План за икономически растеж на Североизтока е готов да предложи

...
План за икономически растеж на Североизтока е готов да предложи
Коментари Харесай

Кметът на Варна кани кметовете от Североизтока за обсъждане на съвмести проекти

План за стопански напредък на Североизтока е подготвен да предложи кметът на Варна Благомир Коцев. Той се срещна с кмета на Добрич Йордан Йорданов през днешния ден. Срещата се организира във Варна и целеше съгласуване на напъните за привличане на вложения в Североизтока.

Районът ни е мощно подвластен от завършването на автомагистрала „ Хемус “. Хората желаят да знаят периода на завършването й, сподели Йорданов. Нашата задача е да осигурим изпреварващ напредък на Североизтока, съобщи от своя страна кметът на Варна Коцев. Той предложи морската столица да бъде хазаин на среща на кметовете от Североизтока за взаимни планове и привличане на финансиране.

Кметът на Добрич акцентира, че съвсем всички кметове на регионални центрове в района са новоизбрани и приема поканата като изражение на един нов жанр на работа и обещаващо съдействие. Двамата градоуправници се договориха да приготвят срещата във Варна още преди Коледа.

По време на диалозите се обрисуваха вероятните полета за съдействие сред двете общини. Общи планове на морската столица и столицата на Добруджа в региона на инфраструктурата да вземем за пример е разширението на пътя Добрич-Варна. Други вероятни планове включват пътищата по направленията към Дуранкулак и Силистра, които имат определящо значение за икономическото възкръсване на региона. Кметовете приказваха и за взаимни спортни обекти, логистичен център на двете прилежащи общини и терени, които да обслужват бъдещите индустриални зони на Добрич и Варна.

Кметовете се договориха да ускорят подготовката на планове с Асоциацията на черноморските общини. Йорданов и Коцев приготвят и взаимна среща с АПИ по отношение на капиталовата и ремонтната стратегии за 2024 година, касаещи района.

За срещата с кметовете от Североизтока те ще приготвят и показателен лист с планове по линия на интегрираните териториални вложения, които дават небосвод за привличане на общо стратегическо финансиране.

Интегрираните териториални вложения са инструмент, който Община Варна би трябвало да употребява по-умело и с повече хъс, сподели на срещата кметът на Варна Благомир Коцев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР