Планината от отпадъци от електронно и електрическо оборудване, изхвърлена през

...
Планината от отпадъци от електронно и електрическо оборудване, изхвърлена през
Коментари Харесай

Изхвърляните ежегодно електронни отпадъци в света – по-тежки от Великата китайска стена

" Планината " от боклуци от електронно и електрическо съоръжение, изхвърлена през 2021 година, ще тежи повече от 57 милиона тона, пресметнаха откриватели, което е повече от Великата китайска стена - най-тежкият неестествен обект на планетата, заяви Би Би Си.

Оценката е от интернационална експертна група, отдадена на оправянето с световния проблем с отпадъците от електрическо и електронно съоръжение (WEEE).

Те показват, че цената на тези изхвърлени материали е голяма .

Според отчет на Световния стопански конгрес за 2019 година, международните електронни боклуци имат материална стойност от 62,5 милиарда $, което надвишава Брутният вътрешен продукт на множеството страни.

„ Тон изхвърлени мобилни телефони е по-богат на злато от звук златна руда “, споделя доктор Рюдигер Куер, шеф на програмата на Организация на обединените нации за устойчиви цикли (SCYCLE).

Отпадъците включват предмети като мобилни телефони, хладилници, тв приемници, електрически играчки или спортно съоръжение.

В международен мащаб количеството на така наречен генериране на електронни боклуци нараства с два милиона тона всяка година. Смята се, че по-малко от 20% от тях се събират и рециклират.

Паскал Лерой, който е общоприет шеф на експертната група на WEEE Forum, споделя, че като създават артикули с по-кратък живот и лимитирани благоприятни условия за ремонт, производителите играят значима роля в увеличението на отпадъците.

„ Бързото развиване на мобилните телефони, да вземем за пример, докара до пазарна взаимозависимост от бързата замяна на по-старите устройства “, сподели той пред Би Би Си.
 Хората в Европейски Съюз желаят екологията и икономическото възобновяване да са цели на Европа Хората в Европейски Съюз желаят екологията и икономическото възобновяване да са цели на Европа
49% от европейските жители желаят Брюксел да приоритизира екологичните проблеми пред икономическото възобновяване от COVID-кризата. Т...

Потребителите също не постоянно са склонни да рециклират електронното си съоръжение. Във Англия изследване от 2019 година на Кралското химическо сдружение откри, че цели 40 милиона неизползвани джаджи изчезват в домовете ни. Това оказва напън върху доставката на доста скъпи и редки детайли.

Кои са детайлите, употребявани в смарт телефоните, които биха могли да свършат през идващия век:

Галий: Използва се в медицински термометри, светодиоди, слънчеви панели, телескопи и има вероятни противоракови свойства;

Арсен: Използва се във фойерверки, като консервант за дърва;

Сребро: Намира приложение в  огледала, реактивни лещи, които потъмняват при слънчева светлина, антибактериални облекла и ръкавици за потребление със сензорни екрани;
 Информиран избор за чисто бъдеще или за какво преработването има смисъл Информиран избор за чисто бъдеще или за какво преработването има смисъл
Живеем във времето на пластмасата. От облеклата, които носим, до храната, която консумираме - всичко съдържа най-малко парченце пластмаса. А вс...

Индий:  Влиза в състава на транзистори, микрочипове, противопожарни разпръсквателни системи, като покритие за сачмени лагери в коли от Формула 1 и слънчеви панели;

Итрий: Използва се в LED светлини, обективи на фотоапарати и може да се ползва за лекуване на някои типове рак;

Тантал: Използва се в хирургически импланти, електроди за неонови светлини, лопатки на турбини, ракетни дюзи и покритие за свръхзвукови самолети, слухови апарати и пейсмейкъри.

„ Потребителите желаят да постъпят вярно, само че би трябвало да бъдат съответно осведомени и комфортна инфраструктура да бъде елементарно налична за тях, тъй че вярното изхвърляне на електронните боклуци да стане обществена норма “, прибавя Паскал Лерой. Той също по този начин показва, че преработването на електрониката, вместо тя да се изхвърля, понижава и излъчванията на парникови газове. И прибавя, че всеки звук рециклиран WEEE предотвратява към два тона излъчвания на въглероден диоксид.

Във Англия организацията Material Focus има локатор за пощенски код, с цел да могат хората да намерят най-близкия пункт за преработване на електронни боклуци за предмети като тостери или остарели кабели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР