Планът за възстановяване на Европейския съюз от кризата с коронавируса

...
Планът за възстановяване на Европейския съюз от кризата с коронавируса
Коментари Харесай

ЕС ни дава €15 млрд., за да излезем от кризата, връщаме само 3.3 млрд. от тях


Планът за възобновяване на Европейския съюз от рецесията с ковид е упорит, означи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия външният ни министър Екатерина Захариева.

" След доста рецесии, Европейски Съюз излиза по-силен. За първи път Брюксел предлага тези 750 милиарда евро избавителен проект – 500 милиарда са грантове, 250 милиарда ще са заеми. Това демонстрира, още по-голяма интеграция на политиките ни ", настоя тя.

Според плановете България ще получи към 15 милиарда, от които ще би трябвало да върне, за интервал от 30 години – 3,3 милиарда Останалото ще е безплатно, пресметна тя.

По думите й всяка една страна в Европейски Съюз би трябвало да предложи проект за използването им.

" Аз съм уверена, че този проект у нас ще бъде направен в съвещания с бизнеса ", уточни Захариева.

По думите на външния ни министър опазването на здравето е една от политиките, които са суверенно право на страните, само че европейските страни членки би трябвало да обединят старания, най-малко в изследванията за основаване на медикаменти и ваксини.

" Ключови производства сме изнесли отвън Европа. Над 80% от съставките на медикаментите се създават в Китай, защитните дрехи – също. Трябва да върнем тези производства в Европейски Съюз, би трябвало да сме авнотомни ", безапелационна бе тя.

Екатерина Захариева настоя в Европа да се приказва по-активно за бюджета на общността, тъй като рецесията с COVID-19 ще бъде по-тежка от финансовата през 2009 година

" Толкова са ни свързани стопанските системи, че даже и страните, които вкараха дребни ограничаващи марки, Швеция да вземем за пример, се оказва, че тяхната стопанска система е една от най-пострадалите ", добави тя.

Външният ни министър регистрира и плавното възобновяване на напредването в Европа.

" Първо със прилежащи страни, след което с страни със подобен риск и уповавам се на идващ стадий, след 15-ти - цялостното възобновяване на свободното напредване, в границите на Европейски Съюз ", сподели тя.

Захариева напомни, че от през вчерашния ден България е свалила карантината за 29 страни, като тя се резервира по преценка на щаба за идващи хора от страни с по-висок рист.

Според нея една от аргументите за антибългарското говорене в прилежащата ни Северна Македония, са идващите там избори.

" Това е националистически метод, които те си мислят, че още работи. Те не би трябвало през разум да им минава да го употребяват. Тази реторика, ориентирана, към съседка, другарска страна, цялостна е с подправени вести и език на омразата ", добави тя.

" Има и още една причина македонците да имат такова антибългарско говорене. Бяхме безапелационни и ясни – предходната година Народното събрание утвърди безапелационната позиция на България във връзка с Северна Македония ", настоя Захариева.

Тя съжали, че смесената комисия е спряла работа с аргумента, че предстоят избори в Северна Македония.

" Тя не трябваше да е политическа, а формирана от историци. Нашите историци в действителност са самостоятелни, никой не им дава политически инструкции ", безапелационна бе министърът.

Екатерина Захариева настоя още, че изложбата за 24 май в Руския културно-информационен център, е провокация, която не оказва помощ за връзките сред двата народа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР