Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и

...
Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Планът за възстановяване не е достатъчно амбициозен

„ Планът за възобновяване и резистентност е един неповторим запас и от години в Европейския паричен съюз и в Еврозоната се приказва за потребността от подобен запас за превъзмогване на рецесиите по-бързо, за възстановяване на стопанската система, и това е доста значима самодейност. От друга страна, ние заварваме процеса по правене на този План в една доста сложна фаза. И заварваме един План, който към момента не е задоволително подготвен, а според мен и не е задоволително упорит “ Това съобщи в пред служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му в други страни проектите са развити първоначално като макрорамка, след което от обособените по-специфични по ресори министерства и специалисти. Според него у нас този метод не е изцяло спазен.

„ Има отворени въпроси, т.е. механически неизправности, които службите на Европейска комисия неофициално ни посочват, че не са подготвени. В сегашната си форма проектът не е подготвен, а в това време ние желаеме да го подобрим “, разяснява Пеканов.

Той изясни, че има рецензии в заложените планове в областта на декарбонизацията и те не са задоволително ефикасни. Според него въпреки това, в обществената сфера също може да има усъвършенстване.

Вицепремиерът беше безапелационен, че е почнала доста интензивна работа и всеки ден се организират срещи.

„ Социалните сътрудници също споделиха, че постоянно може да се усъвършенства Планът, само че те също по този начин сложиха тежест върху това, че ние желаеме част от тези средства да стартират да идват тази година, тъй като това ще помогне на възобновяване на стопанската система. И надлежно има един доста внимателен баланс сред това да се опитаме да подобрим още Плана, само че и да не се забавяме доста, да се опитаме допустимо в най-кратък период той да е подготвен. В рамките на този длъжностен кабинет се опитваме той да е подготвен “, сподели още Пеканов.

„ В момента вървят два процеса. От една ние се опитваме да спасим Плана за възобновяване и резистентност във формата, в която е в този момент, само че да го подобрим още, с цел да може да бъде подаден. От друга страна се опитваме да го подобрим още, като паралелно развиваме нови планове или корекции. Въпросът не е единствено в какво още или по-малко да се вложи, а настоящите планове също да бъдат усъвършенствани. Има планове по декарбонизацията, само че индикацията е, че те няма да реализират това, което желаеме – няма да допринесат задоволително за сполучливия зелен преход “, добави той.

По думите му се работи интензивно обезпечаване на бистрота на консумиране на европейските средства

„ Ще се опитаме в нашата работа да осигурим честност, бистрота и успеваемост на изразходването на европейските средства. Назначил съм към този момент и инспекции по всички оперативни стратегии, с цел да сме сигурни, че те се извършват и се договарят в нужните периоди. Върви планирането и по идващия програмен интервал, като се надяваме там също съглашението да бъде подписано в границите на нашия длъжностен кабинет “, съобщи той.

Той изясни, че по две от оперативните стратегии има някои терзания.

„ Бях убеден от ръководещите органи, че това е общоприета процедура и постоянно в края на програмния интервал средствата съумяват да бъдат контрактувани, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на осъществяване не е толкоз висок, колкото по другите оперативни стратегии, изясни Пеканов.

Той добави, че сега е в непрекъснат разговор с министрите и че не мисли, че има такива, които да не се оправят.

„ Брюксел доста желае всички евро средства да се употребяват по най-ефективния вероятен метод и постоянно има терзание за това във всички страни. По същия метод се гледа и на България. Трябва да се покажем, че проблеми, които са се случвали преди, няма да се повторят и в този момент. Работим по това “, добави той.

„ Много е значим мониторингът в границите на Плана за възобновяване и резистентност, както и да осигурим, че тези средства не просто ще бъдат усвоени, само че ще стигнат до хората. Това е от най-важните цели “, посочи Пеканов
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР