Планът на НАСА да вземе проба от астероида Бену "удари

...
Планът на НАСА да вземе проба от астероида Бену "удари
Коментари Харесай

НАСА има проблем с мисията си до астероида Бену

Планът на НАСА да вземе проба от метеорита Бену "удари на камък ", откакто се оказа, че повърхността му е по-камениста и скалиста от предстоящото, оповестяват Асошиейтед прес и Франс прес, базирайки се на обява в сп. "Нейчър ".

След траяло над две години странствуване сондата "Озирис-Рекс " на НАСА дойде в орбита към Бену през декември предходната година. Сега учени от екипа оповестяват, че са разкрили, че повърхността на метеорита с диаметър 490 метра е покрита с камъни и скали, което ще затрудни вземането на проба. Досега експертите смятаха, че повърхността на метеорита е по-гладка и няма да съставлява предизвикателство за сондата.

"Връщаме се в изходна точка. Ще би трябвало да преосмислим обстановката ", споделя ръководителят на задачата Данте Лорета от университета на Аризона. Според учения обаче пречката не е непреодолима.

По проект сондата "Озирис-Рекс " би трябвало да вземе проба от зона с диаметър 50 метра, свободна от камъни и скали. Изпратените от галактическия уред изображения обаче демонстрират, че няма толкоз огромна зона, която да не е скалиста.

"Ще би трябвало да се прицелим тъкмо в средата ", споделя ръководителят на плана Ричард Бърнс, правейки асоциация с играта на стрелички. По думите му задачата ще бъде определена през лятото, което няма да попречи на вземането на тестът по проект.

Сондата "Озирис-Рекс " би трябвало да се спусне покрай повърхността на Бену през лятото на 2020 година, да я допре с роботизираната си ръка за едвам пет секунди и да вземе проба от сред 60 грама и два кг реголит (относително дребни частици като пясък или чакъл), която да върне на Земята през 2023 година

Оказва се, че Бену крие още една изненада - метеоритът изхвърля частици, които след това падат още веднъж на повърхността като дъжд. От екипа означават, че това не съставлява заплаха за сондата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР