Планетата Марс е започнала да се върти по-бързо, отколкото преди.

...
Планетата Марс е започнала да се върти по-бързо, отколкото преди.
Коментари Харесай

Марс се върти все по-бързо

Планетата Марс е почнала да се върти по-бързо, в сравнение с преди. Това сочат данни, събрани от апарата " ИнСайт " на НАСА, който изследва Червената планета.

" ИнСайт " разполага с набор от принадлежности, които включват антени и радиотранспондер. Тези принадлежности са употребявани, с цел да се наблюдава въртенето на Марс в интервал от 900 дни.

Астрономите откриха, че въртенето на планетата се форсира с към 4 милисекунди на година и по този начин съкратява дължината на марсианския ден с част от милисекундата на година. Денят на Марс е с към 40 минути по-дълъг от този на Земята.

Изследователите към момента не са напълно сигурни какво предизвиква ускореното въртене на Червената планета. Те допускат, че може да се дължи на натрупването на лед по марсианските полюси или издигането на земни маси, които са били покрити с лед. Когато масата на една планета се промени, това може да докара до ускорение на въртенето й.

Откритията, учредени на разбор от данните на " ИнСайт " са обявени в проучване, оповестено в списание Nature, написа Си Ен Ен.

Мисията " ИнСайт " е първата, която учи вътрешността на Марс. Тя трябваше да продължи две години, откакто кацна на Червената планета през ноември 2018 година, само че НАСА удължи задачата с още две години. Апаратът събираше данни за планетата до декември 2022 година, когато прахуляк блокира слънчевите й панели.

Предишни проучвания на планетата потвърдиха, че Марс има разтопено железно ядро. Успешно бе измерен и размерът на ядрото - към 1 835 км.

Въпреки, че " ИнСайт " към този момент не действа, за 4 години апаратът е събрал " съкровища от данни " за марсианската повърхнина. Някои от данните трансформираха метода, по който учените схващат Червената планета. Мисията беше първата, която разкри някои от тайните на Марс и учените ще проучват данните от нея в продължение на десетилетия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР