Планетолози от САЩ и Германия са изучили възможните форми на

...
Планетолози от САЩ и Германия са изучили възможните форми на
Коментари Харесай

Гигантски дълголетни организми обитават Титан?

Планетолози от Съединени американски щати и Германия са изучили вероятните форми на рисков живот, които могат да участват на другите от Земята планети и техните спътници.

По-конкретно учените са позволили съществуването на великански дълголетни организми на Титан. Резултатите от проучването на създателите са оповестени в сп. Life, оповестява уеб сайтът на Държавния университет на Вашингтон.

С образеца на рискови организми, присъстващи на Земята, учените разгледали вероятни физически и химични особености на съществуването на извънземни форми на живот. Според откривателите извънземните организми, при положение н тяхната действителност, могат да се отличават с редица характерни съоръжения за оцеляване в рискови (за множеството земни организми) условия.

Планетолозите разгледали форми на живот, които биха могли да участват на небесни тела от рода на Марс и Титан (най-големия сателит на Сатурн). Според учените организмите на Марс в качеството на вътреклетъчна течност може да съдържат водороден прекис, а животът на съществата на Титан може да е учреден извънредно на химията на въглеводородите.

Работата на учените, подкрепена от Европейския проучвателен съвет, е стимулирана от триумфите на телескопа Kepler по търсене на планети отвън Слънчевата система (екзопланети) и нуждата от оценка на изискванията, в които е възможно съществуването на живот, непротиворечащ на известните на науката закони на физиката и химията.

„ Ако не разглеждате разнообразни разновидности за това, какъв може да е животът, няма да знаете и по какъв начин да го търсите “, отбелязва Дирк Шулц-Макуш от Вашингтонския университет, един от създателите на проучването. Той прибавя, че учените не настояват съществуването на необикновени организми на Марс и Титан, само че означават, че „ тяхното битие подхожда на физичните и химичните закони, както и на биологията “.

Например на Земята съществуват бръмбари, които за отбиване на хищници изпускат примес от водороден прекис и други съединения. На Марс – съгласно Шулц-Маркуш – това би довело до напредване на насекомото с 300 метра. Водородният пероксид, който би се съдържал в клетките на марсианоподобни организми, и им оказал помощ да оцеляват в студените условия на далечната планета (като встъпва в качеството на антифриз).

Ако на Червената планета организмите могат да са сходни на земните, то биохимията на обитаващите Титан същества би трябвало да бъде – съгласно учените – кардинално друга. Температурата на повърхността на спътника на Сатурн се равнява на минус 180 градуса по Целзий, а в неговата атмосфера и на повърхността му съвсем няма течна вода и въглероден диоксид.

Ролята на течна вода на Титан играят течни метан и етан. Сатурновият сателит съдържа голям брой водоеми с тези въглеводороди. На Титан също са вероятни въглеводородни превалявания и сезонни промени. В този случай ролята на вътреклетъчна течност на организмите, обитаващи обекти от вида на Титан, може да играят въглеводородни разтвори.

Студените (в съпоставяне със земните) условия ще доведат до такава степен, че обмяната на веществата на организмите на Титан ще бъде доста мудна, а техните кафези ще имат извънредно огромни размери. Стареенето на живите същества в такива условия ще протича доста по-бавно, в сравнение с при жителите на Земята.

„ Само откриването на извънземен живот и втора биосфера ще ни разрешат да проверим тази догадка “, отбелязва Шулц-Макуш. По думите му това би било „ едно от най-великите достижения на нашия тип “.

Титан е най-големият от 62-та спътника на Сатурн. Той съвсем веднъж и половина надвишава лунния диаметър и съвсем двойно – масата на нашия сателит. В атмосферата на Титан доминират азот с примеси на метан, образуващи облаци. На 14 януари 2005 година на повърхността на спътника кацна сондата Хюйгенс, отделила се (на 25 декември 2004) от станцията „ Касини “, напомня Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР