Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и

...
Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и
Коментари Харесай

Планът за възстановяване и устойчивост не е достатъчно амбициозен

" Планът за възобновяване и резистентност е един неповторим запас и от години в европейския паричен съюз и в еврозоната се приказва за потребността от подобен запас за превъзмогване на рецесиите по-бързо, за възстановяване на стопанската система, и това е доста значима самодейност. От друга страна, ние заварваме процеса по правене на този проект в една доста сложна фаза. Той към момента не е напълно подготвен, а според мен и не е задоволително упорит. " Това съобщи служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Той посочи, че в други страни проектите са развити първоначално като макрорамка, след което - от обособените по-специфични по ресори министерства и специалисти. А тук, по думите му, този метод не е изцяло спазен. " Има отворени въпроси, т.е. механически неизправности, които службите на Еврокомисията неформално ни посочват, че не са подготвени. Планът в сегашния си тип не е подготвен, а в това време ние желаеме да го подобрим ", сподели Пеканов пред Българска национална телевизия.

Служебният вицепремиер добави, че някои от рецензиите са, че в областта на декарбонизацията нямаме задоволително упоритост, заложените планове не са задоволително и не са задоволително ефикасни. В обществената сфера също може да има усъвършенстване. Служебното държавно управление е почнало доста интензивна работа и всеки ден се организират срещи.

" Социалните сътрудници също споделиха, че постоянно може проектът да се усъвършенства, само че те също по този начин сложиха тежест върху това, че ние желаеме част от тези средства да стартират да идват тази година, тъй като това ще помогне на възобновяване на стопанската система. И надлежно има един доста внимателен баланс сред това да се опитаме да създадем усъвършенствания, само че и да не се забавяме доста, да се опитаме допустимо в най-кратък период той да е подготвен. В рамките на този длъжностен кабинет се опитваме той да е подготвен ", уточни още Пеканов.

Работи се интензивно по обезпечаване на бистрота на консумиране на европейските средства. Вицпремиерът е назначил инспекции по всички оперативни стратегии, с цел да има сигурност, че те се договарят и извършват в нужните периоди. Върви и планирането по идващия програмен интервал: " По две от оперативните стратегии има някои терзания, само че бях убеден от ръководещите органи, че това е общоприета процедура и постоянно в края на програмния интервал средствата съумяват да бъдат контрактувани, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на осъществяване не е толкоз висок, колкото по другите оперативни стратегии. "

Атанас Пеканов добави, че мониторингът е доста значим, с цел да се обезпечи тези средства да стигнат до хората. Такива механизми към този момент са заложени частично в Плана за възобновяване. Според него това е един от най-важните цели - ЕК да обезпечи средствата, които са на всички европейци и на всички българи, да стигнат до хората.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР