Планът за възстановяване и устойчивост като важен документ за България

...
Планът за възстановяване и устойчивост като важен документ за България
Коментари Харесай

Пеканов: Планът за възстановяване може би няма да може да изчака редовен кабинет

Планът за възобновяване и резистентност като значим документ за България може би, за жалост, няма да може да изчака постоянен кабинет. Това сподели служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов на чуване в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз. Вицепремиерът прикани депутатите за консенсус по проекта.

Парите по проекта за България не са под риск, можем да го изпратим и следващата година, само че парите ни трябват за стопанската система, а и всички планове в проекта са с избран период, значимо е да стартират тръжните процедури, уточни Пеканов. Време за нови планове по проекта няма, акцентира вицепремиерът.

Към момента в проекта имаме 57 капиталови плана и 48 промени, сподели вицепремиерът. Около половината планове сме ги оптимизирали. Има и 8 нови промени, сподели Пеканов. Силен фокус е подложен върху обществената сфера, обучение, опазване на здравето и обществена поддръжка, засилен фокус върху декарбонизацията и засилена поддръжка на бизнеса при въвеждане на финансови принадлежности и отчасти заменяне на безвъзмездната финансова помощ.

В последния месец най-сериозният фокус беше да отговорим на рецензиите за това, че средствата за бранш земеделие са били понижени, уточни Пеканов. Чух доста погрешни изказвания за отпадането на плана за напоителни системи, сподели той и посочи, че са извършени доста срещи с представителите на бранша и са достигнали до консенсус. За бранша сме заделили 500 млн.лв., които са защитими, означи той.

Трябва да използваме този проект за увеличение на конкурентоспособността на българските компании, сподели служебният министър на стопанската система Кирил Петков. Той изясни, че разбор на 300 000 компании в България е посочил, че единствено 15 % имат експортен капацитет, а другите напълно са за вътрешния пазар. По думите му в дълготраен проект това е голям проблем, тъй като стопанската система разчита доста на външни средства - европейски фондове и заеми. Ако това продължава, стандартът ни на живот е заплашен да зависи единствено от тези средства, по тази причина е значимо експортният капацитет да се усили, уточни Петков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР