Планът за възстановяване и устойчивост, ако се движим според разчетените

...
Планът за възстановяване и устойчивост, ако се движим според разчетените
Коментари Харесай

Радослав Рибарски: До 2038 година няма да закриваме въглищните централи

Планът за възобновяване и резистентност, в случай че се движим съгласно разчетените промени, ще внесе пресен запас в стопанската система. Бюджетът тази година също е с капиталова устременост, много рецесии се натрупаха, може би напълно скоро и ние ще излезем с ограничения, които също ще бъдат стопански. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по бТВ Радослав Рибарски, ръководител на енергийната комисия.

По думите му в проекта изрично е написано, че няма да се закриват Марица 1, 2 и 3 въглищни централи до 2038 година.

„ Договорите на по този начин наречените Американски централи Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Марица Изток 1 “ и Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ няма да бъдат продължавани след приключването им. Те са частни вложения, които следва да преценяват дали ще продължат “, сподели Радослав Рибарски.

До 38-ма година ще работят, няма да бъдат закрити, добави той.

„ Нямаме ангажимент да закриваме, с изключение на задачата, която би трябвало да реализираме от 40% понижаване на въглеродните излъчвания до 2026 година, само че това не се отнася единствено за Марица Изток 1 2 и 3. Това се отнася също за Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Брикел “, Марица 3, Топлоелектрическа централа Русе Изток “, съобщи Радослав Рибарски.

Той добави, че поради проектите за декарбонизация би трябвало да се излезе с ясна методология по какъв начин тъкмо ще бъдат реализирани тези 40% и най-вероятно най-неекологично съобразните ще бъдат най наранени от намаляването на тяхната активност и реализиране на тези 40%.

Председателят на енергийната комисия съобщи, че в проекта за възобновяване и резистентност има много ограничения - за енергийна успеваемост за многофамилни жилища, както и за огромен, дребен междинен бизнес.

„ Енергийна успеваемост за еднофамилни и многофамилни жилища, 100% покриване на разноските за енергийна успеваемост за сдруженията, които вземат участие до март. Ние му споделяме саниране, само че енергийно ефикасните ограничения са не са единствено стиропорът, който се лепи по фасадите. Има и други ограничения, както енергийна успеваемост за осветяване, отопление и изстудяване на многофамилни жилища.

Сега има и ограничения към този момент също ориентирани към многофамилни и еднофамилни жилища за инсталиране на ВЕИ съоръжения, също снабдени могат да са и с акумулатори “, означи Рибарски.

По думите му необятно се застъпва концепцията за нахлуване на батериите, както в бита, по този начин и в бизнеса, само че не за всяка къща.

„ Има си избран запас, който ще стигне просто да се приложи, да се види действителният резултат, към 250 милиона мисля, че са по мярката, която е за инсталиране на ВЕИ съоръжения на жилища

Кандидатства се, избраната сума за подобен план е лева.15 000 лева, тя ще покрие. Ако е повече, се покрива до 15 000 лева

В процеса също ще се вкара дефиницията за енергийна беднотия и енергийно бедните фамилии ще могат да получат 100% от тази инвестиция, било то отопление, топла вода, две съоръжения, или даже производството 10 киловата.

За рамките на тези 15 000 лева са 250 милиона, това ще е размерът на програмата и жилища, които първоначално ще бъдат финансирани “.

По думите му за тези, които към този момент са санирани, се допуска, че към този момент са енергийно ефикасни.

„ Сдружения, които не са минали през предишни интервали по такава стратегия, в този момент се чака, че тези сдружения имат към този момент регистрация и ще могат да вземат участие за новия интервал до март 2023 година ще се покрият 100% от тези разноски. След този интервал се допуска 80% на този разход, като другите 20 могат да бъдат покрити посредством по този начин наречените ЕСКО контракти.

Виждаме от КЕВР, те са органът, който дефинира тези цени. За контролиран пазар не се чакат шокови повишавания, след юли месец ще забележим ценово решение вероятно. За топлинна сила май месец следва да забележим какво ще е решението, а другояче компенсацията бих споделил, че за бизнеса са съществени обезщетения, таванът към този момент е 300 лева и даже през април месец още веднъж бизнесът ще получи обезщетения.

При чуванията на министъра са прегледани разновидности за различни способи за доставяне с газ, следва довеждане докрай на връзката Комотини - Стара Загора, която са положени тръбите, тръбопроводът е подготвен и са осъществени хидро тестванията на трасето, остава напълно малко и газоизмервателните станции двете страни да бъдат също приключени, тъй че ние гледаме като действителен сурогат на този водопровод, само че все още нямаме спиране на доставки “, сподели Рибарски.

Предстои да забележим тези дни по какъв начин ще бъдат платени, поискано е заплащане в рубли, което по нашия контракт, настоящ сега, нашето заплащане е в долари. „ Булгаргаз “ счита, че не може да се промени едностранно този контракт. Плащането ще бъде осъществено по контракт, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР