Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ © Велко Ангелов Още по

...
Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ © Велко Ангелов Още по
Коментари Харесай

КПКОНПИ "удари" прокурор, върнал трактор на грешния човек

Пламен Георгиев, ръководител на КПКОНПИ

© Велко Ангелов Още по тематиката
Как Пламен Георгиев откри, че при Пеевски няма нищо нелегално

КПКОНПИ е питала прокуратурата и Национална агенция за приходите дали имат данни против депутата и когато те са дали отговор негативно, комисията единствено го преповтаря
1 окт 2018
Проверките за корупция: някои - по документи, други - всъщност

Откровенията на ръководителя на КПКОНПИ
28 сеп 2018
Калкулаторът на КОНПИ

Наложените запори на Трайчо Трайков за следващ път демонстрират по какъв начин гражданската конфискация се употребява против неуместните
27 сеп 2018
Борците с корупцията: Не можем да ревизираме приходи от чужбина

КПКОНПИ e изпуснала всички периоди по инспекцията против Симеон Дянков и Трайчо Трайков
27 сеп 2018 Четири дни откакто ръководителят на антикорупционната комисия (Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имищество - КПКОНПИ) Пламен Георгиев разгласи, че се организира " акция против магистрат ", от държавното обвиняване се похвалиха с повдигнати обвинявания по случая.

В петък следобяд Специализираната прокуратура заяви, че след взаимна работа с КПКОНПИ е било повдигнато обвиняване за длъжностно закононарушение на прокурора от Софийската градска прокуратура Кирил Кирилов. Той е упрекнат, че преди три години, когато е бил началник на Районната прокуратура в Кнежа, погрешно е върнал конфискуван през 2009 година трактор, за който имало подозрения, че е бил с фалшифициран номер на рамата.

Според спецпрокурорите сътрудника им е трябвало да върне трактора не на подалия молбата жител, а на лизинговото сдружение.

На фона на бомбастичните изявления, намекващи за огромни триумфи в гонене на корупцията и измежду магистратите, обвиняването против Кирилов звучи несериозно. Извън това обаче, магистрати разясниха, че сходно обвиняване се потвърждава извънредно мъчно, тъй като в тази ситуация би трябвало да се потвърди, че прокурорът е работил съзнателно. " Ако за всяко омазано разпореждане се повдигаше обвиняване, нямаше да останат прокурори ", разясниха източниците ни. Друг е въпросът, че в основата на това следствие стои гражданско-правен спор.

В известието на прокуратурата се акцентира, че е било предоставено на КПКОНПИ да извърши " оперативно издирвателни мероприятия за определяне на лица, имащи отношение към предмета на следствието. "

От прессъобщението не излиза наяве кого и какво тъкмо са издирили чиновниците на антикорупционната комисия - прокурора, лизингодателя, индивидът, взел трактора или самия трактор. През седмицата Пламен Георгиев се оплака, че ръководената от него комисия би трябвало да получи право да задържа и да създава мрежа от агентурен уред.

Но малко по-късно и от антикорупционната комисия пристигна прессъобщение с " спомагателна информация за приноса на КПКОНПИ в привличането като обвинен на магистрат от СГП ". Забалежително е заглавието на това известие, което, погазвайки презумпцията за невиновност, афишира закононарушението за " потвърдено ", изземвайки функционалността на съда: " КПКОНПИ взаимно със Специализираната прокуратура потвърди незаконна активност на магистрат от СГП ". " В резултат на дейностите на чиновниците на КПКОНПИ са събрани доказателства, уличаващи магистрата в закононарушения по работа. Установени са и голям брой очевидци, чиито показания са съдействали за доказване на незаконната активност. ", написа още там.

Това е четвъртата " акция " на антикорупционната комисия от основаването й напролет. Най-запомнящ се беше карцерът на кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, който още веднъж повдигна редица въпроси за стандартите по съблюдаване на човешките права от правоохранителните органи при задържане и следствие. Преди това бяха извършени интервенции в общините Перник и Септември, само че до сегашния миг няма данни по тези случаи да са импортирани обвинявания в съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР