Планът на Китай да съди всеки от своите 1,3 милиарда

...
Планът на Китай да съди всеки от своите 1,3 милиарда
Коментари Харесай

Китайската дистопия за точкова система за гражданите - реалност от 2020 г.

Планът на Китай да съди всеки от своите 1,3 милиарда поданици въз основа на тяхното обществено държание се доближава към действителността, тъй като Пекин има намерение да одобри стратегия за доживотни точки до 2021 година, която да дефинира персонализирани рейтинги за всеки жител, написа Bloomberg.

Столицата ще сплоти данни от няколко департамента, с цел да възнаграждава или санкционира към 22 милиона жители въз основа на дейностите и репутацията им след 2020 година, според проект, оповестен на уеб страницата на общинското държавно управление в Пекин в понеделник. Тези, които имат по-добър така наречен Социален заем, ще получат изгоди от " зелената стратегия ", до момента в който тези, които нарушават законите, ще усетят живота по-труден.

Проектът от Пекин ще усъвършенства системите за черни описи, тъй че тези, които се считат за неблагонадеждни, " няма да могат да създадат и една стъпка ", съгласно проекта на държавното управление. Агенция " Синхуа " рапортува за предлагането във вторник, а отчетът, оповестен на уеб страницата на общинското държавно управление, е от 18 юли.

Китай от дълго време опитва със системи, които класират своите жители, възнаграждавайки положителното държание с опростени услуги, като санкционира неприятните дейности с ограничавания и наказания. Критиците споделят, че сходни ходове са изпълнени с опасности и биха могли да доведат до системи, които редуцират човешкото битие до списък от отчети.

Амбициозен проект

Усилията на Пекин са най-амбициозните, само че са измежду повече от дузина градове, които се плануват сходни стратегии.

Ханджоу разпростра своята персонална кредитна система по-рано тази година, възнаграждавайки " про-социално държание " като доброволческа работа и кръводаряване, като санкционира тези, които нарушават разпоредбите за придвижване по пътищата и взимат пари под масата. До края на май хората с неприятни заеми в са били възпрени да резервират повече от 11 милиона полета и 4 милиона високоскоростни влакови пътувания, съгласно Националната комисия за развиване и промени.

Според проекта на държавното управление на Пекин, разнообразни организации да свържат своите бази данни, с цел да получат по-подробна картина за дейностите на всеки жител. Предложението приканва организациите, включващи туристически органи, регулатори на бизнеса и директни органи, да работят дружно.

Проследяването на държанието на хората в Китай стана по-лесно, защото икономическият живот се реалокира в интернет пространството, с приложения като WeChat на Tencent и Alipay на Ant Financial, които са централно място за осъществяване на заплащания, приемане на заеми и образуване на превоз. Обикновено профилите се свързват с мобилни телефонни номера, които на собствен ред изискват идентификационни документи, издадени от страната.

Окончателният вид на националната система за обществени заеми в Китай остава нерешителен. Но с все по-строгите правила за унищожаване на анонимността в обществените мрежи и набирането на известност на системите за различаване на лица измежду полицията, управляващите ще са все по-способни да хващат всеки прегрешил, от дисидентите в интернет до возещите се без билет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР