Пламен Бейков заема мястото на досегашния директор Иван Кюркчиев, след

...
Пламен Бейков заема мястото на досегашния директор Иван Кюркчиев, след
Коментари Харесай

Новият директор на операта в Русе стъпи в длъжност

Пламен Бейков заема мястото на досегашния шеф Иван Кюркчиев, след извършен конкурс

Пламен Бейков е роден през 1967 година в Свищов. Възпитаник е на НГДЕК „ Константин-Кирил Философ “. Завършил е оперно пеене в Кралския лицей за музика – Лондон и е специализирал в „ Българската академия за изкуство и просвета “ при българския артист Борис Христов в Рим. В продължение на петнадесет сезона е солист на Русенската опера. От началото на юли 2018 година до сегашния миг е и драматург на Държавна опера-Русе.

Като оперен актьор е взел участие в продукции на всички български оперни театри, гастролирал е в съвсем всички европейски страни, Съединени американски щати и Япония. Участвал е в продукции на националните оперни театри в София, Казан и Сараево. Като камерен реализатор и солист на кантатно-ораториални творби, Пламен Бейков също е добре прочут на българската аудитория, изявявал се е в най-авторитетните концертни зали в Испания и Русия.

В Русе и страната добива известност като създател и водещ на просветителните стратегии на Русенската опера в интервала 2010-2019, излиза на сцената като сценарист и водещ на редица концерти от нейния плакат.

В продължение на 15 години взе участие в концертни и просветителски планове на Фондация „ ЮЛАНГЕЛО “.

През 2016 година на камерната сцена на Държавна опера - РусеПламен Бейков реализира своя режисьорски дебют. Реализира свои постановки за Старозагорската и Русенската опера. Негови постановки вземат участие на Фестивала „ Сцена на вековете “ на Царевец – Велико Търново и на Международния фестивал „ Изкуството на Барока “ – София. Последната му режисьорска работа бе осъществена в Русе – международната премиера на операта „ Хамлет “ от Джоузеф Самър за огромната продукция на Държавна опера-Русе.

В началото на 2019 година стартира неговото съдействие с Българската хорова шапка „ Георги Робев “ с диригент Нели Трошева. С този хоров колектив през 2021 записва и издава соловия албум „ Архангелски глас “ с български и съветски многогласни и старинни монодични църковни песнопения.

През 2020 година Пламен Бейков пази своята магистърска степен в специалността Музикално-сценична постановка в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ в класа на проф. доктор Виолета Горчева.

Носител е на премиите „ Достоен за Свищов “, „ Златно перо “ и Награда „ Русе “ за принос в развиването на изкуството и културата.

От 1 март 2022 година Пламен Бейков е шеф и основен живописен началник на Държавна опера - Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР