Планетата ни се намира в началото на шестото масово изчезване

...
Планетата ни се намира в началото на шестото масово изчезване
Коментари Харесай

Насекомите на Земята изчезват с невероятни темпове


Планетата ни се намира при започване на шестото всеобщо изгубване на типовете, написа The Guardian. А изказванието не е просто нечиста сделка, а действителен факт, сочи и проучване, оповестено в Biological Conservation.
 Вървим ли към ново всеобщо изгубване на типовете
Вървим ли към ново всеобщо изгубване

Избили сме 60% от всички животни за 50 години

Данните демонстрират, че популацията на инсекти по света спада приблизително с невероятните 2.5% на година. 40% от типовете понижават прогресивно, а една трета от тях към този момент са класифицирани като застрашени.

Това значи, че след по-малко от половин век планетата ни ще се изправи пред едно от най-големите си провокации досега.
 Снимка 405764

Насекомите имат сериозно значение за цялата екосистема, а общото им тегло е 17 пъти по-голямо от цялата човешка маса. Те са извънредно значими за оцеляването на хиляди типове птици, земноводни и влечуги, и играят значима роля в регулирането популацията на други типове, като паякообразните да вземем за пример.

Изчезването не е просто местен проблем в дадени елементи на света, а е реалност в съвсем всички елементи на планетата.

Причината се крие най-много в методите ни за произвеждане на храна и в използването на пестициди, само че урбанизацията и климатичните промени също оказват резултат.

В Пуерто Рико да вземем за пример подземните инсекти са намалели с 98% единствено за последните 35 години. Пчелните колонии на територията на Съединени американски щати са се стопили с над 50% за половин век, а най-популярните типове пеперуди в Англия са намалели с съвсем 60% сред 2000 година и 2009 година
 Снимка 405766

Учените акцентират, че единственият път към коригиране на обстановката е фрапантна и незабавна смяна в индустриалното произвеждане на храна.
 60% от известните типове кафе са застрашени от изгубване
60% от известните типове кафе са застрашени от изгубване

Ето каква е причината
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР