Планът за инвестиции за устойчива Европа трябва да генерира инвестиции

...
Планът за инвестиции за устойчива Европа трябва да генерира инвестиции
Коментари Харесай

Европейският план за климата остава, само 1 трилион евро липсват

Планът за вложения за устойчива Европа би трябвало да генерира вложения в размер на минимум 1 трилион евро. Този проект за вложения на Европейския зелен пакт бе показан от Еврокомисията през януари. Планът е да се активизират обществени вложения и да спомогне за набирането на частни средства посредством финансовите принадлежности на Европейски Съюз, по-специално InvestEU. Европейски Съюз пое ангажимент до 2050 година да стане първият безпристрастен във връзка с климата блок в света. Избухването на епидемията от ковид сигурно обаче ще забави процеса по финансирането на европейската зелена политика. Институциите към този момент оповестиха, че приоритет е опазването на здравето на хората, а по-късно спасяването на стопанските системи. А тази грижа ще погълне милиарди. В същото време същите институции не се отхвърлят от зелената вероятност. Въпросът е ще е съумеят ли Еврокомисията, Европарламентът и Европейският съвет да се договорят за подобен дълготраен бюджет - 20121-2027, тъй че общността да си разреши реализацията на този упорит проект.

Въпреки че рецесията с ковид остава в центъра на вниманието, Европейският парламент към този момент разисква по какъв начин тя епидемията ще промени Европа и общите политики в средносрочен проект. Намаляването на излъчванията и построяването на по-чиста стопанска система би трябвало да бъде значима част от възобновяване в околните месеци, считат депутатите.. В резолюция на 17 април те подчертаха потребността от огромен проект за възобновяване, в който главно място ще имат Пактът за климата и битката против климатичните промени. Ограничителните ограничения поради ковид понижиха трафика по пътищата и промишленото произвеждане, което докара до по-чист въздух. В доста европейски градове бяха регистрирани обилни спадове на концентрацията на азотни оксиди, на въглероден диоксид и други парникови газове.

Затварянето на заводи и офис здания също по този начин понижава потребностите от електричество. Между средата на февруари и средата на март цената на разрешителните в схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз спадна с 40% вследствие на по-ниската икономическа интензивност.

Временното понижаване на излъчванията не значи, че проблемите с климата са решени. Извънредната обстановка, която Европейският парламент прогласи през ноември 2019 година, изисква приемането на редица ограничения в околните месеци за усилване на уговорката на Европейски Съюз към климатична индиферентност.

През декември Комисията очерта рамка за Зелен пакт за климата в Европа, а през март предложи законодателство за постигането на нулеви чисти излъчвания в Европейски Съюз до 2050 година В отговор депутатите приканиха през януари за по-голямо понижаване на излъчванията, с цел да може Европейски Съюз да реализира набелязаната цел. На съвещание на парламентарната комисия по околна среда на 21 април заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс уточни, че не може да има отсрочване на ограниченията за климата и даде обещание ново предложение от Комисията през септември за понижаване на излъчванията до 2030 година

Законодателният акт за климата би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент и от Съвета на Европейски Съюз, с цел да може да влезе в действие. Парламентът желае задачите за понижаване на излъчванията да бъдат признати преди провеждането на идната световна конференция за климата, която бе отсрочена за 2021 година заради пандемията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР