Планът за сателитен интернет на Amazon все повече изглежда като

...
Планът за сателитен интернет на Amazon все повече изглежда като
Коментари Харесай

Джеф Безос нае бившия вицепрезидент на SpaceX, който Мъск уволни

Планът за сателитен интернет на Amazon от ден на ден наподобява като този, който Илън Мъск употребява в SpaceX - с хиляди компактни спътници, изпратени отвън Земята. Вероятната причина за сходствата сред двете хрумвания е, че основният изпълнителен шеф на Amazon е наел част от предходното висше управление в компанията на Мъск.

Бившият вицепрезидент в SpaceX Рейджев Байдал и двама от членовете на неговия екип в този момент са основни фигури в плана на Amazon за сателитния интернет, написа CNBC.

Проектът Kupier съставлява проекта на Безос да пусне 3236 дребни спътника в Космоса, с цел да обезпечи високоскоростен интернет на всички места по света. Amazon се конкурира с най-малко още пет други компании, чиято цел е да започват последващо измерение сателитни мрежи с световно широколентово покритие.

Преди да стане чиновник на Безос, Байдал е управлявал подразделението Starlink в SpaceX, което е стартирало първите си два тестови спътника предходната година.
 SpaceX изстреля първите два спътника, които ще обезпечат бърз интернет на Земята
SpaceX изстреля първите два спътника, които ще обезпечат бърз интернет на Земята

Общият им брой би трябвало да доближи 4 425

Amazon от своя страна към момента не е оповестила къде ще бъдат създадени спътниците и поради времето, належащо за регулаторно утвърждение, планът на Безос се развива най-малко с 2 или 3 години след този на Мъск.

Една от версиите, гласи че основният изпълнителен шеф на SpaceX уволнява Байдал поради темпото, с което се движи планът Starlink. Очаква се цялата система да стартира да действа, откакто минимум 800 спътника бъдат изпратени в галактическото пространство.

От Amazon споделят, че няма да разясняват екипа, който работи по Kupier, само че са събрали специалисти от цялата промишленост, които да управляват плана. От Space X са отказали да разясняват обстановката.

SpaceX продължава да развива плана Starlink през 10-те месеца, откакто Байдал е напуснал. Идеята и на Мъск, и на Безос е с развиването на такива мрежи да създадат интернет наличен даже за най-бедните елементи на земното кълбо. Крайната цел на Starlink и Project Kupier е да предложат широколентови скорости, сравними с оптичните мрежи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР