Планът на НАСА да вземе проба от астероида Бену удари

...
Планът на НАСА да вземе проба от астероида Бену удари
Коментари Харесай

Планът на НАСА да вземе проба от астероида Бену „удари на камък“

Планът на НАСА да вземе проба от метеорита Бену " удари на камък ", откакто се оказа, че повърхността му е по-камениста и скалиста от предстоящото, оповестяват Асошиейтед прес и Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Нейчър ".

След траяло над две години странствуване сондата " Озирис-Рекс " на НАСА дойде в орбита към Бену през декември предходната година.

Сега учени от екипа оповестяват, че са разкрили, че повърхността на метеорита с диаметър 490 метра е покрита с камъни и скали, което ще затрудни вземането на проба.

Досега експертите смятаха, че повърхността на метеорита е по-гладка и няма да съставлява предизвикателство за сондата.

" Връщаме се в изходна точка. Ще би трябвало да преосмислим обстановката ", споделя ръководителят на задачата Данте Лорета от университета на Аризона. Според учения обаче пречката не е непреодолима.

По проект сондата " Озирис-Рекс " би трябвало да вземе проба от зона с диаметър 50 метра, свободна от камъни и скали. Изпратените от галактическия уред изображения обаче демонстрират, че няма толкоз огромна зона, която да не е скалиста.

" Ще би трябвало да се прицелим тъкмо в средата ", споделя ръководителят на плана Ричард Бърнс, правейки асоциация с играта на стрелички. По думите му задачата ще бъде определена през лятото, което няма да попречи на вземането на тестът по проект.

Сондата " Озирис-Рекс " би трябвало да се спусне покрай повърхността на Бену през лятото на 2020 година, да я допре с роботизираната си ръка за едвам пет секунди и да вземе проба от сред 60 грама и два кг реголит (относително дребни частици като пясък или чакъл), която да върне на Земята през 2023 година

Оказва се, че Бену крие още една изненада - метеоритът изхвърля частици, които след това падат още веднъж на повърхността като дъжд. От екипа означават, че това не съставлява заплаха за сондата.
Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР