Планът на Илон Мъск да изпрати десетки хиляди интернет сателитите в

Планът на Илон Мъск да изпрати десетки хиляди интернет сателитите в ...

Илон Мъск се заиграва и с армията на САЩ.


Планът на Илон Мъск да изпрати десетки хиляди интернет сателитите в ниска орбита е повече от впечатляващ, дори и благороден - в известна степен.

Поне така приемаме обещанието на милиардера да предостави бърз интернет във всички откъснати райони на света, където хората едвам оцеляват без Facebook и Instagram.

Засега очакванията са, че този бизнес модел ще е от полза не само за хората без достъп до мрежата, но ще донесе и баснословни приходи за компанията. А дали пък няма и трети печеливш в цялата схема...
Един от вече активните Starlink сателити

Един от вече активните Starlink сателити

По време на конференция наскоро президентът и главен оперативен директор на SpaceX - Гуин Шотуел, разкри, че трети печеливш действително има, и това е армията на САЩ.
SpaceX, Starlink, Илон Мъск и хилядите интернет сателити на милиардера
Илон Мъск подготвя още 30 000 сателита

Какво означава това за състоянието на близкия космос

Шотуел разказа, че вече дори са проведени няколко теста за свързване на летателни машини на армията със Starlink сателитите на Мъск. И опитите са били успешни. Няколко изтребителя са били оборудвани със специални модеми, улавящи сигнала от космоса, а скоростта на връзката от кабините им е била около 600Mbps.

Оказва се също, че американската армия е сключила договор за разработването на подобни системи със SpaceX, който е донесъл на компанията на Мъск нелошата сума от 29 милиона долара.
Ракетата, с която SpaceX ще прекарва товар до Марс и Луната

Ракетата, с която SpaceX ще прекарва товар до Марс и Луната

В момента се работи по оборудването на няколко бойни кораби и танкери с въпросните модеми, но партньорството между армията и SpaceX тепърва ще расте.
Starlink, Илон Мъск и колко ще струва достъпът до интернета на Мъск
Колко ще струва достъпът до “космическия интернет” на Мъск

И колко бърз ще е той

От Тeslarati разкриват, че ракетите, с които ще бъдат изпратени следващите групи Starlink сателити, са обект на сериозен интерес от страна на армията. Най-вероятно те ще бъдат ползвани и за изстрелването на военна техника в орбита.

Източник: lifestyle.bg