Планът за съживяване, задействан от администрацията на президента на САЩ

...
Планът за съживяване, задействан от администрацията на президента на САЩ
Коментари Харесай

Част от чековете за съживяване на американската икономика ще кацнат на фондовата борса

Планът за възкръсване, задействан от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, ще налее в американската стопанска система близо 2 трилиона $ свежи пари. Част от тях, която не е за занемаряване, ще бъде инжектирана на фондовата борса, а с друга - ще бъдат купени биткойни, в случай че се има вяра на редица проучвания на финансови компании. С тази прогноза стартира анализът на Виржини Моне от Франс прес, преведен от Българска телеграфна агенция.

През предишния уикенд американските семейства, чиито приходи са под 75 000 $ годишно и под 150 000 $ за женени двойки, започнаха да получават първите чекове от 1400 $ на човек. Над този предел на приходите помощите стартират да понижават и хората, които печелят повече от 80 000 $ не са обхванати от програмата (160 000 за двойките).

Общо това са близо 400 милиарда $ без в сметката да влизат детските данъчни заеми, които директно ще подкрепят семействата. Останалата част от парите в проекта отиват за създаването на имунизациите против Ковид-19, образованието, компании и локални общности.

След като осребрят чека, който за четиричленно семейство може да доближи 5600 необлагаеми $, болшинството американци показват, че с тези пари ще си върнат задълженията. Или пък ще ги икономисват, а може и да ги влагат, съгласно проучване на Bank of America, която е направила допитване измежду 3000 души.

Банката показва, че американците, които покриват задълженията си, "влизат в категорията на спестяващите, тъй като техните заплащания остават във финансовата система и не пораждат търсене на артикули и услуги в действителната стопанска система ".

Само 36% възнамеряват да ги харчат, 30% ще изплащат с тях задълженията си, 25% ще ги вложат в спестовни сметки и 9% ще ги влагат.

Колкото по-високи са приходите на семействата, толкоз по-изразено е желанието им да влагат, а не да харчат тези пари, означават създателите на проучването. Те обаче се питат "който тогава ще прави тези ненаситни потребителски разноски, които пазарът чака? ".

Привлекателността на биткойна

Според друго изследване - на Mizuho Securities - 10% от сумата за възкръсване, а това са 40 милиарда $, ще бъдат вложени на фондовата борса в акции, или пък за придобиване на криптовалутата биткой.

Според това проучване, което се основава на допитване измежду 235 души, не по-малко от 61% от новите вложители имат намерение да купят биткойни, сподели в ефира на телевизионния канал CNBC Дан Долев. Той е един от ръководители на проучването на Mizuho.

"Това ни изненада, тъй като биткойнът ", който доближи исторически най-много в събота от 60 000 $, "е огромен инструмент за вложения по отношение на акциите ", разяснява той.

Според проучване на Deutsche Bank, направено измежду 430 души, най-много младежи на възраст от 25 до 34 години ще се изявяват в ролята на вложители с чековете за стимулиране на съживяването.

Банката Goldman Sachs заяви наскоро, че с проекта на Бaйдън "домакинствата ще станат най-големият източник на търсене на акции на фондовата борса през 2021 година ".

"Отбелязваме приток от 100 милиарда до 350 милиарда $ на Уолстрийт и той отразява упования по-силен стопански напредък, покачването на лихвите, само че и заплащанията по програмата за стимулиране ", добавя Дейвид Костин, икономисти в Goldman Sachs.

При първите заплащания на помощи по времето на администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп, дадени за да съживят стопанската система, която Ковид-19 сложи на колене, доста американци вложиха пари на Нюйоркската фондова борса: 53% обявиха, че са го създали, само че това са били единствено 8% от капиталовия приток, притеглен от Уолстрийт през 2020-а, съгласно Deutsche Bank.

Голяма част от парите тогава бяха изхарчени за хранителни артикули, наеми и предмети за бита, съгласно Статистическата работа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР