Пламтящи огнени букви на немски изписват старо, но познато съобщение

...
Пламтящи огнени букви на немски изписват старо, но познато съобщение
Коментари Харесай

Италианският Южен Тирол се позова на автономия и се отблокира

Пламтящи огнени букви на немски изписват остаряло, само че познато известие в италианската провинция Южен Тирол, апел за опозиция , само че с променено предопределение за дните с ковид: Los von Rom и Freiheit, т.е. " Далеч от Рим " и " Свобода ", оповестява АП.

Преди десетилетия думите, запалени по планината, изискват самостоятелност от държавното управление на Рим за болшинството от немскоговорящата провинция. Южен Тирол е неудовлетворен, а в миналото е бил част от Австрия , само че в този момент жителите са срещу безкомпромисния и разхвърлян метод по-който италианското държавно управление постанова блокади , с цел да забави разпространяването на ковид.

Подтикнат от стопански напън, губернаторът на провинцията се опълчи на Рим тази седмица и удостовери заветната автономност на Южен Тирол , позволявайки на заведения за хранене, фризьорски салони, салони за татуировки и музеи да отворят още веднъж в понеделник - доста преди графика, избран от държавното управление на Италия.

" Имаме относително позитивна обстановка във връзка с епидемията, като равнището на заразяване е най-ниско в Италия ", съобщи губернаторът Арно Компатчер, чиято Южна Тиролска национална партия управлява провинцията от 1948 година Депутатите на партията в националния парламент поддържаха държавното управление на премиера Джузепе Конте .

" Оценявахме дейностите на държавното управление във фаза на изключителна обстановка, където беше належащо да се извърши единно придвижване. Но ние доста сме горди и ревностни към нашата автономност . "

Докато останалата част от Италия наблюдаваше със злоба и любознание , южнотиролците, носещи маски, можеха да прегледат магазините още веднъж за предмети като завивка за маса, нужни за подарък, да трансформират пиърсингите по предварителна спогодба и да посетят коафьор за от дълго време просрочена прическа.

Те седят, обядват на предписаната 2-метрова отдалеченост или пият кафе в питейни заведения, оборудвани с защитни екрани от плексиглас. Въпреки смелата позиция на провинцията, някои притежатели на бизнеси се отдръпнаха към Рим - към този момент .

Александър Сулман, притежател на бар в град Ноймаркт, прочут на италиански като Еня, съобщи, че чака най-малко седмица, с цел да види дали ще се появят по-ясни инструкции за сигурност за неговата промишленост. Той е изключително обезпокоен по какъв начин да се ползват правила, които не разрешават повече от двама души от разнообразни семейства на една маса.

" Провинцията сподели ОК, само че има доста въпроси и доста правила към момента не са сложени твърдо ".

Южен Тирол, или Алто Адидже , е алпийска провинция от ски курорти от международна класа и спретнати овощни градини и лозя, които става част от Италия след Първата международна война . След интервал на принуждение през 50-те и 60-те години на предишния век немски-говорещата опозиция утихва, откакто Италия приложи статута на автономност на провинцията, като затвърди двуезичието и разреши 90% от локалните данъчни доходи да останат в Южен Тирол .

Провинцията с население от 520 000 души , през днешния ден се радва на най-високия БВП на глава от популацията в Италия и измежду най-високите в Европа с 42 600 евро. Но се чака пандемията да свие стопанската система с цели 11% , което може да се утежни според от траекторията на вируса.
 Дневният брой на умрелите от Covid-19 в Италия остава постоянен
Дневният брой на умрелите от Covid-19 в Италия остава постоянен

Починалите от ковид в Италия се усилиха със 172 за последните 24 часа

Ръководителят на 59-членната комерсиална камара в района Мил Ебнър поддържа устрема Южен Тирол да поеме по своя път за излизането от блокадата на вируса.

" Разбирам концепцията за взаимност . Но не можете да приложите същите правила от Лампедуза към прохода Бренер. Ситуациите са разнообразни ", изяснява той.

Южен Тирол заяви, че няма нови доказани случаи на вируса във вторник. Досега провинцията има 2572 доказани случая с 290 смъртни случая - тези данни съставляват към 1% от общия брой на Италия.

Ебнър уточни неналичието на дисциплинираност в тежко засегнатия регион на Ломбардия в Италия в ранния стадий на първичното блокиране, когато данните от мобилни телефони демонстрират, че половината от жителите напущат домовете си.

В Южен Тирол, " когато беше издадена заповед да не напущат дома си, хората не напускаха домовете си ", сподели той. " Ако тук данните се усъвършенстват... би трябвало да го отбележим и да наградим. "

Докато държавното управление сполучливо блокира напъните на южния район на Калабрия за отблокиране преди националния график, Южен Тирол съумя да избегне обилни правни провокации заради своя правилник на самоуправление.

Много години минаха от предходните огнени думи по локалните планини, с който Южен Тирол стачкува против ръководството на Рим.

Лидерът на 6-хилядната културна асоциация " Шуецен ", която има за цел да резервира тиролските традиции и която вижда Рим като непозната мощ - пое отговорност новото запалване на пламъците. Юрген Вирт Андерлан счита, че " мирното обръщение " тласка Компатчер да отвори бизнеса.

" Той би могъл да каже: " Не управлявам моите хора, има нещо, което клокочи там ". Това, което икономическите федерации и туристическите федерации споделиха на провинциалния президент, евентуално е по-тежко и е оказало по-голям напън от нас . Подчертахме това с тези пламъци ", изяснява Андерлан пред АП.

Вирт Андерлан съобщи, че отхвърля насилието от минали интервали - макар че желае Южен Тирол самостоятелен или анексиран от Австрия . Нито една от тези позиции не е в главната политическа стратегия на Южен Тирол и двете се смятат за лимитирани до нулеви.

Губернаторът на Южен Тирол съобщи, че най-хубавият метод за справяне с сходни сепаратистки настроения е мощно ръководство на автономията на района - което съгласно него може да бъде от изгода за Италия.

" Алто Адидже е дребна Европа в Европа , която е част от италианската страна, където съществуват голям брой етнически групи, култури и езици и които могат да работят като мост сред Северна и Южна Европа ", разяснява Компачер.
 Дневният брой на умрелите от Covid-19 в Италия остава постоянен
Дневният брой на умрелите от Covid-19 в Италия остава постоянен

Починалите от ковид в Италия се усилиха със 172 за последните 24 часа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР