, като че ли извършват чудноват танц.

Макар и потвърденото наличие на античните саамски племена в района, доста от учените отхвърлят антропогенния генезис на каменните структури. Според тях най-вероятната версия за естествения им генезис е разследване на втурване на ледника, който обгръща цяла Феноскандия ( територията на Северозападна Европа). Движещият се хладилник е полирал и разбивал скали, образувал разломи и пукнатини, реки и езера. Така, съгласно експертите се е образувал неповторимия релеф, за който е необичайно да се повярва, че е от натурален генезис.

Въпреки обстоятелството, че планината е най-високата точка на Западнокарелското нагорнище, височината й е единствено 417 метра. Но стигането до Воттоваара не е толкоз елементарно, тъй че няма тълпи от туристи, които да застрашат флората и фауната на планината. Тук към момента можете да бъдете измежду тишината на природата, непокътната в първичния си тип.

През август 2011 година държавното управление на Република Карелия разгласи планинския комплекс Воттоваара за ландшафтен естествен монумент. Защитената зона е с повърхност повече от хиляда и половина хектара.

 

Oще забавни публикации

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР