Планетата Меркурий ще устрои рядко небесно шоу следващата седмица, като

...
Планетата Меркурий ще устрои рядко небесно шоу следващата седмица, като
Коментари Харесай

Рядко небесно шоу ще наблюдаваме следващата седмица

Планетата Меркурий ще устрои рядко небесно шоу идната седмица, като ще премине като на церемониал пред Слънцето и ще може да бъде следен на множеството места по света, предава Асошиейтед прес.

Космическият феномен ще се състои в понеделник и ще бъде с дълготрайност 5,5 часа.

Той ще бъде забележим в източните щати на Съединени американски щати, в Канада, в Централна и Южна Америка.

Останалата част на света - Северна Америка, Европа и Африка ще стане свидел на част от спектакъла, до момента в който Азия и Австралия ще бъдат изключени от него.

Меркурий ни подарява с сходни прекосявания пред Слънцето към 13-14 пъти за един век. Следващото му шествие е планувано чак за 2032 година.

Ще бъдат нужни специфични защитни средства за очите за наблюдаването на феномена. За препоръчване са бинокли и телескопи със слънчеви филтри.

Миниатюрният Меркурий ще бъде мъчно видим с невъоръжено око, като се има поради неговия диаметър, 4 800 километра, и този на Слънцето - 1,4 милиона километра.

Малката планета ще премине диагонално в понеделник пред нашата звезда, отляво надясно. Въпреки че напредването й може да ни се стори постепенно, тя ще въпреки всичко ще лети със скорост 241 000 километра в час.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР