Планът на компанията вече се изпълнява чрез намаляване на цените

...
Планът на компанията вече се изпълнява чрез намаляване на цените
Коментари Харесай

Intel ще похарчи милиарди, за да спре AMD

Планът на компанията към този момент се извършва посредством понижаване на цените и други способи, ориентирани към комерсиалните сътрудници, като не е ясно какъв брой дълго ще продължи акцията

С акция за 3 милиарда $ Intel ще се опита да спре възхода на AMD на пазара за процесори, намалявайки цените на своите чипове (снимка: CCO Public Domain)

Intel е подготвена да похарчи няколко милиарда $, с цел да се оправи с AMD на пазара за процесори. Парите ще отидат не за разработка на нови модели, а за събаряне на цените на съществуващите чипове на компанията, отбелязва Tech Radar.

По-конкретно, Intel възнамерява да похарчи 3 милиарда $ за дъмпинг и разнообразни способи за налагане на последователно остаряващите си процесори, излиза наяве от презентация на компанията пред търговски сътрудници, оповестена в канала AdoreTV в YouTube.

В презентацията ясно се показва, че 3 милиарда $ е 10 пъти повече от чистата облага на AMD за цялата 2018 година, като по този метод Intel показва, че е по-голяма от съперника си. Любопитен факт е, че чистата облага на Intel за 2018 година възлиза на същите 3 милиарда $.

Всъщност Intel към този момент извършва проекта си – тази есен компанията пусна нови сървърни процесори Xeon W-2200 (Glacier Falls W) на половин цена, спрямо предшествениците им. Така да вземем за пример, най-малкият представител на новата линия, Xeon W-2223, коства 294 $, а най-големият, Xeon W-2285, е на цена от 1333 $.
още по тематиката
Освен това Intel понижи цената на всеобщите чипове от девето потомство Core без графично ядро, които излязоха през януари 2019 година Те могат да бъдат разграничени по показателя KF в името, а през лятото на 2019 година на процедура не се различаваха по цени от аналозите си с включено графично ядро. Сега тези чипове са с към 25 $ по-евтини.

В допълнение, през юни 2019 година Intel разкри проектите си за понижаване на цените за чиповете Core i9-9900K, i7-9700K и i5-9600K, като отстъпките варират от 25 до 75 $.

В началото на октомври 2019 година компанията направи още една стъпка към своята цел. Тя разгласи нова линия процесори Core i9-10000 от семейство Cascade Lake-X. Всъщност това са единствено леко ускорени чипове Skylake-X Refresh със същата 14-нм технология, само че с редица модерни функционалности и най-важното – на половина по-евтини от своите прародители. Цените на тези процесори варират от 590 $ за Core i9-10900X до 979 долапа за Core i9-10980XE.

Intel не разгласи какъв брой дълго възнамерява да оказва напън върху AMD с по-ниски цени на личните си артикули. Възможно е акцията да не се ограничи единствено до четвъртото тримесечие на 2019 година, защото Intel видимо изостава от AMD в техническо отношение.

Докато съперникът напредва със 7-нанометровите си чипове с архитектура Zen 2, Intel към момента не може изцяло да премине към 10 нанометра. Първият опит за преход се организира през август 2019 година, само че тогава бяха показани единствено мобилни процесори – техните настолни версии към момента не са налични на всеобщия пазар.

Intel не разкрива периоди за продажба на 10-нм си десктоп процесори, тъй че може да се наложи да сдържа AMD и през 2020 година посредством понижаване на цените. В допълнение към тези ограничения Intel има намерение да влага в маркетинг и да организира разнообразни акции, с цел да притегли евентуални купувачи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР