Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и

...
Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и
Коментари Харесай

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост не е достатъчно амбициозен

Планът за възобновяване и резистентност е един неповторим запас и от години в Европейския паричен съюз и в еврозоната се приказва за потребността от подобен запас за превъзмогване на рецесиите по-бързо, за възстановяване на стопанската система, и това е доста значима самодейност. От друга страна, ние заварваме процеса по правене на този План в една доста сложна фаза. И заварваме един План, който към момента не е задоволително подготвен, а според мен и не е задоволително упорит. Това съобщи в " Денят стартира " служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. Той посочи, че в други страни проектите са развити първоначално като макрорамка, след което от обособените по-специфични по ресори министерства и специалисти. А тук по думите му този метод не е изцяло спазен.

Има отворени въпроси, т.е., механически неизправности, които службите на Европейска комисия неофициално ни посочват, че не са подготвени. Т.е., той в настоящия си тип не е подготвен, а в това време ние желаеме да го подобрим, разяснява Пеканов.

Служебният вицепремиер добави, че някои от рецензиите са, че в областта на декарбонизацията нямаме задоволително упоритост, заложените планове не са задоволително и не са задоволително ефикасни. Според него въпреки това, в обществената сфера също може да има усъвършенстване. Той беше безапелационен, че е почнала доста интензивна работа и всеки ден се организират срещи.

Социалните сътрудници също споделиха, че постоянно може да се усъвършенства Планът, само че те също по този начин сложиха тежест върху това, че ние желаеме част от тези средства да стартират да идват тази година, тъй като това ще помогне на възобновяване на стопанската система. И надлежно има един доста внимателен баланс сред това да се опитаме да подобрим още Плана, само че и да не се забавяме доста, да се опитаме допустимо в най-кратък период той да е подготвен. В рамките на този длъжностен кабинет се опитваме той да е подготвен, сподели още Пеканов.

Работи се интензивно по обезпечаване на бистрота на консумиране на европейските средства. Той е назначил инспекции по всички оперативни стратегии, с цел да има сигурност, че те се договарят и извършват в нужните периоди. Върви и планирането по идващия програмен интервал.

По две от оперативните стратегии има някои терзания, само че бях убеден от ръководещите органи, че това е общоприета процедура и постоянно в края на програмния интервал средствата съумяват да бъдат контрактувани, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на осъществяване не е толкоз висок, колкото по другите оперативни стратегии, изясни Пеканов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР