Пламен Цеков е финалист в конкурса Мениджър на годината 2017“,

...
Пламен Цеков е финалист в конкурса Мениджър на годината 2017“,
Коментари Харесай

10 въпроса към 10-имата финалисти


Пламен Цеков е финалист в състезанието „ Мениджър на годината 2017 “, той е съосновател и изпълнителен шеф на „ Скейл Фокус “ АД

1. Защо Вие би трябвало да станете Мениджър на годината?

- Защото аз и моя екип успяхме да изградим софтуерната и софтуерна компания „ Скейл Фокус “, в изискванията на свирепа конкуренция за гений, клиенти, предизвикателни планове и непрекъснат ритъм на напредък. За 5 години, изградихме мощен и различим бранд с екип от близо 400 индивида, 4 офиса в чужбина, с голям брой интернационалните самопризнания и над 120 клиенти в целия свят. Компания, основана в България, с български капитал и мощен порив да покорява интернационалните пазари и да основава добавена стойност и познание, което да остава в родината.
Какво сполучливият управител прави по-добре от другите?
- Успешният управител е добър, разпознат водач, който съумява да притегли екип от мощни експерти и да извлече максимума от техния капацитет и експертиза. Той е водач, който съумява да въодушевява хората към себе си, освен тези в компанията, само че и отвън нея, в обществото. Успява да показа същината на триумфа с другите към него, тъй че и те да тръгнат по този път. Успява да подкрепя, да се доверява и да признава грешките си и в последна сметка съумява да дава един добър персонален образец.
Какво Ви въодушевява в работата?
- Вдъхновява ме ежедневната работа с умни и интелигенти хора, другите гледни точки, които получавам от тях, проблемите, които решаваме дружно. Все повече ме радва фактът, че в България започват и се развиват нови, високотехнологични компании, които се потвърждават сполучливо на интернационалния пазар. Това са нещата, които ме стимулират да не преставам да се боря за разрастването на компанията и ИКТ сектора. Най-много се въодушевявам от борбата с конкуренцията и опциите, когато имаме късмет да спечелим против по-силни от нас.
Има ли нещо, което желаете да измененията в компанията си, а не успявате?
- Ако имах магическа пръчка, бих желал да направя по този начин, че хората по-бързо да се приспособяват в днешния динамичен бизнес свят. Да имат по-малка вътрешна устойчивост към смяната – на отговорности, на екипи, на конструкция, на методология на работа, на жанр и цели. Динамиката в обкръжаващата среда става все по-голяма и смяната и напасването е нужда и част от нашето всекидневие. Непрекъснато подбутвам и поддържам екипа си да поема нови провокации, даже когато не се усещат подготвени за това. Иска ми се, измененията в организацията да могат да се случват по-бързо и елементарно, само че съзнавам, че въпреки всичко хората имаме натурални и може би здравословни ограничавания. От родителите ми знам, че не постоянно бързо издигнатата къща е най-здравата къща.
На кого бихте поверили бизнеса?
- Доста огромна част от бизнеса към този момент е поверен на хора, по-добри от мен в съответните посоки. Останалото, бих поверил на човек, който със сърце и душа ще въодушеви екипа да осъществя капацитета си за идващите, още по-мащабни провокации. Ще търси и намира ексцентрични решения за комплицираните проблеми, които ни предлага днешната динамична среда.
Кой е обичаният ви миг от деня?
- Сутринта, когато занапред стартира денят и всичко е свежо и изпълнено с оптимизъм. Моментите, в които потеглям за работа и първия половин час в офиса. Още не са се появили злободневните проблеми на деня, било то дребни или огромни, предстоящи или непредвидени. Тогава имам повече успокоение и време да мисля и да бленувам.
Какво мислите за най-новото потомство, което в този момент прави първите си крачки в бизнеса?
- Младото потомство има по-добра основа, на която може да стъпи и доста по-голям късмет да успее да доближи още по-големи небеса.  Те ще са доста по-подготвени за динамичността на софтуерните промени, които ще доведат и до промени в бизнеса и обществото като цяло. Те също ще имат преимущество във връзка с вдъхновяването и увличането на младото потомство, което има различен нрав и по-различни полезности.
Какво е добре политиците да научат от мениджърите?
- Да си слагат постижими и изпълними цели, изключително по време на избори. По-малко популизъм. Повече работа по съответните проблеми на обществото и фокус към забележими и осезаеми резултати. По-малко сила във вътрешни битки и клеветничество – това е изгубена сила и не способства за делата, с които биха желали да ги запомнят и да останат в историята. Честност, бистрота в връзките и предпочитание за реализиране на общо благополучие, са едни от най-важните черти, които всеки политик би трябвало да има.
Трябва ли да има цели в развиването на България и кои могат да са те?
- Отдавна си бленувам България да е Швейцария на Балканите. Ние сме страна с богата просвета и история. За да се развива всяка една страна има потребност от добре образовано и осведомено общество. Ето за какво, един от главните цели на България би трябвало да бъде непрекъснатото развиване на просветителната система. Все повече младежи напущат страната ни точно заради обстоятелството, че образованието, предлагано в други страни е по-добро и предлага повече благоприятни условия за по-нататъшно развиване. Темата за положителното обучение е най-належаща, защото това е основата, върху която построяваме бъдещето на нашето общество. Подобрявайки просветителната система, ще успеем да създадем висока добавена стойност посредством стопанска система на знанието и по този начин ще изградим среда, която предлага по-добро качество на живот. А в случай че и високообразовани и квалифицирани чужденци стартират да идват с готовност да учат, работят и останат в България, моята фантазия ще се е сбъднала.
Оптимист ли сте за България и за какво?
- Да. Вярвам, че вървим в вярната посока.

България и българите можем повече! И мисля, че на всички места по света има доказателства за това!

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР