Пламен Стоилов бе избран за кмет на Русе през 2011

...
Пламен Стоилов бе избран за кмет на Русе през 2011
Коментари Харесай

Пламен Стоилов: Русе е променен, продължаваме да си поставяме амбициозни цели

Пламен Стоилов бе определен за кмет на Русе през 2011 г, а преди този момент бе регионален шеф на региона. През 1984 година приключва ВНВУ " В. Левски ", откъдето става инженер по транспортно строителство - пътища и мостове и придобива чин офицер от Българската войска. През 2002 година получава и икономическо обучение, магистър е по стопанска система на промишлеността от Стопанската академия " Д. А. Ценов " в Свищов. Пред Actualno.com Пламен Стоилов приказва за положението на Русе, постигнатото от него и екипа му и бъдещите проекти за развиването на града.
Г-н Стоилов, кои са триумфите и проблемите в годините на Вашето ръководство?
На прага на четвъртата година от втория ми мандат, бих могъл да кажа едно – Русе е изменен. Градът ни се развива устремено в по-добра посока през последните години, като не стопираме да си слагаме амбициозни цели, следвайки ги с поредност и мотивация. Трудности, несъмнено има, защото работата освен на кмета, а и на целия екип, е виновна и имаме значимата задача да оправдаем доверието на жителите.
Активно модернизираме инфраструктурата, градската среда и поставяме доста старания за развиването на обществените услуги и възстановяване на изискванията в образованието и спорта, подкрепяме развиването на дребните обитаеми места, утвърдихме Русе като водещ туристически център. Успешно изпълняваме редица планове с европейско финансиране, кандидатствахме и защитихме нови, които са с извънредно висока социална значителност. В вероятност мога да заявя, че това, което следва, ще бъде огромната предстояща от русенци смяна. Догодина поетапно ще приключим доста огромна част от инфраструктурните обекти, по които работим, а паралелно с това, ще завършваме и огромния ремонт на една трета от улиците и тротоарите на територията на града – рехабилитация, каквато не е правена с десетилетия. През последните няколко години успяхме да изпълним знакови и дълго чакани планове, с помощта на които възродихме Русе като град-лидер, като стопански и промишлен център в района. Показателно е, че през 2018 година Русе заема челното 4-то място в влиятелната ранглиста на английския „ Файненшъл Таймс “ за дребни европейски градове на бъдещето, а русенският район е отличен на второ място като най-перспективен дребен район в Европа. Разработихме и Инвестиционен профил на Община Русе на български и на британски език, както и уеб страница, който налично показва преимуществата на града и района. В подтекста на участието на България и Румъния в Европейския съюз, Русе се трансформира в водач на трансгранично съдействие, изграждайки нова динамичност на процесите в българо-румънския трансграничен район. Държавната граница с Румъния, която дълги години играе ролята на разграничителна линия, през днешния ден към този момент е връзка, предлагаща голям капацитет за развиване на нови стопански партньорства, браншове и пазари.
Очакваме ли нови вложители в Русе през 2019 година и откриване на нови работни места?
Отличните предпоставки за приемане на положително обучение в композиция със стратегическото географско местонахождение, сигурната бизнес среда и динамичния растеж на браншове с висока добавена стойност за обществото осезаемо трансформират образа на Русе и го вършат по-добро място за живеене. От няколко години насам, градът ни утвърждава имиджа си на желана дестинация за компании в областта на Информационните и информационните технологии, като има мощни обичаи в образованието, непосредственост до границата с Румъния и столицата Букурещ, открити интернационалните партньорства и към този момент съществуваща необятна мрежа от дребни, междинни и огромни ИТ компании с офиси в град Русе. Автомобилната промишленост също е един от предпочитаните браншове в националната стопанска система за привличане на задгранични вложения, като необикновен капиталов интерес към Русе и района демонстрират задгранични компании с активност в тази сфера, оформяйки авто клъстер. Концентрацията на предприятия за създаване и сглобяване на автомобилни съставни елементи на територията на Община Русе също основават отлични предпоставки за допълните вложения и за разширение на съществуващи индустриални мощности. По този метод, автомобилният бранш последователно се трансформира в определящ за структурата на локалната стопанска система. Конкретен образец от последните дни е немската компания Bader – един от най-старите и авторитетни производители на авто интериор в света, която избра Русе като място за своя нов цех, който ще проработи следващата година и ще разкрие над 700 работни места. Компанията ще обособи фабрика за кожени тапицерии за автомобилни седалки, като производството е извънредно чисто, без нездравословни излъчвания. Немският вложител избра Русе след съществено изследване на икономическите индикатори на редица градове от страни като Босна и Херцеговина, Молдова, Сърбия и България и е петият в Русе, който работи в областта на автомобилната промишленост.
Инвестиционни планове и подготвеност да се открият на територията на община Русе са декларирали вложители от редица европейски страни, а през 2017 година чешкият водач в производството на комплицирани матрици и щанци за автомобилната промишленост разкри в Русе свое дъщерно сдружение – „ Форез БГ “ ЕООД, с инвестиция от близо 1 млн. евро – шестият цех в автомобилната промишленост. Летище „ Русе “, въпреки това, е единственото общинско летище в България и възобновяване на активността му в цялостен потенциал е наш приоритет. То има пътнически терминал, като има всички предпоставки за обслужването и на товарни самолети и построяването на товарен терминал. Отварянето му за вътрешни и интернационалните полети ще бъде мощен тласък за развиването на Русе и ще го утвърди като важен мултимодален транспортен център, допускащ съчетание на железопътния, сухопътния, водния и въздушния транспорт на товари. Основна цел е реализирането на публично-частно партньорство, в границите на което общинска администрация и частен вложител да обединят старания за модернизиране на летищната инфраструктура и на системите за защита и сигурност, което ще докара до увеличение потенциала на летището и до привличане на пътнически и карго трафик. До момента има проявен интерес от компании от 3 континента.
Как ще се реши въпроса със замърсяването на въздуха в Русе?
Правим всичко, което е в пълномощията ни по този значим за Русе въпрос. Изготвихме Актуализация на Програмата за понижаване на равнищата на замърсителите и постигане на откритите правила за наличието им в атмосферния въздух на територията на общината за интервала 2015-2020 година. В същото време беше основан Програмен съвет за оценка и ръководство, в който членуват представители на разнообразни държавни институции, индустриални предприятия, снабдители на твърдо гориво и други. По отношение на промишлените източници на замърсяване, националното законодателство вменява контролните функционалности, отнасящи се до замърсяване на качеството на въздуха, на районните си инспекции. Следователно, при нужда от надзор, инсталация, уреди за замерване на индикатори на атмосферния въздух, отговорностите са на държавно равнище. При всеки постъпил сигнал в общинската администрация или препратен от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе, се извършвa взаимна инспекция от чиновници на отдел " Екология ", контрольори от профилираното звено " КООРС " и чиновници на районните полицейски ръководства на града.
Поддържането на зелената система в Русе е приоритет, като единствено в границите на осъществяването на огромните инфраструктурни планове ще засадим над 450 дървета. Тази година тествахме и електрически рейс, като през пробния интервал събрахме нужната информация за правенето на разбор по отношение на успеваемостта от използването на сходни транспортни средства. Сега търсим разновидности за финансиране и възобновяване на преносимия състав на градския превоз.
Отделно, в развой на основаване е система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, като построяваме затворена информационна система, която да бъде обвързвана със сървърите на Министерството на околната среда и водите и да пресъздава данните в действително време от измервателната станция на територията на града. Вече депозирахме и план " Техническа помощ за създаване на предложение за интегриран план за възстановяване на качеството на въздуха " по стратегия " LIFE ", който цели възстановяване качеството на въздуха в градовете София, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Монтана. Целта му е трайно справяне с казуса с несъразмерното замърсяване на въздуха с фини прахови частици.
Ще има ли нови камери за видеонаблюдение и осветителни тела в по-малките улици?
Всички огромни инфраструктурни планове, които изпълняваме към сегашния миг, включват монтирането на камери за видеонаблюдение с оглед обезпечаване сигурността на жителите и запазване на съответните обекти от вандализъм. Добрата осветеност през тъмната част на денонощието също е важен фактор от позиция на сигурността. През тази година монтирахме близо 280 нови улични и паркови осветителни тела в града и към 80 в дребните обитаеми места. Предстои да подменим осветители, рогатки, разклонителни кутии и кабели към осветителните тела с нови светодиодни улични и паркови осветителни тела, които са с по-висока енергийна успеваемост. Ще внедрим единна система за мониторинг и радио ръководство на осветлението. Осъществяването на този първи стадий за модернизиране на системата за улично осветяване ще продължи до месец май следващата година и включва подмяната на над 1200 улични и 435 паркови осветители, като планът обгръща всички улици и пространства, заключени сред ул. " Николаевска ", бул. " Цар Освободител ", ул. " 19-ти февруари ", ул. " Одрин ", ул. " Цар Калоян ", бул. " Придунавски " - в сектора от ул. " Мостова " до ул. " Независимост ", ул. " Независимост ", бул. " Съединение ", както и целия Парк на възрожденците. Очаква се новите осветители от най-голям клас да изразходват сред 30 и 50 % по-малко електрическа сила от съществуващите в този момент. Следващите стадии за реализация на енергийно дейно осветяване ще обзет поетапно и останалите квартали на града, като задачата е цялото улично осветяване да бъде обхванато в единна автоматизирана система.
Ще се усилят ли местата за паркиране по улиците и обособени паркинги при възходящия брой МПС?
Всяка година Общината построява нови общински паркинги и продължаваме интензивно да работим в тази посока, като с изключение на новите паркоместа с планувани места за хора с увреждания, облагородяваме и близките пространства. През тази година изградихме нов паркинг в квартал „ Чародейка “, предлагащ 135 места. В централните елементи на града, където има огромна централизация на коли, разполагаме с два подземни паркинга – при „ Арена Монбат “ и при Доходното здание.
В същото време през 2018 година осигурихме още общо 133 места при блоковете „ Драва “, „ Феникс “ и Задругата на майсторите. Общинското дружество „ Комунални действия “ обособихме паркинг с 60 места до многофункционалната зала „ Арена Монбат “. В момента построяваме два паркинга, които ще предложат спомагателни 40 места в квартал „ Дружба “ 3 до блок 8 и 71 места в квартал „ Родина “ при бл. „ Скъта “.
По плана „ Интегрирана система за градски превоз в град – Русе – стадий 2 “ към този момент сме построили три паркинга зад блокове „ Фридрих Енгелс “ А,Б,В и Г с общо 89 паркоместа. След огромния ремонт на улица „ Чипровци “ по този план сме обезпечили още 126 места за паркиране.
В центъра на града и в Парка на младежта по план „ Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и създаване на зони за публичен отдих “ обособяваме общо 290 паркоместа. Само на обновената улица „ Славянска “ местата за паркиране към този момент са 85. По ул. „ Църковна самостоятелност “ са 78, на ул. „ Райко Даскалов “ – 74, а в Парка на младежта – 53.
В момента Общината извършва още един упорит план „ CIVITAS ECCENTRIC – Иновативни решения за устойчива подвижност на хора в периферните градски квартали и товарна логистика без нездравословни излъчвания в градските центрове “, който планува обособяването на буферен паркинг в квартал „ Дружба “, като концепцията е хората, които идват с колите си в града да стопират там, а към центъра да се употребява градски превоз.
В Общинския проект за развиване до 2020-та година, сме заделили средства за благоустрояване на междублокови пространства във всички квартали на град Русе, в това число озеленяване и създаване на нови паркоместа.
Ще продължите ли да подпомагате спортните клубове, спортните и културни прояви?
Русе е одобрен културен и фестивален център от национално значение, като през тази година инвестирахме в тази сфера над 4 милиона лв. и организирахме над 400 събития в границите на над 50 интернационалните, национални, районни и локални културни начинания. Със сигурност, като най-запомнящо се събитие през годината бих определил провеждането на Световното състезание по волейбол за мъже, на което градът ни беше хазаин през септември. Благодарение на отличната организация и невижданата поддръжка, оказана от президента на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров и вицепрезидента Любо Ганев, най-хубавите волейболисти от Бразилия, Холандия, Франция, Канада, Египет и Китай играха в „ Арена Монбат “ и оставиха незабравими мемоари за публиката. Това докара в нашия град хиляди туристи и близо 1 млн. лв. повече доходи за русенските хотелиери. Щастлив съм да отбележа, че следващата година Русе ще одобри и шампионатите от Волейболната лига на нациите през месец май, като волейболистките ни ще се изправят против тимовете на Япония, Белгия и Съединени американски щати. Активно подкрепяме локалните спортни клубове и обновяваме залите. Русе ще посрещне и шампионата „ Дан Колов – Никола Петров “ по свободна и класическа битка от 1-ви до 3-ти март в „ Арена Монбат “. През тази година завършихме спортната зала „ Иван Ханджиев “, която към този момент е с нов образ напълно ремонтирани прилежащите пространства. Догодина предвиждаме да открием и нова зала за бокс, която сега е в развой на планиране.
Има ли задоволително тежка техника и нужни материали за провокациите на зимата?
Имаме подготвеност да посрещнем провокациите на зимата и убеждавам русенци, че разполагаме с нужната техника и материали за това. Община Русе е безкомпромисна към снегопочистващите компании, които не са си свършили работата на 100%. Установяваме надзор освен посредством GPS-устройствата, които наблюдават изминатото от почистващите машини разстояние, само че и посредством ежедневни инспекции на активността им от страна на Общината. При усложнена зимна конюнктура, предлагаме опция на жителите да употребяват зоните за паркиране гратис, както и двата общински подземни паркинга, за улеснение на техниката при почистването на дребните улици.

Интервю на Юрий Илиев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР