Пламенните речи на политиците ни, свързани с "небивалия икономически възход"

...
Пламенните речи на политиците ни, свързани с "небивалия икономически възход"
Коментари Харесай

Милиони отлитат след фалита на Сиконко   

Пламенните речи на политиците ни, свързани с "небивалия стопански напредък " на България през последните години, като че ли мъчно намират удостоверение в действителния живот. Достатъчно е да се вгледа човек в стотиците каузи за неплатежоспособност на до неотдавна известни и саморекламиращите се по-големи компании у нас, с цел да се стигне до извода, че

думите и действителността се разминават фрапантно

Разбира се, постоянно в тези случаи става дума за съществени "врътки " с имущество и финансиране в изгода на съответни хора, само че това надалеч не оневинява държавните институции, които от години си затварят очите даже в случаите, когато по хипотеза би трябвало да управляват скрупульозно. Особено сдруженията, свързани с приватизационните фондове. А този, за който ще стане дума тук, е тъкмо подобен.

На 15 март на търг бяха изнесени част от активите на една от огромните до неотдавна строителни компании в страната - акционерното сдружение "Сиконко билдинг ".

Синдикът на оповестената преди близо две години в неплатежоспособност компания - Ралица Топчиева, постави на тезгяха неин парцел в Южната промишлена зона на Бургас. Става въпрос за излишък от един от най-големите парцели на компанията в черноморския град, обособена част от терен, оценен за 1 687 081 лв..

Преди време (през лятото 2016-а), частният правосъден реализатор Ивелина Божилова се опита да разпродаде на търг за угаждане вземането на взискателя "Банка ДСК " терен от 37.9 хиляди кв. м с 37 здания в него, благосъстоятелност на солидарните длъжници "Планет дивелопмънтс ", "Сиконко билдинг " и ипотекирания дебитор "Метални панели и структури " в същия регион. Тогава наддаването трябваше да тръгне от 11 907 268 лв.. По това време към момента сдружението не беше оповестено в неплатежоспособност, само че кредиторите му към този момент бяха предявили своите искания в съда. Мажоритарен притежател на "Сиконко Билдинг " и на "Метални панели и структури " е "Сиконко Кънстракшън " АД, в случай че се съди по последния оповестен лист на акционерите, участвали на Общото заседание на сдружението на 28 октомври 2015 година.

В самото "Сиконко Кънстракшън " пък собствеността е поделена сред Данчо Данчев и... "Сиконко билдинг ". Явно в тази ситуация става въпрос за образуване на капитал посредством замяна на пакети акции, което бе изключително известна и безспорна законна скица за основаване на компании без съществуването на нужните за това пари. Популярна, само че неприятна комерсиална процедура, която не обезпечава за сдружението свежи пари и гаранции, че акционерите му могат да го поддържат финансово при потребност. При посочените три компании такава поддръжка е напряко невъзможна, тъй като по това време и друга финансова институция - "УниКредит Булбанк ", към този момент е завела дело за неплатежоспособност на "Сиконко Билдинг " поради

дълг от близо 2.5 млн. евро

Това излиза наяве от едно от последните решения на Софийския градски съд по делото за несътоятелността от 19 октомври 2017 година. От него става доста ясно, че задълженията на строителната компания са големи. "Банка ДСК " също е приета като "присъединен заемодател ". Тя е финансирала сдружението с 2 403 075 евро. Първа капиталова банка също е дала своя дан със сумата... 4 млн.евро.

Още няколко сдружения са вписани в листата на кредиторите с приети вземания от 10 хиляди до 100 хил.лева.

Очевидно е, че с разпродаването на тъкмо това имущество надали всички кредитори могат да бъдат обезщетени уместно. За да разберем повече детайлности за това какво тъкмо е останало за разпродаване от активите на строителната компания, се свързахме със синдика Ралица Топчиева.

Пред в. "БАНКЕРЪ " тя сподели: "Това е първият търг за продажба на този парцел. До този миг към момента покупател не се е появил, само че това е обикновено. Рядко се явява претендент още при първо предложение. Да не приказваме, че сами разбирате, че става дума за идеални елементи от един доста огромен терен, само че единствено те са в активите на "Сиконко Билдинг ". Другите парцели и здания са благосъстоятелност на три други сдружения, чиято благосъстоятелност не е обект на актуалната неплатежоспособност. Моите догатки са, че в случай че се появи покупател, той сигурно ще е този, който би купил целия парцел. Но по кое време ще бъде проявен интерес аз не мога да предсказвам. "

На въпрос на в. "БАНКЕРЪ " дали останалата част от парцела е благосъстоятелност на свързани компании Топчиева не даде безапелационен отговор, само че за това пък това излиза наяве от обявленията за продажба, които към този момент повече от две години пуска частният правосъден реализатор Ивелина Божилова. Последно парцелите са били предлагани преди месец. Пред наш кореспондент самата Божилова сподели, че до този миг покупател не се е явявал.

Какво ще се случи оттук насетне също не е ясно. Хубаво е обаче да напомним

коя в действителност е затъналата с милионни задължения компания

Холдингът "Сиконко “ беше основан през 1998-а, откакто двата приватизационни фонда "Сиконко инвест " и "Булинвест груп " бяха преобразувани и се вляха в приватизираното през 1994-а държавно дружество "Сиконко " АД - сдружението основател на двата приватизационни фонда. Ако се поровим в историята, ще си напомним, че самата приватизация се реализира посредством сдружението с лимитирана отговорност "Сиберия " - с парите на над 200 души от неговите мениджъри, чиновници, а също и на наши, и задгранични сътрудници. През 1998 -а към него се вливат двата приватизационни фонда с общо над 22 000 души акционери, които след следващо изкупуване на акции са сведени до 13 500 души. До август 2005-а холдингът притежаваше 30 дъщерни и поддъщерни (създадени от дъщерни дружества) структури. През интервала 1999-2004-а Данчо Лазаров, в качеството му на ръководител на съвета на шефовете и общоприет изпълнителен шеф на "Сиконко Холдинг " АД, преследваше една-единствена цел - да се отърве от главните участници в приватизацията и построяването на холдинговата конструкция и да ги замести с членове на фамилията си и с двама-трима доближени, с цел да бъде гладко разграбено сдружението, както твърдяха по това време наранени акционери.

От документи във фирмените регистри също излиза наяве, че на всички места в управителните органи на основни за съществуването на холдинговата конструкция сдружения са членове на фамилията на Лазаров - синът му Калоян Лазаров, дъщерята Теодора Лазарова-Деведжиева, зетят - Светослав Деведжиев, и шуреят - Петър Кирилов. Останалите ръководители на сдруженията в холдинговата конструкция също са от тесния му кръг по ползи - о.з. полковник от службите Георги Мурджев, Сава Савов - съученик и другар от СПТУ по хлебопроизводство, някогашният член на управлението на Евролевицата Иван Тодоров. Застопорявайки по този метод ръководството в дъщерните сдружения и създавайки още едно ново поддъщерно сдружение, през юли 2005-а "Сиконко кънстракшън " стартира да изважда активи на холдинга и прехвърлянето им към сдружения, напълно следени от Лазаров, от фамилията и приятелския му кръг. По това време стартират да се натрупат и задължения на холдинговата конструкция.

Цялата работа се размирисва в допълнение и на свиканото от акционери заседание на 7 септември 2005-а. Според резултатите от него, вписани в комерсиалните регистри, е определен нов съвет на шефовете. При свадите, които започнаха да тресат холдинга, се заприказва за антидатирани джира (за прекачване на собствеността на акции), посредством които Лазаров под паника е прехвърлял най-големите предприятия, следени от него, едно на друго. Така да вземем за пример строителната компания "Сиконко билдинг " се трансферира на "Сиконко индустриално дружество ", "Сиконко кънстракшън " и "Сиконко транс ". На процедура схемата е предостатъчно елементарна - сдруженията между тях се имат едно друго, а ръководството в тях - т. е. всички решения, присъединяване в общи събрания и т. н., се държи от фамилията. Резултатът -

холдингът се декапитализира и в него остават единствено задължения

На 7 септември 2005 -а е определен, а на 13 септември 2005 -а е вписан нов съвет на шефовете, само че и той не е в положение да спре Лазаров - въпреки и противозаконни, прехвърлянията не престават. По това време към този момент излиза наяве какво е действителното положение на холдинга - купища отговорности, блокирани сметки на сдружението на територията на България, неизплащани осигурителни вноски като се изключи тези на напускащи служащи и чиновници от януари 2002-а, неизплатени локални налози и такси, вдишване на големи отговорности към кредитни институции в качеството на съдлъжник на следените от Лазаров дъщерни сдружения и така нататък На този декор обаче се заприказва, че новият управителен ръб е съумял да открие необявени персонални сметки на Лазаров в Австрия и в Германия със обилни наличия в тях, които надалеч не дават отговор на получаваното от Лазаров заплащане, както и доста персонално недвижимо имущество на територията на страната. Ощетените акционери се оплакваха, само че до последствия от техните тъжби по този начин и не се стигна. С думи елементарни - пиха по една студена вода.

Сега е напът да се повтори тази история, само че по повод и на банките кредиторки. Но както се споделя - този, който е раздавал заемите, е трябвало да помни добре остарялата сентенция: "Доверие всекиму, вересия никому "...

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР