План за дигитализация на столицата представи кандидатът на Демократична България“

...
План за дигитализация на столицата представи кандидатът на Демократична България“
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов ще прави София дигитална столица

План за цифровизация на столицата показа претендентът на „ Демократична България “ за кмет на София арх. Борислав Игнатов в столичния клуб SOHO. „ София – цифрова столица “ е първият приоритет в програмата му, целяща да преобрази София и в мобилна столица с всички технологии за споделен превоз и еко транспорт; в благоустроена столица с усъвършенствана инфраструктура, водопровод; в зелена и чиста столица, съхраняваща естествените си дадености; в столица на децата и София на жителите.
„ Гражданите имат право на положително ръководство и да следват фантазиите си. Това се не помни, жителите са надали не натрапници, когато изискат услуга от общината. Трябва да е тъкмо противоположното. Хората са значимото, а общината е организация, която обезпечава обслужването им “, разясни арх. Игнатов.
По думите му първото изискване, с цел да можем да приказваме за мъдро ръководство на града е дигитализацията. „ Дигитализацията е технология, която всички употребяваме и няма никаква причина общината да остава аналогова, хартиена и обслужването на жителите – първобитно “, уточни той. Според него повода да не се прави същинско транспарантно цифрово ръководство е, че внезапно то ще изсветли ръководството и ще се види къде отиват средствата “.
Основният проблем за едно положително ръководство е противоположната връзка – да се знае къде има потребност да се смени крушка, да се запълни дупка или друго, означи още арх. Игнатов, изтъквайки нуждата от цифровизация и укори досегашните общински управи, че работят на инцидентен принцип и постоянно в спешен режим, когато има скандал. „ Трябва да обърнем това “, зарече се архитектът.
Божидар Божанов, специалист осведомителни технологии и кибер сигурност от екипа му посочи, че дигитализацията значи по-малко администрация, по-малко корупция, по-малко изгубено време и обясни по какъв начин точно София ще стане цифрова столица. „ Ще въведем софийска електронна идентификация. Държавата не съумя да вкара към този момент 4-та година електронната еднаквост, а тя е безусловно належащо изискване. Ще бъде в мобилния телефон, не на някаква карта, а на най-удобното и елементарно място за всички “, разясни той. По думите му планът ще разрешава потреблението на електроните услуги, които и в този момент има, само че не са комфортни и не са известни, тъй като няма средства за използването им. Много малко хора употребяват електронни подписи, уточни като мотив специалистът.
„ Със замислената система ще можем да следим разноските си и да купуваме еднократни билети през телефона, да вършим електронни референдуми и съвещания и жителите да способстват със своето мнение за ръководството на града “, посочи още Божанов. Финансирането на плана ще е по оперативна стратегия, а реализацията може да се чака единствено след една година. Според упованията му до края на 2020 година всичко това може да бъде осъществено единствено с 1% от общинския бюджет и огромна част от средствата ще са от оперативна стратегия “Добро ръководство “. Защитата на персоналните данни ще бъде взета поради още на стадий планиране и никой няма да научава повече данни от това, което е належащо за услугата, увери специалистът.
Администрацията е привикнала да трансформира жителите в куриери и това би трябвало да спре. Всички нужни данни администрацията ще събира служебно и автоматизирано. Не е нужно да вършиме каквото и да е, с цел да получите някаква услуга – да вземем за пример понижение за градския превоз, тъй като общината има информацията и единствено ще получавате съобщение, дават обещание от екипа на арх. Игнатов. Ако бъде осъществен, жителите ще получат един портал, в който да имат профил и да реализират взаимоотношение с общината. „ Цени на парцели, качество на въздуха, вести за всевъзможни типове поправки, прекъсвания на водата и прочие ще можете да управлявате посредством софийската електронна еднаквост “, добави Божанов и означи, че такива удобства ще получи и бизнесът – разрешителни за нови обекти и прочие
Умният град
Сензори могат да бъдат конфигурирани освен за въздух, може да са и за усъвършенстване на тапите на кръстовищата, може и за свободни на паркингите места. „ Не малко от тапите се генерират от коли търсещи места за паркиране. Ако знаят къде има свободни места, ще намалеят тапите “, разясни Божидар Божанов. Като огромно преимущество на системата той посочи опцията за електронно гласоподаване и осъществяване на референдуми.
„ Чрез своята електронна еднаквост жителите ще могат да се произнасят за кои пера да се изразходва бюджета; ще могат да изричат мненията си преди гласуването в СОС, тъй че общинските съветници да се преценяват с тях “, разясни Божанов и увери, че централизирана система за електронизация на множеството регистри може да бъде осъществена много бързо.
Той заяви още, че ще се стъпи върху отворените данни и отворения код като философия на ръководството. „ Дигиталната промяна е доста значима цел – прави общината транспарантна и е комфортна за доста групи жители, акцентира той. От екипа на Игнатов признаха, че не знаят всичко по тематиката и насочиха покана разискването да продължи по електронен път.

Коментирайки споделеното от родител на 3 деца, че всяка година при записване в детска градина и учебно заведение му претендирали бележки и удостоверения, че са възпитаници, като че ли всяка година се раждат още веднъж и още веднъж, арх. Игнатов акцентира, че „ дигитализацията е облекчение от ненужно безчинство над родителите “.
Той заяви, че към електронното ръководство има намерение да добави и общинска интерактивна телевизия. По думите му това ще е инструмент за моментални изследвания и разисквания по разнообразни тематики. „ Силата на актуалното общество е тъкмо в мрежата, когато хоризонтално всички способстват със своите възгледи и отзиви, вместо пирамидалната йерархична система на предаване на преписките, по която остават и след приключването на мандата “, добави претендентът за столичен кмет.
„ Първата стъпка това да се осъществя не е писане на код, а гласуването “, напомни той и прикани: „ С гласуването стартират нещата, които водят към смяна. С един % от бюджета за една година - коренна смяна за всички нас “.

В хода на полемиката проектът за цифровизация получи утвърждение от екипа на " Визия за София ". „ Много ми хареса така наречен " профил на жител ", ще спечелим от по-удобни цифрови услуги “, разяснява плана Жоро Пенчев, началник на цифровото направление на „ Визия за София “. Той насочи рекомендацията „ каквото и да прави София за напред да го прави качествено, с мислене за сигурност. " Никога който и да ръководи общината не би трябвало да компрометира тези правила “, добави той.
„ Където има погрешно излят бетон той се разрушава с инструмент “, означи арх. Игнатов и за съпоставяне с ръководството на града уточни дигитализацията като подобен инструмент. Той съобщи още, че е последовател на международно потвърдената система за сполучлива работа: ясни правила - съответни дейности - положителни резултати. Като най-важна първа задача уточни да се основат ясни правила, които да са незаобиколими.
От опит като ръководител на Камарата на архитектите в България, арх. Игнатов показа, че се е убедил, че властта не може да бъде съветвана и че би трябвало да се вземе. Той даде и знак, че би работил с другите политически сили, с цел да се реализира нещо взаимно и да има споделена визия за града. „ Осъзнавам ролята на кмета като обединител на града – най-хубавото е да проработи в синергия. За мен е идея да преодолеем вътрешната опозиция в обществото и това да си пречим един на различен, вместо дружно да реализираме неща на открито. През последните години се нареждаме в групата на бързо изоставащите страни тъкмо поради това, че вътре пречим сами на себе си и губим доста сила във вътрешно търкане ", добави претендентът на „ Демократична България “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР