Планът за най-дългия подводен железопътен тунел в света се сблъска

...
Планът за най-дългия подводен железопътен тунел в света се сблъска
Коментари Харесай

Първа спънка пред най-дългия подводен жп тунел в света

Планът за най-дългия подводен железопътен тунел в света се сблъска с първа спънка за своето създаване.

Съоръжението би трябвало да свързва столиците на Финландия и Естония, и коства 15 милиарда евро или 16,8 милиарда $. То би трябвало да бъде построено от финландската компания Finest Bay Area Development, която ще си сътрудничи с китайски компании по плана.

Въпреки към този момент създадения проект и обезпеченото финансиране, планът среща спънки що се отнася до осъществяването му от страна на двете страни, написа Bloomberg.

" Ние би трябвало да имаме повече изясненост от кое място тъкмо идват парите за този план. Къде е гаранцията, че той ще бъде приключен. Разработчикът не може да отговори какъв брой хора могат да пътуват през него ", декларира министърът на стопанската система на Естония Таави Аас.

Тунелът сред Хелзинки и Талин ще е дълъг 100 километра и постанова построяването на най-малко един неестествен остров. Проектът е създаден от финландския бизнесмен и съосновател на Finest Bay Area Development Питър Вестбака. По-голямата част от финансирането ще бъде обезпечено от китайската компания Touchstone Capital Partners. Как тя ще набере нужния капитал обаче към момента не е задоволително ясно.

Тунелът може да бъде обсъждан като публично-частно партньорство, като в него ще се включи и Европейския съюз, който ще покрие 40% от цената. В писмо на министъра по обществена администрация на Естония Жаак Аб до разработчиците на плана се показва, че проектът е нереалистичен и няма по какъв начин тунелът да бъде приключен през 2024 година. Проучване от 2018 година е пресметнало, че за завършването на плана са нужни 15 години.
 Три китайски компании ще оказват помощ в построяването на тунел сред Хелзинки и Талин
Три китайски компании ще оказват помощ в построяването на тунел сред Хелзинки и Талин

Финландия и Естония са затруднени да свържат столиците си поради Финския залив

" Работим, с цел да може да дадем по-подробни отговори на държавното управление, тъй че допустимо най-скоро да може да се вземе решение ", твърди Пол Кунап, юрист на страната, която работи по построяването на плана.

Някои от въпросите, на които Естония търси отговор, ще бъдат ясни, откакто страната утвърди плана, тъй че да бъдат направени спомагателни изследвания.

От друга страна държавното управление на Финландия не е обсъждало плана и не е част от неговата програмна политика. Това излиза наяве от думите на Сабина Уиндсторм от Министерството по превоза и връзката.

" Провели сме неофициални диалози с нашите сътрудници от Естония по отношение на концепцията за меморандум за съгласие, само че те към момента не са изпратили публично питане, с цел да можем да подпишем такова ", изяснява тя.

Естония се надява да подписа меморандум за съгласие с Финландия този месец съгласно писмото на Аб от юли.

" Ако разработчиците не желаят никакви гаранции от държавните управления, ние не можем просто да им позволим да стартират да копаят. Нещата не се случват по този метод ", декларира той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР