Планетата ни става все по-гореща, населението се разраства, а по

...
Планетата ни става все по-гореща, населението се разраства, а по
Коментари Харесай

Джеф Безос иска да изпрати човечеството в космоса

Планетата ни става все по-гореща, популацията се разраства, а по последните данни на Организация на обединените нации, застрашаваме от изгубване 1 милион растителни и скотски типове. Как ли ще просъществува човешкият тип, когато наподобява, че саботираме личната си планета? Ако попитате Джеф Безос (Jeff Bezos), отговорът е – като заживеем в космоса.

На особено събитие във Вашингтон, по-рано този месец, основният изпълнителен шеф на Blue Origin (както и на Amazon) и понастоящем най-богатият човек на света, очерта проектите си да разшири човешката раса оттатък границите на родната ни планета. Разбира се, и преди бяхме чували за Blue Origin – компанията съществува от 2000-та година и се е посветила на създаването на технологии свързани с ракетни мотори, отвесно излизате, галактически капсули и други А преди няколко дни стана ясно, че последните три години създава Blue Moon – галактически уред, който би трябвало да върне американците на луната през 2024-та година. Тогава ще спусне роувър, който да организира научни задачи и да изстрелва дребни спътници в орбитата на спътника ни. " Време е да се върнем на луната, само че този път, с цел да останем " – сподели Безос.



Интересно е, че годината 2024-та, също е крайният период, който администрацията на Доналд Тръмп (Donald Trump) е определила за НАСА да върне американските астронавти на повърхността на луната – нещо, което Безос уточни на сцената.

Безос не е единственият милиардер, който преследва възвишени галактически цели. SpaceX на Илон Мъск (Elon Musk) продължава да напредва в създаването на по-големи ракети за галактически пътувания. Virgin Galactic на Ричард Брансън (Richard Branson), също работи по галактически туризъм. През първите няколко години се чака комерсиалните галактически пътувания в действителност, да бъдат толкоз скъпи, че единствено най-богатите ще могат да употребяват този нов тип услуги.



Безос съобщи, че работата на Blue Origin е да създава инфраструктура за космоса, която ще даде на милиони хора достъп до галактическите пътувания и ще отключи капацитета на безбройни бъдещи бизнесмени и актьори. Голяма нужда от тази работа, споделя той, е, че Земята е " лимитирана ", тъй че разширението в космоса ще се трансформира в нужда един ден, с цел да се подсигурява, че човечеството не попада в режим на ограничение, дефинирани порциони и цялостна застоялост. " Ако сме отвън планетата ни, можем да имаме трилион хора в Слънчевата система, което значи, че ще имаме хиляда Моцарт и хиляда Айнщайн ", декларира самоуверено Безос и продължава " Това би ни трансформирало в невероятна цивилизация! "



Но къде ще живее това доста увеличено население? За да отговори на този въпрос, Безос е взел образец от научната фантастика от 70-те години с проект за създаване на високотехнологични човешки колонии, плаващи в тъмната пропаст на космоса. Оказва се, че това не е напълно нова територия. Концепцията за галактическите колонии датира още от времето на на Жул Верн (Jules Verne) и съветският ракетен академик Константин Циолковски (Konstantin Tsiolkovsky) в края на 19 век, когато концепцията за изпращане на хората в космоса към момента е била фантастична фантазия.

През 20-те години на 20-ти век, ученият Джон Дезмънд Бернал (John Desmond Bernal) излага по-конкретни проекти за галактическа колония с дизайн, прочут като Сферата на Бернал (Bernal Sphere) – с дължина от към 15 км, сферата ще плава в космоса и обезпечава жилищни региони и аграрни земи за човешки поданици. Тези сфери дават първичния проект за това което ще се трансформира в грандиозна концепция за науката на 20-ти и 21-ви век.

 Джеф Безос желае да изпрати човечеството в космоса

През 70-те години, концепцията се развива още повече, когато ученият Джерард О " Нийл (Gerard O " Neill) предлага това, което по-късно ще стане известно като Цилиндъра на О " Нийл или Колонията на О " Нийл – солидна цилиндрична колония, която се върти в пространството, с цел да сътвори изкуствена гравитация и поддържа живота на милион души. Дори НАСА влиза в играта, когато приканва най-ярките мозъци на Станфордския университет да проектират колония като част от занятията NASA Summer Study 1975. В продължение на 10 седмици група професори, студенти и доброволци проектират пръстеновидни форми на колония (известна също като Станфорд Торус/Stanford Torus), която би могла непрекъснато да поддържа живота в космоса в голям мащаб.

Станфордският Торус не е просто скалъпена идея на група мечтатели. Екипът излиза с просторен научно аргументиран отчет в поддръжка на колонията, включващ подробни планове, финансови изгоди и даже някои доста съответни проекти за задвижваща система, състояща се от " запалител на гранули ", който изстрелва части лунни скали.

 Джеф Безос желае да изпрати човечеството в космоса

Когато излиза на сцената във Вашингтон, Безос изрежда поименно " създадените светове ", в началото замислени от О " Нийл, казвайки, че би било допустимо да се основат колонии с всеобщо превозване, селско стопанство, жилищно пространство и даже, съответни колонии, предопределени за отдих при нулева гравитация.
Лунният уред, прочут като Blue Moon, ще помогне да се обезпечи ранната инфраструктура на Луната, с цел да започва експанзията на човечеството в космоса. А футуристичните галактически колонии? Те към момента са надалеч в бъдещето. На събитието във Вашингтон, Безос изложи концепциите си за мултипоколенчески блян към колонизация в космоса, признавайки откровено, че той няма да бъде този, който ще ни изведе до нашите футуристични местообитания. Но тогава, кой ще свърши работата?

" Не аз. Тези деца на предните редове – вие ще извършите това, както и вашите деца ще продължат делото ви ". Така че, преди да се развълнувате прекомерно доста за живота ви в транспарантен цилиндър носещ се в безкрайното галактическо пространство, имайте поради, че цялото нещо не се задава зад ъгъла. А и дано не забравяме, че изцяло плануваната идея, препоръчана от НАСА и Станфорд преди повече от 40 години, е към момента невъзможна фантазия и може да мине известно време, преди да се наложи да звъните на хамалите, които да ви оказват помощ с преместването в космоса.

И въпреки всичко, Безос и компания поставят основите – да се надяваме, че и други ще го създадат.

 Джеф Безос желае да изпрати човечеството в космоса
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР