План-сметката за дейност Чистота беше приета днес от комисията по

...
План-сметката за дейност Чистота беше приета днес от комисията по
Коментари Харесай

Такса смет във Варна остава непроменена и през 2020 г.

План-сметката за активност „ Чистота ” беше призната през днешния ден от комисията по благоустройство и комунални действия към общинския съвет. Макрорамката е 31,5 млн. лева, от които 29 млн. лева ще бъдат събрани от такса битови боклуци, известна като такса боклук. За поредна година тя остава непроменена и е една от най-ниските в страната – 0,98 промила върху данъчната оцента, при 1,6 промила в София.

Очакванията на финансовата дирекция са приходите по това перо да бъдат преизпълнени, да се трансформират надолу и разноските за депониране на боклуци в депото в с- Въглен. Това, дружно с преподния излишък от тази година ще докара до корекции на в началото заложените суми, които ще бъдат препоръчани с приемането на бюджета за 2020 година, изясни шефът на общинската дирекция Финанси и бюджет Стефка Господинова.

Това е вероятната все още план-сметка за чистотата, разяснява зам.-председателят на общинския съвет доктор Янко Станев. С приемането на бюджета постоянно можем да вършим допълнения и промени, които обаче да не трансформират същността. В отговор на въпроси на свои сътрудници доктор Станев беше безапелационен, че Варна има неповторима за Балканския полуостров технология за преправка и преработване на боклуци.

По стратегия от 2006г. насам с европейски средства сме построили 2 модерни кафези в депото във Въглен и сме построили първия в страната цех за преправка, напомни той. Имаме изцяло затворен цикъл и депонираме едвам 25 % от сметта, надалеч по-малко от предварителните планове. Той добави, че следващата година ще бъдат сменени сред 650-750 контейнери за битовите боклуци, ще се построяват и профилирани площадки за тях, тъй че да не пречат на автомобилното придвижване.

Според план-сметката най-голяма сума епредвидена за завода за неутрализиране, преработване и оползотворяване на боклуци в с. Езерово – 11,768 млн. лева С други 10,7 млн. лева ще се поддържа чистотата на териториите за публично прилагане – улици, площади, спирки на градския превоз, детски и спортни площадки и други Извън това перо са 285 хиляди лева за чистотата на Морската градина. Сметосъбирането и сметоизвозването ще коства на бюджета 9 млн. лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР