Планът на Едоардо Миролио е да отдава сградата като офиси

...
Планът на Едоардо Миролио е да отдава сградата като офиси
Коментари Харесай

Пеевски се разплати с Миролио чрез студиата на bTV

Планът на Едоардо Миролио е да отдава постройката като офиси чартърен

© Надежда Чипева Още по тематиката
Награда за ДиПи. Или за Директива за птиците

Или по какъв начин няколко апетитни парцела от КТБ отпътуваха към дубайска компания
2 ное 2018
Старата постройка на КТБ е новият офис на Миролио

Италианският текстилец към този момент купи половината постройка на КТБ на " Цар Борис III ", до седмица ще придобие останалото от Булбанк
27 юли 2018
Сградата на Полиграфията: от Пеевски към оръжеен търговец за 25 млн. евро

В края на предходната година парцелът е платен от притежателя на " Аполо инженеринг ", иракчанина с български паспорт Муханнед Ал-Нуаими
14 фев 2018
Краят на войната " Техномаркет-Глориент "

След година и половина правосъдни битки следената от Делян Пеевски верига за техника се споразумя с главния си хазяин
15 дек 2017
Държавата влезе в комплицирана скица по преодоляване на " Дунарит "

Компания към икономическото министерство през няколко медиатора купува за 47 млн. лева вземането, посредством което Пеевски опитваше да блокира договорката с " Емко "
28 авг 2017
Докато сякаш се отдръпва, Пеевски купи " Техномаркет "

Въпреки деклрациите на депутата, че се отхвърля да прави бизнес в България, той завърши покупката на веригата
31 мар 2016
Делян Пеевски е платил за постройката на bTV 2.8 млн. евро

От нотариалния акт за продажбата на парцела излиза наяве, че цената е доста по-ниска от оповестената по-рано
10 фев 2016 Чрез прекачване на постройката на bTV, Делян Пеевски очевидно дефинитивно се е разплатил с Едоардо Миролио по поредицата покупко-продажби от пролетта на 2016 година Тогава посредством разнообразни свързани компании депутатът купи от италианеца с български паспорт 50% от " Техномаркет ", миноритарен дял в " Булгартабак " и 24.5 млн. евро взимане от " Дунарит ", посредством което се правеха няколко опита да се превземе контрола над оръжейния цех.

Сделката за недостроените студиа на малкия екран, които Пеевски купи в края на 2015 година, е подписана на 30 юли, като за нея към този момент писаха медии каро вестник " Банкеръ " и Mediapool. Любопитният миг е, че оповестената цена - 65.5 млн. лева с Данък добавена стойност действително няма да бъде платена в никакъв случай на продавача " Сф БТ ", а в действителност в нея е включено покриване на негово насрещно обвързване към Миролио. Самият той сподели пред " Капитал ", че постройката ще бъде употребена за отдаване на офиси чартърен, само че отхвърли други мнения за цени и планове за други имотни вложения.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Освен че е забавна с оплетената си история договорката е значима и тъй като по още една линия удостоверява отричаната съгласуваност на Пеевски с " Булгартабак " и борбите за преодоляване на " Дунарит ".

Пътят на студиата

Пеевски закупи постройката от 24 хиляди кв. м наоколо до Околовръстния път на София и пресечката му с бул. " България " за 2.8 млн. евро в договорка подписана на 30 декември 2015 година Тогава покупател беше фамилната " Балканска медийна компания " (БМК), която беше притежател и на вестниците на депутата.

В следствие през март 2016 година парцелът беше ипотекиран в интерес на " Търговска банка Д " като част от обезпеченията по 10 млн. евро заем за " Техномаркет ". Заемът е подписан редом с прехвърлянето от Миролио на Пеевски на 50% от веригата за техника, като БМК - по това време 50% благосъстоятелност на Пеевски и 50% на майка му Ирена Кръстева, влиза като съдлъжник.

Като част от поредицата трансформации в корпоративната империя на депутата от Движение за права и свободи обаче БМК се влива в друга публично негова компания " Интръст " и по този начин и студиата стават нейна благосъстоятелност. В края на 2017 година тя продава 20% от парцела на дъщерното на " Благоевград БТ " " БЛ- Ритейл риъл естейт ".

И по този начин стигаме до това лято, когато на 12 юли " Интръст " (официално на Пеевски) и " БЛ- ритейл риъл естейт " (част от " Булгартабак ", който публично не на Пеевски) синхронно продават парцела на " Сф БТ ". Това е компания, основана като дъщерно сдружение на " София БТ ", която беше напомпана с парцели (сред които затворената софийска фабрика на цигарения холдинг, която беше разрушена с проекти да се застрои) и в следствие трансферирана на дубайското сдружение Bulgartabac Trade FZE. Въпреки името си то не е част от цигарения холдинг, само че се води обвързвано лице. И в последния епизод, дни след тази договорка на 30 юли постройката е трансферирана на " Миролио риъл естейт 2 " - 100% благосъстоятелност на главната компания на предприемача " Е.Миролио " ЕАД. Малко по-рано през годината, посредством " Миролио риъл естейт 1 " той закупи някогашната постройка на КТБ на " Цар Борис III ", която Цветан Василев ползваше като де факто централа.

Цена с добавка

Според нотариалния акт за договорката последното прекачване на постройката на bTV е за галактически звучащите 65.55 млн. лева с Данък добавена стойност. По-голямата част обаче очевидно е фиктивна и посредством нея се почистват предходните отговорности от Пеевски към Миролио. Според съглашението сред продавача и купувача 49.7 млн. лева (без ДДС) няма да бъдат дейно платени, а ще бъдат прихванати за предходно обвързване. Така действително Миролио е платил единствено 4 889 575 лева или тъкмо 2.5 млн. евро.

Ключовият въпрос е от какво са образувани въпросните 49.7 млн. лева отговорности и по какъв начин са се озовали в " Структурни фондове БТ ". През март 2016 година Миролио подписва няколко паралелни покупко-продажби. Той трансферира 50% от " Техномаркет " непосредствено на притежавана от Пеевски компания. Освен това продава за 26.6 млн. лева и миноритарния си дял от 7.2% в " Булгартабак " на дубайската TGI Middle East FZE, която Пеевски не е заявил като своя. А също по този начин трансферира и вземането си от " Дунарит " на " Виафот инвестмънт България ", благосъстоятелност на едноименна офшорка от Британските Вирджински острови, за която Пеевски отхвърля да има общо. Номиналното взимане е за 24.5 млн евро (или към 48 млн. лева.), само че е цедирано за 19.56 млн. евро, което ще се заплати разсрочено с 3% годишна рента. Така не е ясно по кои от тези вземания е образуван дълга на " Структурни фондове БТ " и по какъв начин се е озовал в тази компания.

От нотариалния акт още излиза наяве, че цената би трябвало да бъде платена до три месеца след договорката. В същия период би трябвало и " Сф БТ " да е погасил отговорностите към Търговска банка Д, които са били 8.5 млн. евро. Мини квартал на мястото на фабриката

Извън тази договорка очевидно " Сф БТ " има огромни проекти за другия си основен парцел - теренът на някогашната цигарена фабрика на бул. " Цар Борис ІІІ " 134. Компанията е получила позволение за изменение на устройствения проект, като желанието на компанията е да построи комплекс от осем нови високи здания. Пет от тях ще са над 50 метра или повече от 14 етажа, а най-високата може да стигне 24 етажа, т. е. 72 метра височина, което е близо до максимума за тази част на града. " Плановете са теренът да бъде разграничен на две. Единият ще е единствено за озеленяване, защото част от парцела попада в зона за местни градини. Собственикът желае да застрои другия парцел с осем здания с предопределение за жилища, хотел, офиси и публично обслужване. Към заповедта на основния проектант Здравко Здравков, с която се позволява създаването на смяната в устройствения проект, както желае " Сф-Бт ", не е приложена графична част, и не е разказано коя от възможните бъдещи здания защо ще се употребява, " написа Mediapool.

Този парцел се озова в " Сф БТ " на 3 април 2017 година, когато то към момента е дъщерно на " София БТ " и притежателят му му продава свои парцели за 61 млн. лева Това са някогашната фабрика договорката включва и част от някогашния Полиграфически комбинат на бул. " Цариградско шосе " 47. Последният в следствие беше продаден за 25 млн. евро на " Алнуаими груп ", притежавана от иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими. Той е притежател и на оръжейния търговец " Аполо инженеринг ". Той също като Миролио имаше неуредени взаимоотношения с КТБ, като противоречиво решение на синдиците на КТБ изненадващо го беше наредило като фаворизиран заемодател с право да получи всичките си подадени средства в банката. Това беше обжалвано от други кредитори в несъстоятелността на КТБ, а някогашните шефове на банката настояват, че става въпрос за документална машинация и те не са подписвали документи, каквито се твърди, че дават съображение " Аполо инженеринг " и още една компания - " Ардастрой ", да бъдат сложени на по-преден ред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР