Планът на DARPA беше да финансира създаването на безпилотен товарен

...
Планът на DARPA беше да финансира създаването на безпилотен товарен
Коментари Харесай

Boeing неочаквано спря проекта за товарен космически "самолет"

Планът на DARPA беше да финансира основаването на безпилотен товарен галактически аероплан, кадърен да извърши 10 изстрелвания в границите на 10 дни, като оперативните разноски за всеки полет са към 5 млн. $.

© DARPA Аерокосмическият колос Boeing е прекратил присъединяване си в пробния план Phantom Express, чиято цел e основаването на безпилотен товарен галактически уред за многократна приложимост, който фрапантно да понижи разноските за извеждане на дребни и средноголеми спътници в орбита.

През май 2017 година корпорацията печели финансиране за създаването му в размер на 146 млн. $, като парите идват от DARPA – изследователската организация на щатското министерство на защитата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Работата по плана продължава към две години и половина, а последният транш в размер на 34 млн. $ е от септември 2019 година

За разлика от ракетите Falcon 9 на SpaceX, чиято първа степен каца отвесно на космодрум или на платформа в морето, концепцията на системата Phantom Express e да се приземява като аероплан - по сходен метод, както допреди 10 години правеха галактическите совалки.

Възможността за кацане на стандартни летища не е единствената аналогия с програмата Space Shuttle – новият галактически уред трябваше да се задвижва от подобен мотор – употребяващият водородно гориво AR-22 на Aerojet Rocketdyne.

Според първичните планове на Boeing безпилотната минисовалка трябваше да е с размерите на бизнес-самолет – към 30 метра дълга, обсег на крилете от 19 метра и диаметър на корпуса 13.7 метра.

Апаратът щеше да излетява отвесно като ракета, а по-късно хоризонтално кацане трябваше прави единствено неговата първата степен.

На процедура обаче тя нямаше да бъде ускорявана до орбитална скорост по сходство старите галактически совалки, и надлежно нейният термичен щит нямаше да е подложен на толкоз огромен температурен стрес при противоположното нахлуване в атмосферата.



Планът на DARPA беше да сътвори безпилотен товарен галактически аероплан, кадърен да извърши 10 изстрелвания в границите на 10 дни, като оперативните разноски за всеки полет са към 5 млн. $, като тук да влизат и разноските за производството на втората степен, която е за еднократна приложимост и изгаря в атмосферата, откакто изведе потребния товар в орбита.

Според отчет на изследователската организация досега няма съществени спънки от софтуерно естество, които да попречват постигането на въпросните цели.

Предвиждаше се през актуалната 2020 година ракетопланът да извърши 12 до 15 пробни полета без товар, като по време на този първичен стадий скоростта му не надвишава Mach 5 (пет пъти скоростта на звука).

След края на първата фаза Phantom Express към този момент трябваше да бъде интензивен до Mach 10 (около 11200 км/ч.), след което да изстреля в ниска орбита втората степен, носеща на борда си спътници с оптимално тегло 1360 кг.

Така пробния уред щеше да се нарежда в междинния сегмент на галактическите оператори, извеждащи товари в околоземна орбита – сред " джуджетата " като Rocket Lab и колосите като SpaceX, ULA и Ariana Space.

След отдръпването на Boeing обаче всичко това надали ще се случи на процедура и програмата на DARPA съвсем несъмнено ще бъде прекъсната вечно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР