Пламенна реч в защита на премиера Бойко Борисов и правителството

...
Пламенна реч в защита на премиера Бойко Борисов и правителството
Коментари Харесай

Дядо Николай с похвално слово за управлението на Борисов: 10 години благодат за църквата!

Пламенна тирада в отбрана на премиера Бойко Борисов и държавното управление произнесе Митрополит Николай по време на службата в храма „ Успение Богородично”, написа .

Освен десетките миряни, там участваха и вицепремиерът Марияна Николова, зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков, пловдивският кмет Здравко Димитров, регионалният шеф Дани Каназирева.

„ Нашата изстрадала черква имаше потребност от успокоение и време. И Бог й ги даде. Единствените спокойни години в 150-годишното ново битие на Българската православна черква са последните 10-11 години. Нека си напомним какво се случи през това време.

Може би единствено в интервала дребна преди и малко след Освобождението по българските земи са се строили повече църкви и манастири, в сравнение с се построиха, реставрираха и ремонтираха през последните 10 години. Това става допустимо посредством голямата поддръжка на страната.

За пръв път страната пое част от издръжката на Клира, и то без въобще църквата да е молила за това. Ще кажете, че това са материални неща. Не, не са материални. Това е поддръжка за българската нематериалност, поддръжка за българската еднаквост.

През последните 10 години за пръв път от доста време имахме държавно управление, което не просто не тормозеше църквата, а в противен случай – изяви предпочитание да й помогне. И то по своя воля, без да желае нищо в подмяна. И изключително, което е доста значимо, без да желае да остъпваме от вярата си или да изневеряваме на правилата и полезностите, които изповядваме”, сподели в словото си Дядо Николай.

„ През последните 10 години имаме държавно управление, което не е просто неутрално към църквата и просто ни пречи. А в противен случай – подкрепя нейната душеспасителна задача.

Имаме държавно управление, което утвърди учебник на Светия Синод по предмета Религия и православие. Вярно, предметът към момента не е наложителен, само че даже и това е голяма стъпна напред, в случай че се съпостави с негативното отношение по тази тематика на всички предходни държавни управления, без изключение.

От акцията по спасяването на българските евреи насам за пръв път едвам през последните 10 години българската страна стартира да чува гласа на църквата по хуманни и етични въпроси. Не че църквата и преди този момент не е заявавала своята позиция по значимите тематики на публичния морал, само че те не бяха чувани.

През последните 10 години държавните институции започнаха да демонстрират чуваемост по нашите мнения.

Правителството под председателството на господин Бойко Борисов и болшинството от Народното събрание през последните 10 години се вслушаха в гласа на църквата и не позволиха узаконяването на сурогатното майчинство, което щеше да трансформира неродени деца в стока, в обект на покупко-продажба.

Вие можете ли да си визиите по какъв начин бихте обяснили на Света Богородица по какъв начин в православна България законът разрешава майки да дават утробите си за прилагане и да продават родените от тях деца. спряно беше узаконяването на фамилното общуване, което целеше в вероятност да се легитимира съжителството на еднополови двойки.

Сериозно беше лимитирано потреблението на генномодифицирани организми. Спряна беше ратификацията на Истанбулската спогодба, която постановяваше, че Бог не е основал мъж и жена, а някакво безполови създание, т.е., че няма Бог.

Макар и краткотрайно бе спряно действието на закона за обществените услуги, който доста бих желал да се преименува на закон за обществените грижи, с цел да се подчертае, че в България вниманието към страдащите е въпрос на човечност, а не просто следващият бизнес”, съобщи той.

„ Всичко това стана макар неистовите опити на избрани публични групи посредством държавните закони да ни наложат незачитането си към моралните полезности на българския народ, които са християнските полезности.

За пръв път от десетилетия насам българското светско законодателство стартира да се преценява с някои основни постановления на божия закон. Може би не постоянно, не във всичко, само че по този фундаментални въпроси, които загатнах, това е реалност.

Като венец на всичко, по време на разгара на пандемията точно на Великден, българският министър-председател Бойко Борисов отхвърли да затвори православните християнски храмове, макар нечовешкия напън, на който беше подложен да стори точно това. Само това да беше, той отново щеше да заслужи благодарността и признателността на църквата, която аз от свое име показах тогава, и му изричам и в този момент.

През последните 10 години в лицето само че трите държавни управления на господин Бойко Борисов ние получихме светско управление, което очевидно схваща, че православна черква е носеща колона на страната. И се отнася към църквата в сходство с това схващане.

Последните 10 година бяха в действителност плодородно време за Българската православна черква. И няма да сме почтени пред съвестта си, в случай че премълчим това.

Моля се това да не са единствено моменти, лъчи светлина в историята на нашата изстрадала черква, преди още веднъж да бъдем затиснати от атеистичен бесовски мрак и от духа на отрицанието. Не е правилно, че църквата е безмълвна за избрани неуредици.

Църквата, към която толкоз пъти е постъпвано незаслужено, е изключително сензитивно по въпросите на справедливостта. всички тези неща в Божия помощ могат да бъдат поправени.

Вярвам, че господин Борисов, който потвърди, че по главните въпроси преценява светското законодателство с божиите закони, ще продължи в същия дух. Защото схваща, че единствено спазването на божиите закони е лекарството, от което се нуждае болното ни общество.

Нашият Господ Исус Христос споделя: Блажени са миротворците, те ще се нарекат синови божии. Миротворци могат да бъдат единствено тези, които, като желаят да открият мир, го откриват в името на Бога. Не могат да бъдат миротворци тези, които не признават божиите закони и се стремят към земна власт в свое име.

Светата Библия споделя: Който сее вятър, жъне стихии. И още: Който сее несправедливост, ще пожъне неволя. Нека на днешния ярък празник, да се помолин на Света Богородица с изключение на за здравето на нашите фамилии и деца, да я помолим и за общото ни богатство.

Ние, миротворците в Христа, ще бъдем сигурни, че Света Богородица ще бъде с всички нас. Моля се на Света Богородица за закриля вас и миротворците на България. Бог да пази България! Покровът на Божията майка да бъде над всички нас – в този момент и вовеки! Амин!”, приключи службата Митрополит Николай.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР