Пламен Ангелов (вдясно) и Стоян Даскалов (вляво) по време на

...
Пламен Ангелов (вдясно) и Стоян Даскалов (вляво) по време на
Коментари Харесай

Прокуратурата обезглави Военнното разузнаване

Пламен Ангелов (вдясно) и Стоян Даскалов (вляво) по време на съвещание на парламентарната комисия по Вътрешна сигурност и публичен ред, отдадено на следствието за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

© Велко Ангелов Военноокръжната прокуратура в София е привлякла като обвинени някогашния шеф на Служба " Военна информация " в Министерството на защитата (военното разузнаване) Светослав Даскалов и сегашния Пламен Ангелов. Това оповестиха от прокуратурата в понеделник.

Двамата са упрекнати в закононарушение по работа, защото съгласно ДАНС и прокуратурата са нарушили разпоредбите за издаване на позволения за достъп до класифицирана информация.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Привличането на Ангелов като обвинен на процедура ще докара до отстраняването му от поста, защото е съображение за лишаване на позволява му до класифицирана информация, без който той не може да извършва отговорностите си.

Военното разузнаване е евентуално единствената работа за сигурност отвън полето на въздействие на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Тя се употребява с доверието на сътрудниците по линия на НАТО. През юни 2018 година държавното управление изненадващо назначи четвърти зам.-директор на службата - Янко Златанов, чийто професионален път е минал в Министерство на вътрешните работи, Национална работа сигурност и ДАНС. Предположенията са, че точно той ще оглави " Военна информация " след обвиняванията против Ангелов.

Именно по сигнал на ДАНС е почнало следствието против Светослав Даскалов и Петко Ангелов.

Юристи, с които " Капитал " се консултура, разясниха, че обвиняването против Даскалов и Ангелов е неуместно. В случая става дума за спор за процедура - кой би трябвало да подпише разрешението за достъп до класифицирана информация. Прокуратурата приема тезата, че няма по какъв начин ръководителя на службата да упълномощава различен чиновник да се занимава с процедурата, което е противоречиво.

За това, че има кампанийност в дейностите на държавното обвиняване, проличава и от прессъобщението, изпратено до медиите. То приключва със поръчката за още обвинявания: " В хода на следствието се събират доказателства и за осъществени злоупотреби с финансови средства и нарушавания на Закона за публичните поръчки в Служба " Военна информация " - МО. Информация за това се съдържа още веднъж в сигнали на ДАНС, отправени до прокуратурата. ВОП–София е упълномощила на АДФИ осъществяване на финансова ревизия, резултатите от която се чакат. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР