Планетата ни е "повредена" от глобалното затопляне, но възстановяването от

...
Планетата ни е "повредена" от глобалното затопляне, но възстановяването от
Коментари Харесай

ООН: Климатичният баланс на планетата е нарушен

Планетата ни е "повредена " от световното стопляне, само че възобновяване от пандемията от новия ковид дава опция на човечеството да избегне климатичен прелом, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 година в религиозно, представен от Франс прес и ДПА.

"Екологичният баланс на планетата е нарушен. Човечеството води война с природата. Това е самоубийствено. Природата постоянно отвръща на удара и тя към този момент го прави с възходяща мощ и гняв ", сподели Гутериш в тирада в нюйоркския Колумбийски университет.

"Биоразнообразието се срутва. Един милион типове са застрашени от изгубване. Екосистемите изчезват пред очите ни. Пустините се уголемяват. Влажните зони се свиват. Всяка година губим по 10 милиона хектара гори. Океаните са свръхексплоатирани и се задушават от пластмасови боклуци, които гълтам въглероден двуокис и това усилва киселинността на моретата. Кораловите рифове побеляват и умират. Замърсяването на въздуха и водата убива по 9 милиона души годишно ", съобщи Гутериш и предизвести, че в бъдеще може да се появят от ден на ден вируси, предава Българска телеграфна агенция.

Помиряването с природата би трябвало да бъде "водещ приоритет за всеки и на всички места ", сподели той и прикани срещата на върха на 12 декември за петата годишнина от Парижкото съглашение за климата да даде ход на позитивни промени.

"Ковид и климатът ни докараха до нов предел. Не можем да се върнем към предходното обикновено положение на неравноправие, неправда и безогледно владичество над Земята. Вместо това би трябвало да тръгнем по един по-безопасен, по-устойчив и пълноправен път ", добави Гутериш.

"Догодина имаме опцията да спрем плячкосването (на естествените ресурси) и да предприемем лекуване ", съобщи той и прикани за значително понижаване на използването на изкопаемите горива.

"Възстановяването от Ковид и излекуването на нашата планета би трябвало да са две лица на една монета. Имаме признаци на вяра с имунизацията за Ковид, само че няма ваксина за планетата ", съобщи Гутериш.

Той изрази удовлетворение от първите задължения за въглеродна индиферентност, поети от Китай, Европейски Съюз, Япония и Южна Корея и изрази вяра това да стане международна наклонност. "Всяка страна, град, финансова институция и компания би трябвало да одобри проекти за реализиране на нулеви чисти парникови излъчвания до 2050 година ", сподели Гутериш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР