Планът на германския канцлер Ангела Меркел за подредено предаване на

...
Планът на германския канцлер Ангела Меркел за подредено предаване на
Коментари Харесай

Ранно оттегляне на Меркел и избори? Сценариите пред Германия

Планът на немския канцлер Ангела Меркел за подредено предаване на властта е в отломки, а възможностите за предварителни избори в Германия се усилиха, откакто нейното протеже и водач на партията ѝ Анегрет Крамп-Каренбауер се отхвърли от упоритостите си за висшия пост.

В идните месеци Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел ще избере кой да бъде негов водач и претендент за канцлер на идващите федерални избори през октомври 2021 година Един и същ човек евентуално, само че не наложително, ще заеме и двете позиции.

Рано е да се планува по какъв начин ще се развие обстановката, само че " Ройтерс " показва три вероятни сюжета.

Меркел - вън, нови избори до 6 месеца

Меркел, опора на стабилността в най-голямата европейска стопанска система по време на нейните 15 години ръководство, сподели, че няма да се кандидатира за преизбиране и се отдръпна от лидеркия пост в партията си през 2018 година, прeдавайки го на Крамп-Каренбауер.

Но в случай че след отдръпването на Крамп-Каренбауер Меркел има партиен водач противник, може да бъде принудена да отстъпи по-рано, което е допустимо да накара нейните съдружни сътрудници, социалдемократите, да се откажат от съюза си с консерваторите и да провокират предварителни избори.

Натискът въпросът да се реши бързо и еднакъв човек да заеме и двата поста не вещае положително за Меркел.

Вече се въртят имената на водещите противници за председателския в ХДС и за кандидатурата за канцлер на консервативния блок, включващ ХДС и баварската му сестринска партия, Християноциалния съюз (ХСС).

Няколко високопоставени консерватори, в това число Маркус Зьодер от ХСС, приканиха ХДС да вземе решение за водачеството скоро, потвърждавайки, че проточването на конкуренцията до партийния конгрес през декември ще навреди на рейтинга на консервативния съюз.

Подкрепата за ХДС в източната провинция Тюрингия се срина с съвсем 9 процентни пункта, откогато предходната седмица депутатите му нарушиха следвоенно табу и гласоподаваха дружно с крайнодесните, с цел да поддържат провинциалния министър председател. На национално равнище поддръжката също понижава.

Опасенията от този спад може да накарат ХДС да избере до лятото или началото на есента нов водач и претендент за канцлер като Фридрих Мерц, дълготраен съперник на Меркел, с който на канцлерът ще ѝ бъде невероятно да работи.

От друга страна, социалдемократите може да откажат да работят с последователи на дясното като Мерц и Йенс Шпан, изключително в случай че някой от тях размени Меркел като канцлер преди избори, и да се отдръпват от обединението. В подобен случай Германия ще се насочи към предварителни избори.

Меркел остава, избори - при започване на 2021

Обичащите стабилността германци избират постепенната смяна и желаят да избегнат гласуването по средата на немското председателство на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на 2020 година

Много депутати консерватори и социалдемократи биха желали Меркел да играе водеща роля в договарянията с Англия след Брекзит и в оформянето на връзките на Европейски Съюз с Китай, които ще бъдат на върха на дневния ред на съюза по време на председателството на Берлин.

Меркел съобщи, че чака европредседателството, когато ще може да употребява уменията си за договаряния и задълбочения си опит по европейски въпроси - от дълговата рецесия в еврозоната до притока на мигранти през 2015 година Председателството може да помогне на консерваторите да покажат уменията си преди изборите.

Друг фактор е като цяло незасегнатата известност на Меркел. Според социологическите организации множеството гласоподаватели биха предпочели тя да изкара целия си мандат.

Всичко това усилва възможностите ѝ да остане на власт най-малко до края на годината, само че може и да разреши на бъдещия нов водач да се възползва от скок в социологическите изследвания.

Меркел изкарва цялостен мандат, избори - през есента на 2021

Дори и ХДС да вземе решението си за водачеството бързо, някои претенденти може да работят с Меркел до края на мандата ѝ, въпреки че тя ще бъде обезсилена.

Един подобен претендент на приемствеността би могъл да е Армин Лашет, министър председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Като центрист той евентуално би бил допустим и за социалдемократите.

Това може да важи и в случай че консерваторите изберат Зьодер за кандидат-канцлер. Въпреки че доста хора го считат за мощен претендент, нито един водач на ХСС до момента не е бил немски канцлер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР