Планът за възстановяване и устойчивост, който с размер над 12

...
Планът за възстановяване и устойчивост, който с размер над 12
Коментари Харесай

ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България


Планът за възобновяване и резистентност, който с размер над 12 милиарда лв., към този момент е финализиран. Тези средства са близо 10% от нашата стопанска система, съобщи на взаимна конференция с председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която е на аудиенция у нас.

„ Планът дава в действителност опция България да се трансформира, да си подсигуряваме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна смяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим капацитета на България за геотермали – да използваме нашите минерални води за произвеждане на сила. Да реформираме върховенството на закона посредством засилен надзор върху основния прокурор с назначението на арбитър, който може краткотрайно да стане проверяващ прокурор, по-късно да се върне назад като арбитър. Да реформираме Антикорупционната комисия, която в действителност да стартира да работи. Да реформираме метода, по който организираме публичните си поръчки…Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще финансира смяната в България “, съобщи Кирил Петков.

На собствен ред Урсула фон дер Лайен съобщи, че нововъведенията са извънредно значими, с цел да можем да запазим стопанската система и обществото конкурентоспособни и устойчиви:

„ …това изисква вложения и по тази причина сме тук през днешния ден – последващо потомство Европейски Съюз – това е огромният проект за възобновяване на стойност 800 милиарда евро, който създадохме, с цел да модернизираме и преоформим нашия континент за бъдещите генерации след пандемията. Сега имаме три целта – единият е Зеленият пакт, преобладаващ в момента…Втората тематика е дигитализацията, а третата тематика е вложенията. Днес Еврокомисията дава зелена светлина на България, на Плана на България за възобновяване и резистентност – това е извънреден проект. Почти 60% от него поддържа Зеления преход, това е значимо и, несъмнено, добре пристигнало “.

Общата стойност на проекта е близо 6,3 млрд.евро, които ще постъпят у нас поетапно.

На церемонията по предаване на оценката на българския проект Фон дер Лайен благодари за българската съпричастност към ориста на бягащите от войната в Украйна и анонсира онлайн събитие в събота с присъединяване на канадския министър председател Джъстин Трюдо в символ на взаимност с Киев.

В момента в Брюксел се прави разбор на указа на съветския президент Владимир Путин газовите доставки да се заплащат в рубли. „ Много значимо е да създадем явен разбор на този декрет, до тогава договорите ще се извършват в евро или долари, както е записано в тях.

Председателката на Европейска комисия обърна внимание и на връзките София-Скопие и значимостта на тематиката за поддръжката на българите в РСМ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР