Планът за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент, който

...
Планът за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент, който
Коментари Харесай

БСП към Пеканов: Изхарчил ли е служебният кабинет парите от Плана за възстановяване за други разходи

„ Планът за възобновяване и резистентност е извънредно значим инструмент, който се забави извънредно доста в годините – още от последното държавно управление на ГЕРБ той не беше квалифициран, следват поредност от служебни кабинети. Изготви се в кабинета на Петков, само че с много съществени забележки, които бяха осъществени и съвсем единомислещо гласувани за промени в частта “Енергетика “. “

Това съобщи националният представител от “БСП за България “ Борислав Гуцанов по време на инициираното от Българска социалистическа партия чуване на вицепремиера Атанас Пеканов.


От парламентарната естрада социалистът напомни повода за взетото решение за предоговаряне на Плана: „ Българският проект планува понижаване на замърсяванията от произвеждане на сила с 40 на 100 до 2026 година Това е на процедура от 2019 година, което значи, е закритите мощности ще бъдат даже над 60% от българските мощности на ТЕЦ-овете “, разяснява той и добави, че това е съдбовно действително закриване на енергетиката в тази ѝ част. „ За нас от Българска социалистическа партия това е неприемливо да се случи. Това са 4% от Брутният вътрешен продукт на страната – еднакво е, даже с по-голяма мощ, на закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй “, сподели още той.


В тази връзка от Българска социалистическа партия задават следните въпроси към вицепремиера Пеканов: „ Докъде стигнаха договарянията по този въпрос, взет като решение от Народно събрание за разглеждане? “, “Какъв е шансът да реализираме това предоговаряне? “, “Какви са знаците от Европа? “, “Какво тъкмо вие направихте по тази тематика? “.


Борислав Гуцанов означи, че за Българска социалистическа партия развиването на енергетиката е основен въпрос от развиването за стопанската система – и ТЕЦ-овете, и атомните централи. „ България към този момент е получила първия транш, само че вторият към момента въобще не е сигурен. Това е поради редица законодателни промени, които служебният кабинет бави, може би и заради лобистки ползи. Да стартираме със законите – 17 ограничения в 13 закона. Сред тях проблеми, поради избрани лобита, има със Закона за публичните поръчки, където би трябвало да се минимализира инхаус процедурата – нещо, за което Българска социалистическа партия алармирахме доста пъти. Също по този начин Законът за етажната благосъстоятелност, Законът за неплатежоспособност на физическите лица, Закона за правосъдната промяна “, сподели още той.


Социалистът добави и, че въпросът касае българските общини, които също се разпознават като бенефициент на 30% от ограниченията от ПВУ. „ Планът обаче беше написан без тяхното интензивно присъединяване и в този момент има извънредно доста недостатъци при неговото осъществяване “, посочи той.
От парламентарната естрада зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България “ Георги Свиленски прикани: “Г-жо Председател, апелирам да не допускате повече, било то и вицепремиер, било то и с поддръжката на президента Радев, да се разрешава да се унижават българските жители, българските народни представители, представителите на синдикатите и всички, които са пристигнали да слушат за едно, а той да се пробва да се прави на забавен по други мотиви ”, съобщи той.


Проф. Румен Гечев се обърна към Атанас Пеканов със следните въпроси: „ От цялата стратегия 12,6 милиарда лева до 2026 година, какви преводи са направени към България към днешна дата и какъв брой от тях са оползотворени? Гарантирате ли, че в случай че тези средства не са употребявани за задачите на тази стратегия, ваши сътрудници не са ги употребявали за други цели? И в случай че ваши сътрудници са ги употребявали за други цели, това с ваше познание и разрешение ли е и какви са гаранциите, че вероятно тези средства ще бъдат възобновени? ”, попита социалистът и изрази терзание, че в случай че не бъде признат нов бюджет, тези средства няма да бъдат усвоени.


От парламентарната естрада националният представител Георги Гьоков изиска да знае какви дейности са подхванати от Министерски съвет персонално от вицепремиера Пеканов за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в частта „ Енергетика ” и съответно за понижаване на въглищните излъчвания от произвеждане на електрическа сила в 40% до края 2025 година „ Повече от 60 години въглищната енергетика и комплексът „ Марица-изток ” са поръчител за енергийната и националната ни сигурност, в който над 100 хиляди души си изкарват хляба. За хората от района бъдещето му не е безразлично ”, уточни още той.
Проф. Гечев цитира изявление на президента по време на консултациите с партиите: „ С това Радев споделя, че парите, които са получени в края на предходната година, са изхарчени за обществени заплащания. Ако вицепремиерът и министърът, който дава отговор за тези фондове води договаряния и обезпечава на България вложения, а министърът на финансите ги харчи за други цели, тогава имаме сериозен проблем “, изясни социалистът.


По думите му, в случай че служебното държавно управление е изхарчило тези пари за обществени разноски, те нямат интерес да тръгнат бързо стратегиите по възобновяване и резистентност, тъй като парите ги няма. „ Така че ние не сме удовлетворени от положението на усвояването на тези стратегии. Вероятно неизпълнението на бюджетните доходи е предиздвикало министъра на финансите да употребява средствата за обществени сфери, рискувайки програмата “, допусна Румен Гечев.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР