Планът на основния собственик на Еврохолд Асен Христов е по

...
Планът на основния собственик на Еврохолд Асен Христов е по
Коментари Харесай

Еврохолд и CEZ: Втори токов удар

Планът на главния притежател на " Еврохолд " Асен Христов е по сходство на застрахователната агресия на холдинга след придобивката на ЧЕЗ да се трансфорат в районен състезател и в енергетиката.

[Еврохолд] - След фиаското на " Инерком " новият покупател " Еврохолд " предложи по-висока цена - 335 млн. евро, за българските активи на чешката компания.- Медиите на Пеевски нападнаха компанията на Асен Христов, подгрявайки и за напън от държавната машина.- Рисковете в договорката са, че претендентът няма опит в енергетиката и ще поеме голям дълг. Има няколко метода една бизнес група да направи неверна стъпка в експанзията си. Един е да навлезе в бранш, в който няма експертиза. Друг е да се надскочи с прекомерно огромна хапка и да не може да обезпечи финансиране или пък да поеме неустойчиво огромен дълг. А в България има и характерен риск - да настъпиш под някаква форма ползите на някой политически фактор като Делян Пеевски.

При оповестената покупка на българските активи на CEZ за " Еврохолд България " евентуално са годни и трите риска. Обявената договорка за 335 млн. евро, която чака регулаторни утвърждения, отприщи масирана акция от директно следените от депутата медии, както и постоянно заемащи тяхната линия жълто-кафяви уеб сайтове като pik.bg. Мигновено борсовият холдинг и главният му краен притежател и ръководител на надзорния съвет Асен Христов се снабдиха с десетки крещящо отрицателни изявления за офшорки, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и какво ли още не и прилагателни като " новата Гинка ", " съдружник на банкера дезертьор Цветан Василев " и, естествено, " поддръжка от кръга Капитал ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това внася спомагателен заряд на неустановеност в така и така взривоопасната тематика кой да управлява най-големите електроразпределителни сдружения в страната. Миналата година ръководещите образно демонстрираха по какъв начин може да се торпилира всяка договорка, като посредством неуместно аргументирано регулаторно решение Комисията за защита на конкуренцията провали предходния опит за покупка на активите на CEZ от " Инерком " на Гинка Върбакова. А в този момент договорката ще зависи още от Комисията за енергийно и водно контролиране и Комисията за финансов контрол, като последната може да хвърли топката и към прокуратура и ДАНС.

" Еврохолд ": Защо и по какъв начин

Със сигурност ЧЕЗ е и огромна, и нетипична хапка за българската група, чийто главен бизнес от дълги години е в застраховането, като също се занимава с продажба на коли, лизинг и финансови интервенции. Сделка за 335 млн. евро, сложена на фона на 714 млн. евро консолидирани активи и 108 млн. евро капитал към края на 2018 година, наподобява като много солидно и рисково разпъване на салдото. Цената, която би трябвало да заплати " Еврохолд " за тази облага, гони два пъти пазарната й капитализация на Българската фондова борса - към 380 млн. лева А сумарно двете купувани български сдружения на CEZ имат борсова оценка 570 млн. лева

Компанията постоянно се хвали като най-големия обществен холдинг в страната по доходи 647 млн. евро, като обаче огромният дял на " Евроинс иншурънс груп " в не изключително печелившата застраховка " Гражданска отговорност " (с изявени проблеми на главните й пазари Румъния и България) обичайно подяжда рентабилността. Нетната облага за 2018 година е едвам 9 млн. евро.

На фона на тези цифри оценката на самия мениджмънт на холдинга е, че задлъжнялостта не е висока и пред тях стоят голям брой разнообразни варианти. Като образец Асен Христов дава утвърдената EMTN (Euro Mid-Term Notes) стратегия от 2016 година, листвана в Дъблин с предел до 200 млн. евро, от които са усвоени към 80 млн. евро. " Това демонстрира доверие и достъп до пари ", изяснява Христов, въпреки съществуването на рамкова стратегия надалеч да не подсигурява инвеститорски интерес във всеки миг. Голяма част от книжата в този момент примерно се държат от пенсионни фондове, свързани с различен огромен български холдинг - " Химимпорт ". По тази емисия " Еврохолд " има рейтинг B от Fitch - 5 степени под капиталов клас, а дъщерните му застрахователи са оценени на BB-. Нa база на усъвършенствани индикатори от компанията чакат скоро повишаване на рейтинга.

Влизането в случката с CEZ Христов изяснява с интереса на вложителите към контролирани бизнеси. " На първо място, в такива браншове те се усещат по-защитени, а на второ място, правят оценка изгодите от квазимонопола да си с лиценз ", изясни той. Според него, защото посредством застраховането групата към този момент е в един контролиран бизнес, не е желала да навлиза повече във финансовия бранш поради концентрационния риск. Заявката на Христов и мениджмънта на " Еврохолд " е също по сходство на застрахователната им агресия след придобивката на ЧЕЗ да се трансфорат в районен състезател и в енергетиката. " Нямаме желание да се ограничим в България. Ако има благоприятни условия, ще консолидираме и други разпределителни бизнеси. Искаме да създадем нещо като български аналог на CEZ ", сподели Христов.

Същевременно в проектите на " Еврохолд " е да излезе от част от вложенията си. За продажба на " Авто Юнион " се водят съответни диалози, като не се търси излаз непременно. Възможно е да стане вкупом или да се раздели на две елементи - вносители на коли и дилъри. Има алтернатива за излизане и от " Евролийз ".

За да се адресира другото огромно обществено терзание - неналичието на опит, което значително препъна и на въпросната Гинка Върбакова, " Еврохолд " дава поръчка за основаване на съвещателен съвет от специалисти, който може някой ден да прерасне в контролен съвет на бъдещия енергиен подхолдинг на групата. Засега към него е притеглен някогашният изпълнителен шеф на Contour Global за Европа Гари Левсли, като обещанията са до седмица-две да бъдат посочени и останалите имена. Също по този начин има и сделка с съвсем целия мениджмънт на разпределението на CEZ да остане най-малко три години.

Парите: Откъде и какъв брой

Макар да бе оповестена цена 335 млн. евро, това надалеч не е всичко, което би трябвало да приготви " Еврохолд ". Двете съществени сдружения в придобивания пакет - " ЧЕЗ систематизиране " и " ЧЕЗ електро ", са обществени и от тях CEZ има по 67%. Това автоматизирано значи, че " Еврохолд " ще би трябвало да насочи предложение и към останалите акционери да изкупи каузи им по най-малко същата като платената в договорката цена. В пакетната покупка не е ясно кое на какъв брой е оценено, само че компанията би трябвало да има подготвеност да заплати още десетки милиони, като евентуално с тях сумата може да доближи до към 400 млн. евро. Освен това българските сдружения на CEZ имат и заем от Европейска банка за възстановяване и развитие и оборотно фининасиране от банки, които могат да станат предварително изискуеми при промяна на контрола, в случай че новият притежател не успее да се контракти с кредиторите.

Планът на " Еврохолд " е договорката отчасти да се финансира с нарастване на капитала (вече има импортиран проспект, който на два пъти е връщан от КФН) за към 80 млн. евро. Още 300 млн. евро са обезпечени от две банки. Христов изреди пет банки, които в началото са имали интерес към заема - Deutsche Bank, Nomura, Mitsubishi, UniCredit и JPMorgan. Накрая са останали единствено две, които от сдружението публично не посочват, само че неофициалната информация е, че са първите две. Все още финалните параметри не са конкретизирани, само че от компанията чакат заемът да е 4-5-годишен с рента 3-4%. " Имаме подписани мандатни писма за обезпечаване на ресурса ", изясни Христов, като по думите му двете банки имат корав ангажимент да финансират договорката, като си е тяхна работа дали ще синдикират заема, като търсят и други искащи да се включат. По информация на " Капитал " от финансовите среди в София към момента представители на българската група интензивно търсят финансиране и от български банки.

Атаката: От #кой

Самото завършване на договорката отприщи съгласуван огън по " Еврохолд " с епицентър Движение за права и свободи. Зам.-председателят на партията Йордан Цонев откри канонадата, като съобщи, че съгласно тях тя се реализира в тежка корупционна тишина. Изказването му беше пред притежавания от сътрудника му Делян Пеевски вестник " Телеграф ", който посвети на тематиката първа страница, където назовава Асен Христов " новата Гинка " и в поредност материали бързо му приписа връзки с всички " врагове " на депутата: от Цветан Василев до издателя на " Капитал " Иво Прокопиев. Официалната Пеевска медийна чета беше подпомагана по фланговете от присъдружни уеб сайтове - най-много pik.bg и по-вяло blitz.bg. От другите издания, които като цяло следват линията на Пеевски, " Труд " резервира неутралитет, а " 24 часа " излезе с материали в възхвала на договорката и българския холдинг.

Стилът на медийната офанзива не е чужд. Ползването на " Телеграф " като острие е постоянна процедура, когато би трябвало да се обслужат бизнес апетитите на Пеевски. Преди пет години той употребява вестника по този метод, с цел да докара вложителите в КТБ до суматоха. А преди две години за няколко месеца медийната империя на депутата неуморно атакуваше Емилиян Гебрев посред огромния напън на целия държавен уред над него в битка за преодоляване на оръжейния цех " Дунарит ".

Това, което прави настоящия случай друг, е, че не е ясно какъв тъкмо е ползата на Пеевски в договорката. Но всичко останало си е същото и наподобява институционалната машина към този момент се смазва. След два месеца инспекция (започнала още при оповестяването, че CEZ е избрала да договаря извънредно с " Еврохолд " ) КФН разгласи, че в сряда е пратила установените досега обстоятелства и условия на способените институции – Главна прокуратурата, ДАНС и Национална агенция за приходите, за осведоменост и обективност, а обществеността ще бъде осведомена чак след привършване на инспекцията.

Всеки може да чете това, както реши - като ултиматум и опасност с следствия и обвинявания или като PR ход на институция, желаеща да показва хиперактивност. Асен Христов към този момент, най-малко в обществените си изяви, клони към второто пояснения и не смята инспекцията за принуда. " КФН знае какво да прави, само че е сложена в сложна конюнктура поради публичните упования ", сподели той.

Засега ръководещите от ГЕРБ демонстрират безспорна дистанцираност по договорката и насочват към сякаш самостоятелните регулатори. Така никой всъщност не прави оценка по какъв начин и дали новият предпочетен от CEZ покупател може да подсигурява подаването на ток към ⅓ от българите. Пък бил и той в пъти по-мощен финансово от Гинка Върбакова. А целият звук към продажбата прави всяка огромна договорка по-непривлекателна поради риска държавната машина да я саботира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР