Планетите джуджета и милионите други тела, осеяли Кайперовия пояс в

...
Планетите джуджета и милионите други тела, осеяли Кайперовия пояс в
Коментари Харесай

Ето кой е най-странният обект в Слънчевата система

Планетите джуджета и милионите други тела, осеяли Кайперовия пояс в мрачната външна страна на Слънчевата система, сами по себе си са странна стока, само че и измежду тях се срещат най-невероятни чешити. На първо място, те към момента са едва изучени и за състава им има най-вече догатки – че са ледени и рохкави, най-вероятно кометоподобни обекти. Смята се, че в тях са непокътнати като във фризер следи от веществата, от които преди милиарди години се е образувала планетната ни система. На 28 декември 2004 година учени от две обсерватории в Съединени американски щати – едната на Хаваите, другата в Калифорния, откриват тялото, което получава каталожен номер 2003 EL61. Заради появяването си по коледните празници обектът известно време носи неофициалния прякор “Дядо Коледа”, само че след това е наименуван Хаумеа – на името на хавайската богиня на майчинството.

Между 50 и 35 пъти по-далече от Слънцето

отколкото е Земята, Хаумеа има диаметър почти колкото Плутон, някогашната девета планета в Слънчевата система. Но формата на новия планетоид прилича “дебела посмачкана пура”, по думите на един от откривателите му, Майк Браун от Калифорнийския софтуерен институт.

Първата изненада, която тогава “Дядо Коледа” сервира на учените, е, че блясъкът му нараства и понижава с 25% на всеки два часа. Сметките демонстрират, че сферично тяло с такива размери и скорост на въртене би трябвало да се раздра. Така се стига до извода, че планетата е по-скоро удължена и прави един оборот към оста си за близо четири часа – което е връх за нашата система. Така на всеки два часа ни демонстрира по един от тесните си краища и подобаващ най-малко в блясъка.

Странната форма на Хаумеа е резултат точно от гневното й въртене

Центробежните сили я разтеглят по екватора – сходно на Земята, която също не е идеална сфера.
Притеглянето на повърхността й също е нещо изключително – има огромна разлика сред тежестта на предметите по локалните полюси по отношение на тази на екваториалния пояс.

Но формата и дервишката скорост на въртене не са най-странното, с което Хаумеа нервира любознанието на астрономите. Както е редно за богиня, и тя е съпроводена от сателитна свита. Но ексцентричната аристократка има отговарящ на характера си компаньон.
Не са малко Кайперовите тела, за които се знае, че имат спътници. За множеството от тях се допуска, че са уловили тези по-малки тела при среща в Космоса. Един тип тези “благородници” са обкръжени от наемници.

Но край Хаумеа не кръжи подобен вид – спътникът й Хияка е прекомерно дребен, с цел да бъде заловен “навлек”. Освен това учените са сигурни, че е построен напълно от воден лед. Така се постанова хипотезата, че друго тяло в миналото е блъснало Хаумеа и е разпръснало части в покрайнината.
Пурообразната планета е задоволително огромна, с цел да могат другите й съставки да се разпределят съгласно масата си – тежките скални парчета към центъра, по-лекият лед – по повърхността. При удара на незнайния посетител ледът се е разлетял в Космоса, а едно от частите е останало в орбита към Хаумеа.

Последвалите наблюдения прецизирали орбитата на хавайската богиня, само че родили и още една огромна изненада – втори сателит, наименуван Намака. С което Хаумеа решително заема безусловно неповторима ниша – няма различен Кайперов обект с повече от един сателит

Историята на планетата поражда забавни хипотези за учените. Хаумеа е относително огромна и очевидно е била ударена от нещо възедро. Но огромните Кайперови тела се срещат много рядко. Така че става дума или за инцидентен, само че доста малко евентуален удар, или в миналото в Кайперовия пояс е имало много повече едри риби. Тяхното изгубване остава мистерия – може би са се изпотрошили в сходни конфликти, само че това не е несъмнено.

Хияка и Намака не са единствените плодове от античния конфликт. По орбити, близки до тази на Хаумеа, в Кайперовия пояс летят и по-малки парчета. Размерите им са от 150 км до пестник.

Така името на планетното джудже не може да е по-добре подбрано. Хаумеа е хавайската богиня на майчинството и раждането, както и майка на куп други хавайски божества, в това число Хияка и Намака. При това митът твърди, че децата й са се родили от парчета от плътта на Хаумеа.

Досега са открити 10 от най-големите “деца” на Хаумеа, пръснати из Кайперовия пояс. Очаква се да бъдат засечени още, даже измежду към този момент откритите други тела – в този момент просто се моделират орбитите. За учените не е малко да се уверят, че множеството тела в пояса са просто парчета. А проучването на междупланетни конфликти по резултатите от тях може да даде и скъпи данни за раждането на системата Земя – Луна, която също е основана от удар на галактически тела.

Източник: obekti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР